2015-05-12

Värdegrunds-träsket


Ordet "värdegrund" tycks vara dagens lösen. Det förekommer i politiken, i den akademiska världen och i näringslivet. Men vad betyder det, egentligen?

Många svänger sig med uttrycket utan att egentligen ge dess innehåll någon tanke alls. "Vi måste slå vakt om vår värdegrund" är ett tomt uttalande om man inte reflekterar över vad det innebär. Och varför.

Den vanligaste tolkningen tycks vara något slag politisk korrekthet, grundad i ängslighet över att stöta sig med andra när det gäller till exempel ras, kön och sexuella preferenser. Naturligtvis är det trångsynt att vara rasist. Naturligtvis skall medborgare inte särbehandlas på grund av könstillhörighet. Naturligtvis skall människors sexuella preferenser varken ligga dem till last eller ge dem speciella förmåner. Men det handlar snarare om hyfs och sunt förnuft än om en genomtänkt, övergripande samhällsideologi.

Värdegrund är ett ord som ofta används som politiskt tillhygge för att tysta människor vars åsikter vänstern inte delar. För att klippa till oss som vill se lika rättigheter, inte speciella rättigheter. För att vifta bort oss som anser att människor är ansvariga för sina handlingar, oavsett vem det handlar om. För att fula ut oss som anser att man skall respektera alla människors frihet. Det hela känns en smula maoistiskt.

Därmed inte sagt att vårt samhälle inte kan ha en värdegrund. Men den skall i så fall vara väsensskild från dagens flummiga förhållningssätt. En sådan värdegrund måste vara minimalistisk och slå fast de minsta gemensamma nämnarna, för att vi som individer skall kunna umgås och samverka under civiliserade former.

 • Man skall respektera andra människor och deras livsval. (Även om man privat kan tycka vad man vill om dem.)
 • Man skall respektera andra människors frihet, liv, säkerhet och egendom.
 • Alla skall ha lika rättigheter inför staten och vara lika inför lagen.
 • Människor skall bedömas utifrån vad de gör, inte beroende på vilka de är.
 • De grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheterna skall vaksamt upprätthållas.
 • Makten skall utövas öppet och transparent, under demokratiska former.

Det vore en värdegrund värd namnet.

Läs även:
• Lefties Are Too Good and Right to Talk to You and Me »
• Värdegrunden riskerar att flumma till demokratin »

Flattr this

20 kommentarer:

 1. Vadå "skall respektera"? Tänker du backa upp det med böter och poliser och våld eller? Det blir ju löjligt när du låtsas ta avstånd från värdegrund och sen kommer med ännu mera värdegrund?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej.

   Vad jag säger är att om man vill svänga sig med en värdegrund, då bör man bygga den på frihet och respekt istället för på flum.

   Jag varken kan eller vill lagstifta.

   Radera
  2. ...till skillnad från de som driver dagens VG-agenda.

   Radera
 2. Skriver under på ovanstående men är inte respektera fel ord? Borde det inte vara tolerera?

  "Respekt betecknar i vardagligt tal aktning eller vördnad för en person.Mer konkret innebär detta att man värdesätter en persons egenskaper." (Nationalencyklopedin)

  Jag tolererar andra människors livsval men känner ingen vördnad för en jag-vet-bättre-än-du mp-röstande söderhipster med en surdegsbaguett under armen.

  SvaraRadera
 3. Dina "naturligtvis" ger jag inte mycket för, visst kanske här i Sverige är det gängse uppfattning. Och en del andra Europeiska länder, kanske USA och något land till men knappast i övriga världen. Du vet, den som utgör den överväldigande majoriteten av vår art. När inflyttningspolitiken och folkutbytningsagendan är klar och våra fäders land blivit en kallare version av syrien-omalia-istan så kan du ju försöka med din "värdegrund"

  Tills dess kan du ju fortsätta med alla lustiga tjuvnyp mot SD.

  /Sd-anhängare vars livsstil knappast är "naturligtvis" i största delen av världen.

  SvaraRadera
 4. Libertarianism är en värdegrund.
  Just nu är begreppet begreppet "värdegrund" vänsterns heliga ko samtidigt som extremhögern hatar begreppet därför att deras begåvning inte räcker till att förstå att dom har en egen värdegrund som dom är lika angelägna att tvinga på oss som vänstern är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://i.imgur.com/uDaojqC.jpg

   Radera
 5. Citat:
  "Värdegrund är ett ord som ofta används som politiskt tillhygge för att tysta människor vars åsikter vänstern inte delar."

