2015-11-05

Tiggarna, Rumänien och EUFrågan om vad man skall göra med de romska tiggarna känns en smula hopplös.

Det talas om att ge hjälp på plats, i Rumänien. Frågan är hur effektivt detta är. EU ger, genom sina strukturfonder, Rumänien 31 miljarder euro (c:a 290 miljarder SEK) under en sjuårsperiod. Det ger c:a 4,5 miljarder euro (drygt 41 miljarder SEK) per år.

Och det ger uppenbarligen inte de resultat man hoppas på.

Grundproblemet är att Rumänien är ett dysfunktionellt och korrumperat land som egentligen inte platsar i EU.

Den fria rörligheten i EU var aldrig tänkt att gälla medellösa människor som saknar förmåga att försörja sig själva. De är deras hemländers ansvar.

EU:s fria rörlighet har dessutom regler – som inte upprätthålls i Sverige. Dessa regler säger att den som flyttar till en annan medlemsstat måste ha ett jobb eller annan egen försörjning inom tre månader. Annars får man resa hem igen. Dessa regler gäller för svenskar i andra EU-länder och skall också tillämpas i Sverige. Alla EU-medborgare skall ha lika rättigheter och vara lika inför lagen.

[Direktlänk till Youtubeklippet »]

10 kommentarer:

 1. Huvudproblemet är kanske den romska kulturen. Se hur det gick när den kommunistiska regimen i Bulgarien försökte göra något åt saken: "Hotell Paradiset" https://www.youtube.com/watch?v=aHpYRgflzo8

  SvaraRadera
 2. Huvudproblemet är att romerna inte vill vara en del av samhället. Inget annat. Däremot anser de att de ska bli omhändertagna och få rättigheter som ingen annan får av det, likförbannat.

  SvaraRadera
 3. Tycker Hax även att skåningar som befinner sig i Lappland utan försörjning bör skickas hem?

  Eller gäller det bara i samma lokala stadsområde, Storköpenhamn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För lapplänningar kan jag inte uttala mig men som norrlänningen skulle jag definitivt vilja att skåningen åkte hem, oavsett om denne har försörjning eller ej.

   Men tillbaka till sakfrågan, jag antar att du menar att skåningen är svensk medborgare även om det kan diskuteras men det är en annan fråga för spettalossklubbens nästa riksmöte, och om vi för arguments skulle säger att denne skåning är svensk medborgare så varför skulle den skickas hem? För du jämför väl inte andra länders medborgare med svenska och anser att vi har försörjningsplikt för dessa?

   Radera
  2. Anser du helsingborgaren har försörjningsplikt för svensken vid polcirkeln på samma geografiska avstånd som Italien, men nabon från Helsingör 4 km bort bör kastas ut?

   Radera
  3. Som hedersordförande i 'Spettets vänner' (på livstid) så har jag noterat din önskan om motion i ärendet, det kommer tas upp på nästa årsstämma.

   Det var ju någon lokalpolitiker där nere som ville ha KSP-beväpnad personal på Öresundsbron tidigare i höst vilket kan tyckas vara mycket rimligt, vi vill ju inte ha några Danskar som smyger med i flyktingströmmen, eller ännu värre, Skåningar som vill komma tillbaka!?

   Radera
 4. Ja det är lite beklämmande med dessa romer i Malmö som säger saker i stil med att de har bott i det där lägret som revs i över ett år, och tycker att det är malmöiternas problem att ordna boende åt dem.

  Har de varit här i över ett år utan att skaffa arbete har de ingen rätt att vara här. Alls. Tre månader är vad som gäller. Efter det måste de ge sig av eller skaffa arbete på riktigt. De är Rumäniens ansvar, inte Sveriges, och de borde sitta på trappan till stadshus i Rumänien, inte i Malmö.

  Eller söka asyl. Men det är en helt annan historia.

  SvaraRadera
 5. Det är lite dubbelt det här med kulturen. Uppenbarligen har den romska kulturen överlevt i 1000-1500 år mitt i ett ofta fientligt inställt majoritetssamhälle. Inte ens totalitärt socialistiska öststater lyckades assimilera romkulturen.
  Å andra sidan är den dysfunktionell i att skapa resurser och förkovra romernas välstånd.

  SvaraRadera
 6. Så den utländske biltjuven som blir gripen och polisen beslagtar bilen han färdades i - ska då svenska skattebetalare stå för ersättningsbil till den utländske brottslingen?

  SvaraRadera
 7. Historiskt har det ju funnits massor av folkslag i Europa (bara att läsa Tacitus eller Caesar) men det är bara ett folkslag som har det här problemet. Inte ens de små grupper som inte riktigt är (indo)européer, typ samer, de som har något keltiskt modersmål etc är ju välintegrerade i sina samhällen.

  Det är inte samhällena det är fel på, det är romerna.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.