2015-12-18

Centern har rätt, incitament fungerar

Ju mer man tänker på det – ju mer ligger det i Centerpartiets förslag om att det vore bättre höja flyktingarnas dagpenning och låta dem ordna sitt boende på egen hand.

I dag går Migrationsverket (och kommunal socialförvaltning) fram som en skördetröska och tvingas ofta betala anmärkningsvärt mycket för boenden. Detta är en myndighet under stark press. Pengakranen är öppen. Och det vet de som har lämpliga lokaler att hyra ut.

Om flyktingar istället får ordna sitt boende själva – då kommer till att börja med många av dem att hyra in sig hos släkt och vänner. Uppenbarligen har många som kommer till Sverige redan ett nätverk på plats, som kan hjälpa dem att finna sig till rätta i mellanmjölkens land.

Fler flyktingar skulle då hamna i eller i närheten av storstäder där det finns en viss möjlighet att få ett jobb, istället för att isoleras på boenden långt ute i skogen.

Den som har något att hyra ut måste anpassa priserna till kundernas betalningsförmåga istället för att mjölka det halvstirriga Migrationsverket på pengar.

Företagsamma och omtänksamma människor i civilsamhället kan då sätta upp flyktingpensionat – vilket både kan hjälpa till med boende och integration, plus ge en förtätning av boendet.

Och Bert skulle kunna fortsätta hyra ut, till de flyktingar som vill bo hos honom. Men när det handlar om ett frivilligt hyresförhållande får han nog tänka lite mer på kvalitet och på att lyssna till kunderna (som annars kan vända sig till någon annan).

Detta måste vara ett mer effektivt sätt att absorbera de flyktingar som kommer till Sverige – i väntan på en rimligare arbetsmarknadspolitik och en annan bostadspolitik. Det måste vara en framkomlig väg för att skapa integration. Och ett mer kostnadseffektivt sätt att använda skattebetalarnas pengar.

13 kommentarer:

 1. "Att tänka innan man talar är som att torka sig i röven innan man skiter."

  Citatet ovan kommer från Arne Anka, men passar onekligen betydligt bättre in på blogginnehavaren.

  Högre ersättning till asylsökande innebär endast en sak, nämligen större möjlighet att belåna sig hos flyktingsmugglare.

  SvaraRadera
 2. Centern har fel. Det vet 92 % av befolkningen.

  /Berit

  SvaraRadera
 3. Det är bra i teorin. Men redan i dag väljer 85 procent att ordna boende på egen hand. De hamnar hos släktingar och landsmän i redan belastade områden. Och när boendesituationen blir outhärdlig står de i socialtjänstens reception och vill ha ett nytt boende. C vill dessutom undanta barnfamiljer (vars boenden är dyrast).

  SvaraRadera
 4. Bra förslag faktiskt, nästan briljant :-)
  Lita på företagssamheten istället för planekonomiska mekansimer.

  SvaraRadera
 5. Asylsökande eller migranter är väl bättre benämning än flyktingar på flertalet av de som söker sig till Sverige?

  Hanna Stjärnes manual gäller inte bara på SVT? Tråkigt...

  SvaraRadera
 6. Jovisst, men fortfarande ett mer kostnadseffektivt sätt att använda..
  skattebetalarnas pengar
  skattebetalarnas
  skatt

  #libertarianism #frihet #autonomi #äganderätt #självstyre

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det är utmärkt att Hax slår ett slag för Stureplans-centern.Fortsätt med det

  SvaraRadera
  Svar
  1. och jag undrar när centern slår ett slag för hax?

   Radera
  2. Hax kanske skulle kunna balansera lite med en till krönika om Centerns bruna historia. ;)

   Radera
 8. Staten är som ett slags försäkringsbolag som du är tvingad att betala till från födseln och som har monopol på det mesta. Trots det förväntar sig folk att få tillbaka en viss procent av det dom betalat in i form av sjukvård etc. När man sedan bestämmer sig för att öppna upp detta system för tredje världen så får man en slags bolagsplundring.

  Förslaget ovan är fortfarande en del i det felet.
  Man ska istället avveckla hela bolaget och istället tillåta fri konkurrens.

  Men det verkar som om bolaget kommer fortsätta finnas ett bra tag till och dö en långsam död eftersom asylsökande och migranter exkluderat alla andra länder på vägen till Sverige i jakt på dess systemfördelar.

  Någon libertariansk övergång lär knappast ske, istället en större befolkning som kräver fördelar och röstar fram mer stat. Någon libertariansk tradition än mindre demokratisk finns inte hos dessa befolkningar utan har alltid styrts av diktatorer, kungar eller despoter.

  Grattis..

  SvaraRadera
 9. För att detta inte ska leda till misär måste byggreglerna liberalisering flera år i förväg. Tyvärr tror jag inte något system fungerar med de volymer av den typ av migranter som kommer idag. En total liberalisering av Sverige är nog det enda som fungerar pga att de kraftigt skulle minska volymen lågutbildade som sökte sig hit.

  SvaraRadera
 10. Många tidigare talare har redan berört det i olika aspekter, men det är värt att påpekade ånyo; oavsett flyktingpremie eller ej så kommer inget att ha önskad effekt, eftersom problemet i strikt mening inte ligger hos flyktingarna, utan hos systemets oförmåga. Det kommer inte att ordna fram fler lägenheter, eller fler jobb eller tillräcklig infrastruktur utan att systemet anpassas till en större mängd deltagare. -Betänk att en välfärdsstat är till sin natur exkluderande. Den kan finnas till för att den utesluter alla förutom en utvald grupp människor; vanligen medborgare i ett land. Skall vi "öppna upp" för obegränsat antal nya deltagare i systemet som i sitt utgångsläge konsumerar mer resurser än tillför resurser i denna systemkontext så kommer nämnda system att gå i konkurs, och då kan vi inte hjälpa någon. Det är inte svårare än så och kommer aldrig att bli svårare än så. Vi måste bort från vänsterfloskler och rasistisk dogma och se verkligheten som den är i detta fall; analys ett systems bärförmåga.

  Vi står i praktiken inför två alternativ; antingen så öppnar vi upp, och offrar med det de delar av systemet som annars riskerar att gå i konkurs; socialförsäkringar, fackliga skydd osv osv. Med andra ord blir det lite som det ser ut i usa.

  Eller så inser vi att vi på grund av det politiska läget inte kan förändra systemet i nödvändig omfattning (motståndet från exvis fack och annat är för starkt). Då måste systemet förseglas när det är "fyllt". Det är det som sker nu. Åsa Romson insåg det till slut; antingen fler flyktingar och systemkonkurs, eller stänga dörren och rädda systemet. Hon valde systemet. Såklart. Betänk; utan system så finns det ej heller användning för politiker i samma omfattning...

  SvaraRadera
 11. Du har tyvärr helt rätt. =(
  Man blir ju nyfiken hur hela processen kommer beskrivas i historie böckerna om sådär 50-100 år.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.