2015-10-06

Alliansens enda och sista chans i flyktingfrågan


Hemskt ledsen, men flyktingsituationen är ohållbar. Jag skall inte trötta dig med siffror om antal, brist på inkvartering, dålig integration, bostadsbrist och den skruvade svenska arbetsmarknaden. Media svämmar just nu över av sådant.

Men varför gör politikerna inget åt saken? Det finns flera skäl.

Dels handlar det om Sverigedemokraterna. De etablerade partierna vägrar att göra något som ens kan framstå som att det är i närheten av SD:s politik. De vill helt enkelt inte ha något att göra med ett parti som har sina rötter i den gamla vit makt-rörelsen. SD är i dag ett av de främsta hindren för att någon skall våga göra något av betydelse. Ironin är mörk.

Dels handlar det om inkompatibla system. Det går inte att ha öppna gränser och en generell välfärdsstat (i vart fall inte en som slussar in alla nyanlända i socialstaten) samtidigt. Detta är något som de rödgröna aldrig kan erkänna, av ideologiska skäl. Det vore att underkänna hela vänsterns politiska fundament. Ändå är det så. Och de borgerliga partierna varken törs eller vill ta upp detta problemkomplex.

Dels handlar det om svenska sjukan. I den situation som nu råder duger det inte med den tillbakalutade inkompetens som kännetecknar stora delar av den offentliga verksamheten. (Och mycket privat verksamhet också, för den delen.) Nu krävs kompetens, handlingskraft, ansvarstagande och att man slutar tramsa om dagens olika i-landsproblem. Här krävs en kulturrevolution inom byråkratin, som de som är verksamma inom densamma aldrig kommer att gå med på.

Här har vi tre tydligt definierade problemställningar – som alla duckar.

Så... inget av betydelse kommer att göras. Svensk politik och byråkrati beter sig just nu som ett rådjur som paralyserats av strålkastarna på en bil som närmar sig i hög fart. Fortsätter det så här, då kommer allt att gå åt helvete. Totalt.

Det är så tragiskt. Sverige hade kunnat ha en rimlig invandrings- och flyktingpolitik:

 • Arbetskraftsinvandring är bra och alla som vill flytta till Sverige för att jobba skall vara välkomna.
 • Människor som på annat sätt kan försörja sig själva eller som har sponsorer (till exempel enskilda, organisationer eller företag) som ser till att de hålls försörjda är inte heller något problem.
 • Sverige skall i huvudsak ta emot de flyktingar som tilldelas oss av EU och FN. (EU har trots allt en gemensam flyktingpolitik och då skall vi dela på bördorna.)
 • Flyktingar skall få tillfälligt uppehållstillstånd, erbjudas mat, husrum och akut sjukvård – men inte automatiskt slussas in i det svenska välfärdssystemet.
 • Flyktingar och papperslösa som skaffar sig ett jobb eller annan egen försörjning skall snabbt och enkelt få permanent uppehållstillstånd.

Annorlunda uttryckt: Människor skall ha frihet att bo var de vill – men inte på andras bekostnad. Liksom för all annan frihet går gränsen för denna där man kränker andras frihet, säkerhet eller egendom.

Ovanstående borde självklart vara borgerlig politik. Sedan kan riksdagens vågmästarparti få välja mellan att stödja en regering som för denna politik – eller låta den rödgröna röran fortsätta.

5 kommentarer:

 1. Mycket klokt, när det gäller utfallet ser det ut att bli fortsatt panik följt av SD makt och därefter tar pendeln vägen varthän i konsensussamhället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pendeln kommer med all sannolikhet slå tillbaka "åt det andra hållet". Med detta menas i praktiken att för många kommer att säga ifrån, vilket kommer att ske när stålarna tar slut igen och det inte längre går att pressa fram mer utan att komma för nära för s och m kritiska väljargruppers intressesfär. -Förenklat; antingen drar regeringen & co åt flyktingkranen, eller också gör sverigedemokraterna det.

   Det tragikomiska är hur paralyserat systemet blir när två stora intressen (som är vana att få bestämma och göra lite som de vill utan konsekvenser) krockar. I detta fallet med det jäsande missnöjet i LO och kommunorganisayionerna (som får, som vanligt, bära tyngst). Intressanta tider framöver...

   Radera
  2. Jag tror att det kommer att svänga längre än att dra åt flyktingkranen och övergå till bokstavliga polissvep efter illegala flyktingar för att återta kontrollen efter att den är förlorad.

   Radera
  3. Eller så vänjer sig folk vid ökat antal flyktingar, inser att världen (eller i det här fallet Sverige) inte gick under av att saker förändrats, och anpassar sig till det nya normalläget. Som innebär nya möjligheter med en ökad ung arbetsduglig befolkning.

   Radera
  4. Mab: Låt oss hoppas. Men problemen är just nu av mer praktisk karaktär, som att logiplatserna är på väg att ta slut och att budgeten redan är spräckt.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.