2015-09-30

Öppna era hjärtan. Men stäng inte av hjärnan.


Nu skall man tydligen bygga regelrätta flyktingläger i Sverige. Till exempel tältläger i Norrland, lagom till vintern. Och på ett gammalt skjutfält utanför Kristianstad, som använts som läger förr – i samband med Baltutlämningen. I Göteborg överväger kommunen att köpa hundratals bostadsrätter för att möta flyktingströmmen.

Jag vill inte vara negativ. Men det känns som om vi börjar nå något slags kapacitetstak, i vart fall för vad den svenska offentliga sektorn klarar av att hantera.


Om det offentliga skall sköta flyktingmottagningen och om alla som kommer skall slussas in i socialstaten – då kanske vi borde börja med att räkna efter hur många som kan tas emot, rent praktiskt och ekonomiskt. Annars kommer detta att gå över styr.

Under rådande förhållanden måste flyktingmottagningen rimligen anpassas till de verkliga förutsättningarna. Det är en åsikt som man mycket väl kan ha utan att för den sakens skull vara rasist eller tycka illa om utlänningar.

Givet dagens system tycker jag att vi skall vara så generösa mot människor som flyr från krig och förtryck som vi kan. Men någonstans finns en gräns, bortom vilken systemet börjar falla samman under sin egen tyngd. Så även om det känns olustigt måste vi nog börja diskutera volymer, för att undvika något ännu värre.

Vi kan för övrigt göra detta med rimligt gott samvete. Sverige har gjort betydligt mer för att ge flyktingar en fristad än våra grannländer och EU-länderna i allmänhet. Vårt land har redan tagit något slags "ansvar" i en svår situation.

(Och, för tydlighets skull: All den omtanke och medmänsklighet som vanliga människor och civilsamhället nu visar förtjänar all respekt och uppmuntran.)

Så långt dagens system, som bygger på att låta politiker fördela gemensamma resurser. (Dock inte alltid på ett optimalt eller ens lämpligt sätt.)


I sammanhanget kan det vara på sin plats att påpeka att jag själv är positiv till invandring.

I mitt idealsamhälle ser det ut så här: Människor skall ha frihet att bosätta sig var de vill. Men inte på andras bekostnad. Och på samma sätt som för all annan frihet går gränsen där man kränker någon annan människas frihet, säkerhet eller egendom.

Men det är inte så det fungerar i dagens Sverige. I princip allt ansvar har lastats över på det offentliga. Räkningen skickas vidare till skattebetalarna. Det är det system svenska folket har valt, genom sina politiker. Alla riksdagens partier står bakom den generella välfärdsstaten. Alla. Ända in i kaklet.


Jag har tidigare skrivit att av de tre företeelserna öppna gränser, generell välfärdsstat och demokrati – så kan man förmodligen bara välja två. Jag väljer i så fall öppna gränser och demokrati.

Jag tror knappast att det skulle leda till att vi blir invaderade. Däremot skulle det säkert locka en del ambitiösa och företagsamma "nybyggare" som är beredda att ta ansvar för sin egen situation.


Alldeles oavsett flyktingströmmar och invandring kommer den generella välfärdsstaten inte att fungera i längden. Här behövs ett genomtänkt systemskifte. Men det är möjligen en annan diskussion.

13 kommentarer:

 1. Fortsätter vi att släppa in lämmeltåget från tredje världen + deras olika terrorister/konflikter så kommer vi nog inte locka så många ambitiösa nybyggare som är beredda att ta ansvar för sin egen situation. De ambitiösa kommer fly landet hals över huvud. Till Kanada t.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Amenixen...som brukar att exkludera fakta o dessutom slänga in en del åsikter som bara finns i hens kök.

   Hmm

   Så nu då...:?

   Lämmeltåget.

   Är ju en skröna från en Disneyfilm...så jag antar att du sett den.

   VAD menar du med det/den?

   Om vi pratar invandring, (som jag antar att du har ett fanatiskt intresse att prata om , dock oftast UTAN nån form av fakta), så kallar du det som du kallar "lämmeltåget" nåt från tredje världen.

   Jag antar att du menar att dom på nåt sätt skulle vara mindre vetande eller åtminstone mindre utbildad än DU Amenixen, du store GUD.

   Tyvärr för din del Amenixen är det faktiskt så att den genomsnittsliga Syrianen är mer utbildad än en vanlig svensk...o jämfört med dig BETYDLIGT mer vetande än du är, (vilket du visar med uppenbar hjärtlighet med dina kommentarer).

