2015-12-15

Public service omprövar sin syn på flyktingkrisen


Det är intressant att se hur snabbt allt svänger. De politiska signalerna ändrades – och nu är det plötsligt möjligt för public service-bolagen att vara mer allsidiga och ibland till och med kritiskt granskande vad gäller flyktingpolitiken.

SVT har börjat titta närmare på de flyktingar som återvänder hem. Rapporteringen visar att många asylsökande är intresserade av betydligt mer än bara skydd. Vilket är ett högst mänskligt beteende. Men det visar också vilken magnet Sverige har varit, med generösa regler och ekonomiska villkor. Nu skall man absolut inte dra alla asylsökande över en kam. Det finns gott om sådana som har mycket starka asylskäl. Det är dock värt att notera att den bild SVT i dag förmedlar hade varit otänkbar för bolaget att släppa fram för bara ett halvår sedan.

• SVT Stockholm: Flyktingarna som återvänder hem »

Samtidigt har Sveriges Radio tittat närmare på de ensamkommande flyktingbarnen. Även här är bilden betydligt mer mångfacetterad än vad någon har velat erkänna tidigare. Här finns allt från äkta och mycket ömmande asylfall – till ungdomar som sänts till Sverige med det uttalade syftet att sedan kunna ta hit sin familj. Men även vad gäller den senare gruppen är bilden långt ifrån enhetlig. Många unga som sänds till Sverige i syfte att få hit sina familjer är tvingade att göra detta och står – som enskilda individer betraktade – under orimlig press.

• SR: Bilden av de ensamkommande barnen är skev och förenklad »
• SR: Jörgen Huitfeldt och Magnus Thoréns reportage »

I båda fallen ovan framgår det helt tydligt att vissa människor som söker asyl i Sverige gör det i förhoppning om att de och deras familjer skall kunna leva på skattebetalarnas bekostnad. (Vilket sett ur deras perspektiv är ett helt rationellt beteende.) Andra hoppas på riktigt kunna försörja sig själva och de sina. Men resultatet blir i båda fallen ändå ofta långvarigt bidragsberoende, arbetslöshet och utanförskap på skattebetalarnas bekostnad – eftersom svensk integrations- och arbetsmarknadspolitik har havererat.

(Här bör vi för övrigt ta oss en allvarlig funderare kring hur det kan vara att politiker från hela det politiska fältet har byggt ett Sossesverige – som inte har plats för människor som vill komma hit för att jobba, försörja sig själva och bidra till vårt samhälles tillväxt.)

Hur som helst: Det uppseendeväckande är att till och med statlig public service-media i dag är öppna med att bilden av flyktingkrisen är långt mer komplicerad än man tidigare velat, vågat eller kunnat erkänna.

Eller för att uttrycka saken på ett annat sätt: Svensk public service-media gör som vanligt vad den uppfattar att den politiska makten vill att den för tillfället skall göra.

30 kommentarer:

 1. Det finns visst plats för människor som vill komma hit och jobba om de är tillräckligt kvalificerade.
  Jag känner till högavlönade ingenjörer på t ex Volvo som jobbar här.
  Frågan är emellertid om vi skall ta in folk som är i stort sett analfabeter för att diska på restaurang.

  SvaraRadera
 2. Vem eller vilka tar först itu med SR/STV? Vi är många som övergett public service pga den ständiga enögdheten och slagsidan åt vänster oavsett program. Apparatavgiften dvs licensen ska bort och ersättas med frivillig prenumeration istället. Hur kunde alliansen underlåta att ta itu med elefanten under sin regeringstid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret på det är enkelt. Hade de försökt ta itu med public service hade backlashen i form av mediadrev ("folkstormen" som vänstermedia skulle kallat det) blivit så extremt kraftig att det skulle blivit ett politiskt självmord för dem. Det är av samma anledning som de inte vågade röra LAS eller hyresregleringen.

   Radera
  2. Visst förstår jag det men inte ens en ynka liten utredning kunde de fixa.Så m a o Public service är heligt och då återstår bara för mig att säga upp licensen, för apparaten vill jag ha kvar för att kunna se filmkanalerna och Axess.

   Radera
  3. Nu är dessutom Aftonbladets Jan Helin (programdirektör ska han få bli) den senaste rekryteringen till vänstervridna SVT, av Hanna Stjärne - kvinnan som gav Guldspaden till de kriminella vänsterextremisterna i Researchgruppen.

   Radera
 3. Det mest deprimerande är att väljarna verkar tycka att människor som vill komma hit, jobba och försörja sig är problemet. Inte Sossesverige.