  Ännu en gång upprepar Henrik Alexandersson SD-nazisternas argument och gör dessa till sina egna.

  Värdegrunden i samhället är något självklart som alla anständiga människor ställer upp på. Att ifrågasätta värdegrunden är samma
  sak som att öppna dammluckorna för nazisterna.

  Det finns ingen "rättighet" för nazister att sprida hatbudskap
  och skapa fler Breivikar. Nazisterna måste hindras från att utnyttja den så kallade yttrandefriheten som ett vapen för att utöva verbalt våld mot alla som inte är blåögda ariska hetrosexuella män.

  Det här är inte första gången Alexandersson framför icke rumsrena argument som är rena upprepningar av kostym-nazisternas offerkoftetrams.

  Det blir allt mer uppenbart. HAX är liberal nazist på samma sätt som SD är kostymnazister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke ser som vanligt nazister överallt, du kanske missade att svp precis lades ner då det inte finns underlag för nazister i Sverige. I övrigt är värdegrund och moral som som rövhål alla har en dock skiljer det sig mellan oss alla så ge tusan i att försöka tvinga på oss andra ditt rövhål!

   Radera
  2. Micke-trollet tjatar vidare om sin nazism i alla sammanhang.Precis som sin läromästare Arnstad ser han bara spikar eftersom han tror sig hålla i en hammare.
   Men någon snickare blir varken Micke-trollet, eller historikern Arnstad,någonsin.

   Radera
  3. Hoppla hejsan, alltid lika kul när tangentbordet slinter för en vänstermänniska. Så yttrandefriheten är ingen rättighet och står man upp för den är man kostymnazist. Klarare än så blir det inte vilket samhälle Micke och hans gelikar eftersträvar.

   Radera
 6. Vänstern är helt besatt av Nazismen, det är det enda man kan samlas kring (ja antinazismen då). Varenda kommentar handlar om hur åsikt x flirtar med nazismen, eller person Y samarbetar/upplåter plats åt, sprider åsikter av, ej tar avstånd från person Z som för 10 år sen var med i en organisation där en annan medlem sympatiserade med nazismen. Samtidigt som man själv lyckats med att hylla varenda diktatur utom Chile och Argentina på 70 talet.

  SvaraRadera
 7. Det stämmer att många i högen idag gör vad vänstern gjorde då.


  Inlägget Micke12 maj, 2015 18:24 är som synes trollande och är inte skrivet av mig utan av en av dom mindre begåvade vaktmästarna på bloggen.

  SvaraRadera
 8. Bara tanken att man kan ha en gemensam värdegrund som omfattar hela samhället i alla dess delar är i grunden totalitär.
  Vad ska man med en värdegrund till om inte några, som man kan peka ut, inte delar den och därför utgör ett hot?
  Vad ska man med en värdegrund till om inte några är dess uttolkare och alltså kräver tolkningsföreträde?

  SvaraRadera
 9. Bara tanken att man kan ha en gemensam värdegrund som omfattar hela samhället i alla dess delar är i grunden totalitär.
  ---------------------------------
  All politisk strävan utgår från att alla ska ha en gemensam värdegrund. All politisk strävan är utopisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyspråkliga synonymer som värdegrund och proletariatets diktatur ligger naturligtvis dig varmt om hjärtat Micke-trollet.
   Den sortens politik du förespråkar har ju aldrig vunnit något på allmänna fria val.

   Radera
 10. Inlägget "Anonym13 maj, 2015 14:41" utgör en fortsättning på det trollande då "författaren" utgav sig för att vara mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke är det du som utger dig för att vara dig?

   Radera
 11. Handlar inte detta ("värdegrunds-träsket") i grund och botten egentligen bara om den aktuella debatten om tunn/tjock libertarianism, HAX?

  https://www.youtube.com/watch?v=PqKs5ItUo8c

  I övrigt borde någon sätta stopp för micketrollets sverigedemokratiska sock-puppetry:

  http://www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=view_all&address=132x1990079

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där. Tillslut kom ett signerat inlägg.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.