   Så men andra ord...(O förresten, jag kommer att göra som du...skriva en massa påståenden utan att visa nån form av fakta för påståendena), du är genomslitsligt, (uppenbart), betydligt mindre ambitiös nybyggare än NÅN av dom som kommer från Syrien...(och andra länder).

   Vart ska vi deoprtera dig tycker du i så fall?

   Ha det
   Jan

   Radera
  2. Så nu är Jan ute på antagar-stråt... Antaganden är mamma till dina missförstånd.

   Radera
 2. Tur för dig att vi inte har en folkomröstning om vilka två kombinationer av öppna gränser, generell välfärd och demokrati svenska folket skulle välja. Kombinationen öppna gränser och demokrati skulle få storstryk. Men var nöjd, för nu får du det bakvägen. Dock, en folkomröstning i Sverige har alltid tre alternativ med kombinationen öppna gränser och generell välfärd som given segrare. Det stöds ju av nästan alla politiker och opinionsbildare. Det var ju länge sen dessa adresserade verkliga "utmaningar".

  SvaraRadera
 3. Har du aldrig funderat på vad som kommer att hända då vi verkligen slår i kapacitetstaket för flyktingar som du talar om? Är du säker på att vi ens kommer att få välja två av dina alternativ efter det? Efter att ha sett hur demokrati behandlats i FRA, IPRED och ACTA strider så är jag rädd att både Demokrati och välfärdsstat kommer att åka rätt kvickt den dag som statsapparaten får sin första allvarliga störning.

  SvaraRadera
 4. Bra Henrik! Det du skriver är en självklarhet, men ämnet är så infekterat att ingen vågar säga det för att de inte vill bli förknippade med SD. SD har lagt en våt filt över ämnet så att det inte går att prata om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL!

   Har SD alltså lagt en våt filt över debatten? SVT och övrig massmedia försöker enträget att diskutera volymfrågan men SD blockerar?

   Suck...

   Radera
 5. Hoppas det känns bra att det står utom allt tvivel att ert ljugande om er egen förankring överallt i folkdjupet bekräftas (igen) vara just lögner.

  Flytta till Ungern. Dom vill säkert ha er.

  SvaraRadera
 6. Skilj på begreppen. 4-5% av deankommande är flyktingar, med förmodade asylskäl. 95-96% är FLYTTINGAR, folkhorder som vill söka sig en "bättre framtid" i Europa, utan att ha asylskäl.

  SvaraRadera
 7. Det jag tycker är konstigast är detta;

  Vi får in massvis av invandrare som har alla möjliga sorters kunskaper, erfarenheter och kvalifikationer. Men vi är så otroligt otroligt otroligt dåliga på att ta hand om dem.

  Om vi på nått sätt kunde utnyttja den potential som kommer snabbare, få igång läkarna och lärarna och byggarna...

  Då skulle hela integreringsprocessen gå så mycket snabbare att det är löjligt.

  Den flyktingvåg som kommer nu kan vi ta hand om. Det vet jag. Men inte med nuvarande strukturer. Och det är det som är så tragiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här punkterar en nationalekonom wertigons rosa drömmar:

   http://www.svt.se/opinion/article3006165.svt

   Regeringen och Migrationsverket har skickat ut inbjudningskort till stor fest, till de islamiserade delarna av Afrika och Mellanöstern och nu när gästerna kommer, så lånar man pengar för fulla muggar, för att ha råd att bjuda på allt man utlovat.

   Sedan upptäcker man att det blir för dyrt att servera allt till alla objudna gäster också, så man skärper upp den inre gränskontrollen.

   Precis vad som helst är möjligt, när världens första feministiska regering är i farten. Vem har tidigare hört talas om inre gränskontroll?

   Snart startar man väl krig mot Danmark också, på Arnstads inrådan.

   Radera
  2. @Amnexis:

   Så, hur många av dessa syrier är inkompetenta lågutbildade analfabeter...?

   Eftersom 37% har någon form av eftergymnasial utbildning betyder det att 37% definitivt INTE är analfabeter och förmodligen långt fler än så. Med andra ord, dessa personer *kan* dra sitt eget lass utan alltför stora problem - om vi bara tillät dem.

   Men svenska strukturer tillåter inte detta i dagsläget, och det är så dumt!

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.