  Nästa val blir sannolikt national-etatisterna i SD största parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är inte att folk vill komma hit för att arbeta och försörja sig själva utan att så många vill komma hit för att bli försörjda.

   Radera
  2. Har du ens läst Hax blogginlägg ovan?

   Radera
  3. @ fd moderat

   Om din make sätter ut en massa kattmat på verandan, så klaga inte över att en massa katter kommer till ditt hus varje dag för allmosor, för du har inget kattproblem.

   Du har ett problem med din make.

   Ta bort kattmaten!

   Radera
 4. "Svensk public service-media gör som vanligt vad den uppfattar att den politiska makten vill att den för tillfället skall göra."

  Klockrent.
  Givetvis ingen överraskande för oss som länge varit kritiska till PS, men det är ändå värt att lyfta fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Manufacturing consent.
   Huvuduppgiften för media i en demokrati enligt Chomsky.

   Radera
 5. Denna sista tids regering och riksdag har nått vägs ände. de är fullständigt inkapabla att lösa tidens frågor. Saknar totalt perspektiv, analys, erfarenhet och visioner. Den representativa demokratin har inga lösningar. Man famlar och i detta famlande utsätter man Sverige för oerhörda risker.

  Jag har inte röstat på någon i denna samling. Partierna väljer ur sina politiska broilerfabriker. Ungdomar och andra som aldrig arbetat, saknar erfarenhet från alla områden men lärt sig pladdra och inte svara på frågor. De äldre över 60 som i en svår tid har mycket att tillföra plockas systematiskt bort från valbar plats. Det här är inte demokrati. En ny härskande klass som kan sitta och bevilja sig själva ständigt nya förmåner. Deras vänner och släktingar bereds platser vid köttgrytorna som i vilken diktatur som helst bara smartare uppbyggd

  Demokratin måste återtas av vanliga människor som inte måste mutas att ta ett hedersuppdrag eller ser politiken som en karriärväg. Det verkar inte vara svårt att raskt bli miljonär efter avslutad? politikerbana.

  Då kommer vi till ansvarsfrågan. Finns det någon rimlighet i att politiker som beslutat i t ex denna ödesfråga för Sverige som kallas flyktingfrågan innebärande enligt prognos ca 2 miljoner nysvenskar inom 5 år bara ska kunna säga hejdå nu slutar jag med politiken, lycka till svenska folk! Tänker på Nuon affär där ansvarig politiker alliansdrottningen drog iväg i behaglig minnesförlust och svarade inte på frågor. Hon var ute ur systemet och hade inget ansvar!! De senaste 8 årens ansvariga som nu verkar sakna ansvar totalt för det helvete de orsakat Sveriges mindre bemedlade med sin överklasspolitik. Hur kan de bara komma undan? Verkningarna av politiken kommer slag i slag. Flyktingpolitiken kommer att riva Sverige som vi känner det! Men nu ska de inte komma undan. Det måste vi se till? Jag vet inte hur men åtminstone något slags ekonomiskt ansvar. Misshushållning och förstörelse av
  staten Sverige tycks mig vara ett brott av jättelik omfattning. Att krossa en välfärdsstat på några år måste vara något rekord. Att leva över svenska folkets tillgångar med ansvarslös politik kräver sina omdömesbefriade politiker. Men kanske dessa brott är av en sådan magnitud att de inte kan straffas och riksdag och regering kommer inte att lagstifta i frågan. Det kan vi vara övertygade om!

  Vanliga domstolar kan inte fungera i detta sammanhang. Det måste bli något slags folkdomstolar med specifika maktbefogenheter. Detta är ett demokratiskt undantagstillstånd. Extraordinära åtgärder krävs. Det parlamentariska systemet är befolkat av den nya härskande klassen som beviljat sig nya förmåner under decennier.Godsägaren G Persson som inledde nedmonteringen av den svenska skolan som sedan framgångsrikt slutfördes av alliansen. Där finns många att ställa inför domstolen. Ingen ska slippa undan räkenskapens dag. Ingen ska tillåtas "sluta" med politik sedan de varit med om att riva Sverige.
  Vi går mot otrygghetens samhället. Murarna, elstaketen, de beväpnade vakterna. De som kan lämnar landet. De som har råd hyr in sig i den nya bygemenskapen, den stängda byn där endast de med passerkort kommer in. Det exkluderande samhället utan tillit.

  Politikerna bor redan i skyddade områden i kraft av sin ekonomiska styrka och som politiska förmånstagare. Kuvöspolitiken har visat sig framgångsrik i en svensk befolkning av trygghetsnarkomaner. Den politiska befordringsgången från kuvösen via broilerfabriken in i den härskande klassen ger ingen demokrati värd namnet.

