2016-01-05

Allvarligt talat – vad skulle hända om vi lät flyktingarna sköta sig själva?


Om man låter samhällen organisera sig själva kan det bli rätt bra. På marknaden möter utbud i princip alltid efterfrågan. En fri ekonomi är överlägsen vad gäller att utnyttja samhällets resurser på ett optimalt sätt. Genom arbetsdelning kan människor fokusera på sådant de är bäst på. Spontant och frivilligt samarbete bygger verksamhet och strukturer som är till nytta för alla. Det rationella egenintresset kan till och med skapa stabila sociala trygghetssystem.

I Sverige är det inte så. Här organiseras det mesta av politiker och byråkrater.

Deras intentioner må vara hur goda som helst. Men de är helt enkelt inte kompetenta. Deras fyrkantiga modeller och fixa idéer kan aldrig mäta sig med den spontana ordningens lyhördhet och flexibilitet.

Jag säger inte att vi inte skall ha en stat. Jag är minarkistisk libertarian. Jag vill ha en liten stat, som sköter sådant som med viss nödvändighet bäst organiseras tillsammans. Till exempel ordningsmakt, rättsväsende och försvar. Få lagar men mycket ordning, typ. Men det mesta ordnas bäst om samhället organiserar sig själv, utan politisk inblandning. Då kan det till och med uppstå flera olika parallella lösningar, mellan vilka människor själva kan välja utifrån sina önskemål och preferenser.

Detta är en allmängiltig observation.

Men åter till det genompolitiserade, överorganiserade, centralstyrda, byråkratiska och fyrkantiga Sverige – och till tidens stora fråga.

Lyssna till detta inslag i SR Studio Ett, från Norberg »

Det handlar om flyktingar som inget hellre vill än att leva sina liv i egen försörjning – men som sugs in i ett Kafka-liknande system som bryter ner dem som människor. Man måste överväga tanken att de möjligen skulle klara sig bättre på egen hand – utan det offentligas missriktade omhändertagande.

De kan inte söka jobb om de inte vet var de skall bo och om de inte har lärt sig svenska. De får som regel ingen egen bostad utan jobb. Och de får inte börja lära sig svenska innan de har en fast bostadsadress. (!) Allt detta hanterat av en överansträngd och möjligen inte helt rimlig eller effektiv byråkrati.

Månad efter månad fylls detta system på med tiotusentals nya flyktingar och migranter – som inte sällan placeras i boenden långt bort från eventuella arbeten och utan kontakt med det svenska samhället.

Nu ser det ut som om gränsen håller på att stängas. (Om inte EU sätter stopp för det på mötet i Bryssel i morgon.) Men det ändrar väldigt lite för dem som redan kommit hit. De håller på att hamna i inlärd hjälplöshet och långvarigt eller livslångt utanförskap.

Det behövs redan minst 250.000 nya bostäder. Uppenbarligen kommer detta behov inte att kunna mötas under överskådlig framtid. Det drabbar så väl svenskar som flyktingar / migranter. Problemet beror till stor del på att politikerna har makten över bostadsbyggandet – och att de vägrar släppa denna makt, hur illa situationen än är.

Politiken har misslyckats. Det gäller på många områden. Men flyktingkrisen har satt problemet i blixtbelysning.

Låt oss göra ett tankeexperiment: Vad skulle hända om politikerna och byråkratin tog sin hand från flyktingsituationen (bortsett från frågan om uppehållstillstånd och eventuellt en dagpenning)?

Och vad skulle hända om byggandet släpptes fritt?

Skulle det möjligen kunna bli värre än i dag?

24 kommentarer:

  1. Du brukar ju gilla Tyskland?
    Spontant och frivilligt samarbete verkar ligga till grund för det som hänt i Hamburg och Köln.
    Respekten där för det liberala systemet kan skulle nog kunna slå igenom även på den svenska marknaden.
    Eller vad tror du?

    SvaraRadera
  2. I Tyskland ser du vad som händer när de får göra som de vill. 1000 araber attackerade tyska kvinnor och begick rån och övergrepp i Köln... Stoppa inflödet är det enda vi kan göra och utvisa de som begår brott.

    SvaraRadera
  3. Har för mig att det finns en bok, "Flugornas herre", tror den svarar på din fråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket av de två orden ordningsmakt respektive rättsväsende är det du inte förstår?

      Radera
    2. Henrik, det verkar som DU inte förstår, vad som konkret krävs för att stoppa 1000 gärningsmän, som agerar gemensamt.



