Den brittiske premiärministern, David Cameron, har i dag lagt fram de punkter han vill se förverkligade innan Storbritannien går till folkomröstning om landets medlemskap i EU.
- Icke-euro-länder, såsom Storbritannien och Sverige, ska slippa betala för eurons problem och garanteras fortsatt fullt tillträde till den inre marknaden.
- EU:s konkurrenskraft ska stärkas och regelverk förenklas.
- Makt ska flyttas tillbaka från Bryssel till de nationella parlamenten, det brittiska domstolsväsandet ska stärkas och Storbritannien ska garanteras undantag från Lissabonfördragets mål om ständigt tätare samarbete (eller ”allt fastare sammanslutning” som det heter på EU-språk).
- Medborgare från andra EU-länder ska få begränsad tillgång till det brittiska välfärdssystemet.
Vilket i de flesta punkter förefaller helt rimligt. (Man kan möjligen argumentera kring att regler för tillgång till välfärdssystemen för dem som använder sig av EU:s fria rörlighet skall vara lika för alla EU-medborgare och gälla lika i alla medlemsstater.)
Viktigast är den tredje punkten, som helt enkelt går ut på mindre överstatlighet och mer decentralisering – i ett EU som främst handlar om en öppen, gemensam marknad.
Sverige bör ge Storbritannien stöd i denna ambition.
SvD: Camerons fyra krav för att stanna i EU »
Europaportalen: Cameron om nya EU-regler: Ingen omöjlig uppgift »
Sverige och Migrationsverket kan i nuläget inte ens räkna de som strömmar in över våra gränser, och att tro att en sosse-regering stödd av MP skulle göra något som har effekt är nog att vara en smula naiv. Det är en gammal socialistisk dröm att upplösa nationalstaterna. EU är ett socialistiskt och socialliberalt projekt.
SvaraRaderaIvar Arpi skriver väldigt bra om de monumentala problem Sverige har framför sig:
http://www.svd.se/flyktingkrisen-beror-pa-svensk-politik
Och inte kan vi räkna med någon hjälp från EU, de tycker ju som mest vi får skylla oss själva, annars hade ju Dublinförordningen inte havererat.