  SvenTankesmed

  P. S Jag skulle behöva den aktuella lista på adresser till insändarredaktioner som HAX utlovade för flera år sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra beskrivning av läget inte bara i Sverige utan i hela Europa.

   Radera
  2. Det är rätt tydligt att det enda parti som har någon form av kontakt med vanliga väljare är SD.
   Journalister, tyckare och politiker är idag helt isolerade från vanliga människor som har jobb och familj. Av den anledningen har de etablerade politikerna varit helt av banan de senaste 10 åren när SD har vuxit sig starka.
   Tyvärr är det bara att inse att SD har haft rätt om invandringspolitiken hela tiden. Med en vettig invandringspolitik hade vi sluppit de problem vi har ådragit oss nu.
   Dessa problem kommer också att förvärras med tiden.

   Radera
  3. Hej halkade in här via länk från The climate Scam.

   Det som du så klockrent beskriver är den 100% totalitära media politiska demokratur som råder i Sverige.

   http://sv.metapedia.org/w/Demokratur

   Radera
 6. Haha.. när SD tar upp samma saker (som de gjort i åratal) är det rasism. När Avpixlat rapporter om samma saker (som de gjort i åratal) kallas de för en "hatsajt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ju skillnad på folk och folk. På nyspråk heter det väl att "inte dela rätt värdegrund"

   Radera
 7. Rent fantastiskt ... ingen av de 'nyanser' man nämner i SR-reportaget om ensamkommande är något nytt för mig (med flera), det är ju rätt självklart att det finns flera motiv. Och detta skulle vara en mer komplicerad bild på något sätt? "Komplicerad", en omskrivning för "naiv"?

  SvaraRadera
 8. Sveriges journaliskår är kappvändande ynkryggar.

  SvaraRadera
 9. Hej.

  Väntar med spänning på reportaget där ledande kulturmarxister och mediamänniskor grillas om hur de kunde vara så naiva. [Inkompetent och idiot är tydligen synonyma med hen och naiv numera].

  Frågan som varken liberaler eller socialister kan eller vill besvara: låser du dörren? Varför?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 10. Alltså, jag reagerar inte längre på vad Fi säger men med tanke på allt vad som nu "upptäcks", "avslöjas" som ju varit så okänt tills för bara några månader sedan.

  Det var faktiskt lite annorlunda att läsa dravel, som denna denna pinfärska Fi-inlaga i ... debatten: http://www.expressen.se/debatt/sverige-har-en-politisk-identitetskris/

  SvaraRadera
 11. Lugn, bara lugn, ordningen är snart återställd då ..

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/aftonbladets-jan-helin-utses-till-svt-s-nya-programdirektor

  Räkna med mer filtrering och enkelriktade vänsternyheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja - Tror inte vi kan vara säkra på det. Han har fått förflyttning från AB till SVT för att han är bra på att vara lyhörd mot makten. När opinionen ska vändas för att makten omprövat sin ståndpunkt är denna egenskap oerhört värdefull. Utan Snöboll ingen Napoleon.

   Radera
 12. Håller med om beskrivningen av public-service och vi kan nog lägga till en mindre del av MainStreamMedia. Man vänder, ja vädrar, nu lite kappan efter vinden. Nu passar det töja lite på det som nyss var enda PK. Har för åratal sedan slutat tro på dem i en del spörsmål och kommer inte lita på dem mer. Fruktbart är att fundera över vad som i n t e stod i dem. GP (Göteborg) avviker som vettig att ta del av. - Helin från AB blir programchef SVT nu. Tro det ja!

  SvaraRadera
 13. Var har svensk integrations- och arbetsmarknadspolitik havererat?

  Saker och ting tar tid.

  Integrations- och arbetsmarknadspolitik har alltid tagit lång tid, en eller flera generationer, sett ur historiskt perspektiv.

  SvaraRadera
 14. Föregångslandet i P1,

  De desillusionerade humanisterna:

  Sverige är ett av världens mest öppna länder när det gäller flyktingpolitik. Men debattklimatet uppfattas av en del som arbetar med gruppen ensamkommande ungdomar som snävt och inte särskilt öppet.

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4902

  SvaraRadera
 15. Visst har något hänt.
  Åsa Regner blev elakt pressad härom kvällen och hade fullt sjå med att inte erkänna att man ställer grupp mot grupp.
  Den gode Jan Helin skruvade på sig igår över gamla omoderna uttalanden han gjort och skulle tydligen behandla SD som ett parti bland alla andra i fortsättningen.
  Men jag väntar fortfarande på det opartiska..

  SvaraRadera
 16. Där mp står står stats-TV. När mp vänder så vänder stats-TV.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.