2015-04-22

Tredje statsmakten - the next generation

Journalistik har en viktig uppgift: Att granska makten.

Men dagens svenska media är i kris, har krympande inkomster och ägnar allt mer tid åt klickjakt, snuttifierade notiser och pseudonyheter. Många svenska journalister ser sig själva som en del av etablissemanget. De lever i symbios med makten och är beroende av goda relationer med dem de förväntas granska.

Samtidigt finns uppgiften kvar: Att granska makten.

Makten granskas bäst av dem som inte är en del av etablissemanget. Men dessa människor har som regler små eller inga resurser till sitt förfogande.

Att granska makten är en demokratisk nödvändighet. Vi får ständigt allt mer centraliserade, slutna och maktfullkomliga system. Med det ökar risken för korruption och maktmissbruk. I dag är korporativism närmast ett normaltillstånd i vårt land. Och i EU är det flera resor värre.

Politik handlar om makt. De som har politisk makt kan tvinga alla andra människor att följa deras vilja, oavsett om de vill eller ej. Men de som utövar den politiska makten vet inte alltid vad de sysslar med eller varför. Deras beslut är inte alltid faktabaserade, logiska eller rimliga. Samtidigt tar sig politikerna allt mer makt, att bestämma allt mer över människors liv. Men politikerna granskas sällan på allvar. De ställs sällan till ansvar. Det görs sällan någon djupare analys av deras beslut.

I byråkratin är makten än mer dold än inom politiken. Samtidigt är det bakom byråkraternas stängda dörrar som man skapar underlag för de politiska besluten. Och det är byråkratin som verkställer dessa politiska beslut. Många politiker är helt i händerna på icke-valda byråkrater som aldrig behöver (eller ens kan) ställas till svars för sina handlingar. Detta är en del av maktapparaten som är tämligen skyddad från granskning.

Frågan är vad man gör åt saken. Det finns redan vissa initiativ som Bubb.la – som bland annat försöker lyfta alternativa nyheter, ofta från utländsk media. Det är bra, men det räcker inte. Alternativa röster finns i bloggosfären, men når ofta inte mer än kanske några tusen läsare. Podcasts har blivit något av en fluga, men är ofta pladdriga och utan journalistiskt djup.

Det behövs mer alternativ journalistik och medborgarjournalistik. Det behövs fler fristående gräv, avslöjande reportage och intressanta analyser. Här behövs initiativ. Kanske en stiftelse som kan samla in pengar och kanalisera dem till intressanta, fristående journalistiska projekt. Kanske en förening för medborgarjournalistik som kan ge en hjälpande hand, ge råd, låna ut teknisk utrustning och erbjuda co-working spaces. Kanske ett bokförlag som kan ge ut reportageböcker på print on demand och enstaka reportage som e-böcker.

Någonstans i det här har jag en känsla av att det växer fram utrymme för nya kommersiella plattformar. När gammelmedia går ner sig finns det ändå en publik för god och intressant journalistik. Fast utan de etablerade mediehusens stora overheadkostnader.

Idéer? Reaktioner? Tankar?

17 kommentarer:

  1. Observerade bara att SVT:s skjutjärnsjournalist Anders Holmberg i sin iver att komma åt Karlsson under intervjun i "Partiledaren" hänvisade till två kända invandrare Zoran Ismael och Özz Nûjen.
    Två komiker.
    Två roliga invandrar-komiker var liksom allt han hade att komma med.
    Annars följde samtalet exakt samma mall som vi vant oss vid från SVT.Med samma resultat.
    SD växer vidare och skjutjärnsjournalisten hänvisar till sina två bästisar invandrar-komikerna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle vara intressant att göra ett större reportage, med intervjuer, om vad SD tycker i alla andra frågor. Där finns otroligt mycket sossighet och märkligheter som bör exponeras...

      Radera
    2. Skavlan, Holmberg och allt vad de heter bekymrar sig mer för ryggdunkandet rätt frågor renderar från vänner och kollegor.Tänk om någon tittar snett i matsalen eller slutar heja?Kanske blir man inte bjuden på festen?
      Sedan finns det ju alltid någon som betalar ens lön,och en drös mellanchefer som ska säga sitt i medarbetarsamtalen...
      En misstanke om att man inte följer värdegrunden,har det visat sig,räcker långt för att knäcka en karriär.
      Enklast blir ju då att följa mallen och ställa samma gamla frågor.

      Radera
  2. SD är möjligen ett "folkhemsparti" i retoriken men i riksdagen är och har dom alltid varit ett högerparti.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej de är sosse-50-tal!

