2015-08-26

Detta är Sverige!


Naturligtvis skall svenska lagar gälla i hela landet och de skall gälla lika för alla.

Vårt samhälle skall vila på en värdegrund som respekterar individen, hennes frihet, hennes säkerhet, hennes egendom och hennes rättigheter.

Religionsfriheten innebär en rätt att utöva den religion man önskar, eller att avstå – men inte att tvinga på andra sin tro och dess attribut, speciellt inte i det offentliga rummet.

Kvinnor och män, straighta och bögar, lintottar och svartskallar, göteborgare och somalier, idrottare och handikappade, sossar och moderater, kristna, judar, muslimer, buddhister – alla skall ha lika rättigheter (och skyldigheter) inför det offentliga.

Detta borde vara självklart – och något alla som vistas i vårt land får finna sig i.

Jag anser att folk skall ha rätt att bo var de vill. (Men inte på andras bekostnad.) Och när man väljer plats att bo på – då måste man också vara beredd att anpassa sig till vad som gäller på denna plats.

Det innebär inte att man måste offra sin identitet och sin kultur. Tvärt om, mångfald gör samhället rikare. Däremot skall man respektera andra människor och deras val.

Att integrationen inte fungerar i dagens Sverige är inte så konstigt. Vi dumpar nyanlända i betongförorter från vilka samhället i övrigt har retirerat. Migrationsbyråkratin skapar inlärd hjälplöshet, bidragsberoende och stryper eget ansvar. Arbetsmarknaden är stängd för dem som befinner sig på botten.

För många unga i problemområden är gängkriminalitet och religion det enda som erbjuder dem något slags gemenskap. Och ju mer vi pekar finger åt dem, desto mer stigmatiserade känner de sig. Desto längre bort från  den svenska samhällsgemenskapen hamnar de. (Toppa sedan detta med den svenska drogpolitik som göder gängkriminaliteten och vi har fått ett självspelande piano.)

Vi måste ta tag i allt detta, på ett smart och begåvat sätt. Det kräver medmänsklighet, samverkan och mycket, hårt arbete.

Det kräver ett öppet sinne istället för hat. Det kräver tydlighet istället för normlöshet. Det kräver ansvar istället för undfallenhet. Det kräver öppenhet och tillit istället för rädsla.

Det kräver att människor talar med varandra – och framförallt att de lyssnar på varandra. Det kräver att vi försöker förstå vad det är människor egentligen vill ha. Vilket i de flesta fall "bara" är ett tryggt och anständigt liv, värdighet och frihet att få leva efter eget huvud.

4 kommentarer:

 1. Håller med om det mesta, utom när vi kommer till "kultur". Som vanligt - tyvärr - är det den ytliga/grunda definitionen av "kultur" som används: mat, musik, klädsel, högtider.

  Med en mer rigorös definition, "grundläggande spelregler för hur individer och samhällen skall fungera" går det inte att kombinera olika kulturer. Exempel:
  * "Man skall debattera lugnt och sansat" mot "man måste höja rösten, uttrycka sig nedsättande och komma med hot för att bli tagen på allvar"
  * "Abort är kvinnans val och rättighet" mot "abort är alltid mord"
  * "Vapen är något man har med sig under jakt, om ens då" mot "alla har rätt att alltid bära vapen"
  * "Land skall med lag byggas" mot "Guds ord är Guds i hela världen"
  * "individer har rättigheter" mot "klanens heder bestämmer vad individen skall göra"

  Detta är kultur. Multikulturalism kan inte existera. (Länkar för omväxlings skull inte till Sandanaji's tal hos Axxess på youtube, "multikulturalismen är en lögn".)

  SvaraRadera
 2. Sverige uppskattar och uppmuntrar till mångkultur.

  Men det finns faktiskt en gräns för mångkulturen.

  Mat är OK, skojiga kläder är OK, roliga danser är OK och utövande av lustig religion är OK.

  Den enda gräns som inte får överskridas är när mångkulturen går i direkt konflikt med svensk lagstiftning där exempelvis balkongfall för olydig kvinna är ett brott. Mord är mord även om det finns ett högst förståeligt kulturellt försvar för handlingen.

  Den hederskultur som föregår balkongfallet är dock inte straffbar i Sverige och accepteras därför, även om den kanske inte känns helt hundra för oss svenskar. Därför blir det naturligtvis snopet för utövaren när balkongfallet helt plötsligt inte ryms inom den svenska toleransen. Hur skulle man kunna förstå det, allting annat accepteras ju?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.