2015-05-05

EU:s egen decemberöverenskommelse


Sossarna (S&D) och den stora borgerliga gruppen (EPP) i Europaparlamentet har delat upp makten. Till exempel har de en överenskommelse om att Europaparlamentets talman skall vara från S&D under halva mandatperioden och från EPP under halva. Så var det förra mandatperioden. Och så är överenskommelsen för denna mandatperiod.

Detta kan ifrågasättas, eftersom det utesluter andra partigrupper från den högsta makten i parlamentet. S&D och EPP bestämmer – sedan kan alla andra säga och tycka vad de vill.

Nu kan det bli ändring. Fast ännu sämre.

Socialdemokraten Martin Schulz är just nu parlamentets talman. Men han vill väldigt, väldigt gärna sitta kvar hela mandatperioden.

EPP är inte glada, men inte heller helt avvisande. Politico skriver...
"Sources in the EPP said the bloc may consider letting Schulz stay on as president if only because it sees him as the only way to control the socialist group in the marriage of convenience between the EPP and S&D."
Med andra ord ser det ut som om detta kan bli ytterligare ett steg för att cementera de två stora partigruppernas grepp om makten.

För M och KD (som är med i EPP-gruppen) innebär detta att de inte bara ger bort makten i Sverige (med DÖk) utan även i Europaparlamentet, till sossarna.

PoliticoMartin Schulz: President-for-life? »

Flattr this

2 kommentarer:

  1. Skönt att borgerligheten och sossarna låter sig inspireras.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju undra varför resten av sosse-gruppen köper det där...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.