      Radera
    2. SD är ett högerparti.

      http://www.6f.se/Portals/0/Documents/Nyheter/TIDEN_RAPPORT_.pdf

      Radera
    3. SD är ett mittenparti, det är därför en av anonym, påstår de är höger och nästa anonym säger de är vänster.

      SD är ett mittenparti. Och de kommer fortsätta växa så länge 7-kartellen gör allt för att upprätthålla MPs oansvariga migrationspolitik.

      Radera
    4. Fin rapport, men det som man röstar för/emot är ju inte alltid det som man tycker. Jämför MP i opposition med när dom nu är i regeringsställning. Något missvisande kanske, men du förstår poängen...

      Vidare är ju detta dock ett symptom som bara SD har: alla försöker att smeta dem på varandra. Är det inte hur dom röstar så är det deras politik, vad deras företrädare tycker, hur man samarbetar i kommuner osv... ingen annat parti behandlas på detta sätt. Tyvärr är detta (bland mycket annat) rent lönsamt för SD...

      Radera
    5. SD är bevisligen ett högerparti om m,an ser till hur dom agerar i riksdagen.

      Radera
  3. Definitionen av dumhet ska ju vara att upprepa det man sett inte fungerar i tron att det ändå kommer att fungera.
    Antingen är journalisterna obeskrivligt dumma, eller så är dom otroligt listiga och jobbar i hemlighet för att etablera SD som Sveriges största parti.

    SvaraRadera
  4. Fristående stiftelse låter som en bra ide. Men det behövs stora pengar i den för att det ska märkas. Prenumerationer och reklam sen om den lyckas etablera ett varumärke.

    SvaraRadera
  5. Jag är skeptisk. Människans natur förblir densamma, så vi kommer alltid få se samma resultat. En oberoende stiftelse kanske börjar bra, men i takt med att resurserna ökar kommer vi få se samma gamla visa, med maktspel och byråkratiska revirstrider för att se till att så mycket finansiering som möjligt går till de egna projekten, och för att säkra den egna makten och inflytandet.

    SvaraRadera
  6. Gammelmedia är svåra att komma åt, så länge dess ägare finner nuvarande vasall- och 'folkuppfostrande' modell motiverad av diverse skäl. Däremot - en mångårig och välkänd kritik, inte riktad mot media, men iaf - borde Sverige återinföra tjänstemannaansvaret, samt skapa en författningsdomstol à la USA-modell. Med toppjurister, omvittnat oklanderliga (finns det?) domare, och inga politiker. Givet att ersätta det utmanande pajaseriet, skämt-varianten KU. Detta borde nagga nuvarande symbios mellan den politiska maktsfären och media rejält.

    Public service-kanalerna SVT/SR/UR läggs ned, dom har med råge bevisat att dom inte lever upp till dom krav som gäller. En ny, fristående TV-kanal - minns salig Radio Nord, ett exempel som satte skräck i (s) och Palme - med "samizdat"-agenda vore en nåd att stilla bedja om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjänstemannaansvar ända upp på regeringsnivå får min röst!!!

      Radera
  7. Tredje statsmakten styrs av idén och tänkesättet att det finns en brist på pengar - trots att: ”LUFT ATT ANDAS OCH PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !”

    ”När en regering är beroende av bankirer för pengarna, är det bankirerna och inte ledarna för regeringen som kontrollerar situationen, eftersom den hand som ger är ovanför handen som tar. Pengar har inget fosterland, finansiärer är utan patriotism och utan anständighet. Deras enda syfte är vinst” – sagt av Napoleon Bonaparte 1815.

    Det går ej att lösa ett problem med samma tänkesätt som skapade problemet. Det är omöjligt.

    Så dags nu för Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder - att istället för att tänka att det skulle kunna vara någon brist på pengar - själva inse och tänka att: "ÖVERFLÖD AV PENGAR MEN I FEL HÄNDER !"

    SvaraRadera
  8. Jag skulle vilja rekommendera Flat Earth News (http://www.flatearthnews.net/) om du inte läst den.

    Den fokuserar förvisso på hur den Engelska pressen degenerade från fantistisk granskande journalistic till vad Nick Davis kallar "churnalism", men den ger en otroligt bra inblick i vad som hände med den tredje statsmakten.

    Den är värd att läsa!

    SvaraRadera
  9. A pro pos dold makt släpps nu en bok i ämnet:
    http://www.svd.se/kultur/litteratur/sveriges-dolda-makthavare_4504276.svd

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.