2015-11-20

Hemliga polisen och "22-åringen"


Det är möjligt att Moder Mothanna Magid är Mästerterrorist. Jag saknar kompetens att bedöma den saken.

Men en sak vet jag: Här luktar popcorn.

Så... hemliga polisen fick Sverige att gå in i panikläge nr 4, ordningspolisen att ta till övertid och människor att bli rädda. Men man hade varken knackat på MMM:s dörr eller kollat in hans Facebooksida.

I så fall är det faktiskt väldigt, väldigt orimligt – oavsett om MMM är skyldig eller oskyldig.

Inget förvånar dock längre. Vi skall hålla i minne att rättsväsendet för ett par år sedan granskade ett systematiskt övergrepp som Säpo (enhetscheferna för författningsskydd, kontraspionage, kontraterrorism, chefen för teknikenheten, en sektionschef samt ytterligare en person i ledande ställning) gjort sig skyldigt till och kom fram till följande: Säkerhetspolisen saknade den "erforderliga kompetens" som krävs för att kunna inse att den gjort något fel och olagligt. Det vill säga att de ansvariga var för dumma för att kunna dömas. [ Metro » | Aftonbladet » ]

Ett stalltips är att Säpo har reagerat i panik på något de fått från CIA eller britterna. Så har man gjort förr. Till exempel när man tillsammans med CIA sände två tämligen harmlösa asylsökande från Egypten till tortyr och skenrätt i... Egypten!

Men det finns andra tänkbara förklaringar. Till exempel massövervakningen. Med stora mängder ofta fragmentarisk data är det lätt hänt att en människa ser mönster där inga mönster existerar – eller att någon algoritm plötsligt flaggar något som egentligen bara är en "falsk positiv" träff. (Vilket den överväldigande delen av massövervakningens alla träffar är. Det kunde lika gärna ha varit du som blev flaggad.)

Det skall bli mycket intressant att se vad som sker nu.

En sak är säker: Säkerhetspolisen har varken råd eller för avsikt att förlora ansiktet just här och nu. Inte under några som helst omständigheter.

Moder Mothanna Magid sitter under tiden inlåst i ett förhörsrum hos Säpo i Solna.

Homeland möter kommissarie Clouseau, känns det som.

Läs mer:
• Säpo har en hel del att förklara efter gripandet »
• Många oklarheter kring terrorplaner »
• Forskare: Man ska inte gömma sig på ett asylboende »
• Bodström: Det blir ju problem för åklagaren »
• "Svårt att se att han skulle vara så farlig" »
• Terrormisstänkt hyllar Sverige på Facebook »

9 kommentarer:

 1. Jag instämmer helt. SÄPO kan dock ha letat efter honom i systemen och inte hittat honom. Detta då SÄPO inledningsvis hade fel stavning av namnet. När de sedan inte hittade honom på någon adress eller i FB bekräftade det "att han gömde sig" precis som deras manual säger att en farlig superdödsknarkarterrorist skulle göra.

  SvaraRadera
 2. Detta stinker lång väg. Han är dessutom bara skäligen misstänkt i detta läge, så vore intressant att veta vad de egentligen har konkret på honom. Gissningsvis väldigt lite - indicier.

  SvaraRadera
 3. Jag trodde man IQ-testade SÄPO-kandidaterna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp det gör man, de som har under 70 kommer in...

   Radera
 4. "En sak är säker: Säkerhetspolisen har varken råd eller för avsikt att förlora ansiktet just här och nu. Inte under några som helst omständigheter."

  Eh, hade man något ansikte att förlora?

  "Jag trodde man IQ-testade SÄPO-kandidaterna..."

  Sluta larva dig! Då skulle man ju råka få in folk som kan tänka själva i organisationen, det är ju inte målsättningen...

  SvaraRadera
 5. Firman har ju inte utmärkt sig positivt förr. Holmer och Ebbe spanade ju på kurder när Palme skjöts. Och Bergling var slokhatt. De spioner som gripits har alla avslöjats av militären (bolaget) eller utländska firmor.

  SvaraRadera
 6. I praktiken funkar det så att Säpo är HELT beroende av tips (från allmänheten) utifrån. Säpo är inte bättre än så. Denna regerings-direkt-rapporterande myndighet. En bland flera - t ex MigV, AF - som blivit en del av Pk-sosseriet, sorgligt nog.

  SvaraRadera
 7. Men hur i all sin dar kan SÄPO hinna bli så inkompetent på mindre än ett år efter Alliansens lysande insatser? Om SÄPO nu är så urdåligt beror det väl på brister under alliansåren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en lång tradition. Ett exempel ur högen:
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/robertaschberg/article12660998.ab

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.