2015-04-06

Politiken, verkligheten och idealen


Politik är en verksamhet som inte alltid tar hänsyn till verkligheten. Ofta handlar det om hur man vill att saker skall vara, vilket ibland kräver att man bortser från hur de faktiska förutsättningarna är.

Politik är inte alltid logisk. Politiska beslut kan påverka ett område, samtidigt som man för en helt annan eller rent av motsatt politik på andra områden – trots att de är nära sammankopplade med det första.

Att ha en idé, en ideologi och principer är viktigt. Att ha en vision är en förutsättning för att veta åt vilket håll man skall gå. Men allt måste ändå utgå från verkligheten, kända fakta och rimliga samband.

Till exempel är den rödgröna regeringen och Alliansen i dag ett större hot mot människors fria rörlighet än SD.

Genom att hålla fast vid en orimlig bostadspolitik och genom att ducka för den skråväsenliknande arbetsmarknadspolitiken skapar man ett omöjligt läge. Om man fortsätter att göra som man gjort, då kommer det också att gå som det har gått. Eller värre, eftersom problemen staplas på varandra.

Jag är orolig. Detta skapar nya lägen, där fri rörlighet och en human flyktingpolitik hamnar i skottgluggen. Det göder ett sunkigt socialkonservativt parti, som lyckas gömma all sin övriga politik bakom invandrings- och flyktingfrågorna. Det skapar ett allt mer konfrontativt samhälle, där allt mer högljudda och i grunden totalitärt orienterade grupper häller bensin på brasan.

Det hela är på väg att landa i att de politiska partier som anser sig stå för humanism, solidaritet och ett öppet samhälle blir dessa värdens värsta fiender. De håller på att måla in sig i ett hörn – och kommer till slut att bli tvingade att göra något riktigt drastiskt och / eller dumt för att behålla greppet.

11 kommentarer:

 1. Detta var det klokaste du skrivit på länge Henrik.

  SvaraRadera
 2. "Till exempel är den rödgröna regeringen och Alliansen i dag ett större hot mot människors fria rörlighet än SD."

  Nja, SD har ju röstat med både Alliansen och Socialisterna när det handlar om övervakning m.m. Dessutom är väl SD det enda parti som vill begränsa folks rörlighet inom EU?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missar helt HAX poäng. Testa och läs texten igen, utan de gravallvarliga glasögonen ;)

   Radera
 3. Svar
  1. Så du menar att det INTE är DÖ som orsakar väljarflykten till SD? Intressant, din analys skiljer som vanligt från insatta människors...

   Radera
  2. Det är en nyhet för mig att överenskommelsen gjordes innan valet. Men säger du det så är det säkert rätt ....för er.

   Det är inte förbjudet att tro det.


   Radera
  3. Va? Menar du att Decemberkartellen slutat blöda både väljare och företrädare till SD efter valet. Ytterligare en intressant analys...

   http://www.expressen.se/nyheter/sd-rekryterar-fran-moderaterna-igen/

   Undrar när Torekull och Westerholm vågar ta steget?

   Radera
  4. Va? Menar du att Decemberkartellen slutat blöda både väljare och företrädare till SD efter valet
   -------------------
   Nej jag konstaterar du hävdar att den ingicks före valet.

   Radera
  5. Du är inge vidare på det där med att konstatera heller. Var skrev jag att DÖ ingicks före valet? Du ljuger ohämmat, det enda du klarar med bravur.

   Radera
 4. Större hot mot den fria rörligheten än Sd? Är det systemen som behöver liberaliseras eller rörligheten som behöver strypas?

  Med sverigenazisternas lösning följer även ett återinförande av det inrikes passtvånget och samma kontroll vid stads- och landskapsgränserna med obönhörlig logik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, liberalstalinisternas i rosa molnens lösning kan vi beskåda i detta nu;

   Tiggarbossar lever loppan med sprit och nya BMWs som de flashar med på fejjan, uppgivna asylsökande fast i skogarna utan sysselsättning frågar sig hur politikerna i Sverige tänker(?), sociala spänningar, ökad kriminalitet/otrygghet, pensionärer som efter ett liv i ett av världens högsta skattetryck har inte tillräckligt med pension för att betala för ålderdomshemmet, regeringspartiet anser att kommer man till Sverige ska man gå på bidrag, halskärande våldtäktsmän från IS ska ha gräddfil till jobb, bostad och vård enligt liberaler i C, etc, etc.

   Snart blir det nyval. Välj, tugga, svälj!

   http://ledarsidorna.se/2015/04/valj-tugga-och-svalj/

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.