      Radera
    3. Precis. Varken ordningsmakten eller rättsväsendet har någon koll i Köln. Fattar inte vad hax menar. http://www.thelocal.de/20160105/cologne-cant-be-lawless-zone-says-mayor

      Radera
    4. Jag är förvirrad. Menar ni att den stora, allomfattande stat har lyckats med sin uppgift i Köln och Hamburg? Eller att lösningen är ännu mera stat?

      Radera
  4. Och detta blir bättre av att vi håller flyktingarna i utanförskap? Skulle knappast tro det. De måste in i samhället, finna sin roll och ta sitt ansvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu talar vi f.ö. inte om inflöde. Gränsen är stängd. Frågan är hur man skall integrera / assimilera de som redan är här. Migrationsverket verkar ju inte jättebra på den saken.

      Radera
    2. Det finns inga roller för dem att få här.
      Deras roller finns i deras hemländer, ingen annanstans. Det finns heller inga bostäder, eller lärare, eller arbeten, eller infrastruktur över till dem här.

      Vi är utsatta för en överbelastningsattack på vårt samhälles grundpelare.

      De behöver åka tillbaka och vi behöver bereda plats till de som kan arbetskraftsinvandra.
      Kanske ska vi även upplåta plats till en del riktiga barn och deras ensamstående mammor, som vi själv åker ner och hämtar i flyktinglägren.

      Men vi behöver inte en enda våldsbejakande kvinnoförtyckande man till

      Radera
  5. Ett problem med en för liten stat kan vara att förekomsten av "fångarnas dilemma" ökar. När människor individuellt maximerar sin egennytta kan utfallet bli suboptimalt för ALLA. Staten skall dock naturligtvis vara så liten som möjligt och marknadsmekanismer skall alltid användas där så är fruktbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. EXAKT,

      Fångarnas dilemma är ett klassiskt problem som alltid ignoreras av libertarianer. Icke desto mindre existerar det och kan endast lösas genom gemensamma insatser. På engelska heter det ofta "The tradgedy of the commons" och illustrerar då väl vad som händer vid en okontrollerad marknadsekonomi. Det blir helt enkelt sämre för alla.

      Problemet är väl att liberterianer har blivit religiöst förtjusta i "den enkla lösningen" och därför inte kan förstå de problem som då kommer som ett brev på posten.

      Icke desto mindre håller jag med om din sista mening. Staten ska fokusera på kärnverksamheten och lämna folk i fred i möjligaste mån.

      Verkligheten är komplicerad och enkla lösningar är därför dömda att misslyckas. ALlt är skalor av grått.

      Radera
    2. The tradgedy of the commons handlar väl snarare om hur människor överutnyttjar gemensamt ägda tillgångar (som i staten) än om en okontrollerad marknadsekonomi.

      Problemet uppstår inte om det finns privat äganderätt och något sätt att upprätthålla den (vilket också råkar vara staten, fast på ett bra sätt).

      Radera
    3. @Anonym 21.11 Det enklaste exemplet på fångarnas dilemma jag känner till är detta: Alla vill först och främst komma fort till arbetet, därefter vill de resa bekvämt. Om alla åkte buss så skulle restiden vara säg 15 min. Nu vill ju dessutom alla åka bekvämt. För var och en gäller alltså att när de själva tar bilen så påverkar det inte restiden för dem själva , men de åker bekvämt. Alla väljer alltså att ta bilen (när de nyttomaximerar) vilket leder till köbildning så att restiden blir 45 min. För dessa individer är det optimalt med en stat som kan förbjuda privat bilkörning på morgonen (alternativt har trängselskatt) så att alla kommer till jobbet på 15 min.

      Radera
  6. Det som sker i Köln och Hamburg sker nu förvisso i dagens system. Som det ser ut nu i dag. Vilket inte riktigt verkar fungera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och då är din lösning att bry sig mindre eller förvänta sig frivilliga och spontana lösningar?
      Antingen feministiskt skita i det hela och titta åt något annat håll eller hurra när KKK kliver in?

      Radera
  7. Enkelt uttryckt: Sverige har drabbats av en DDoS-attack. Så väl inflöde som vissa funktioner har drabbats.

    Vad gör vi åt saken? För även om gränsen nu förefaller vara stängd, så har vi ett problem.

    Det kan knappast fortsätta som det är nu. Det vore katastrofalt för så väl flyktingarna som systemet.

    Så vad gör vi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, katastrofalt för alla som befinner sig i landet just nu, vi hjälper ingen om vi låter landet kantra, snarare blir det ju så att vi lurat precis alla som kommit hit att vi var kapabla till att upprätthålla ett fungerande samhälle..

      Och dessutom svikit alla som redan bor här.

      Vi behöver stoppa inflödet och skicka tillbaka till hemländerna eller lägren närmast hemländerna beroende på hur det ser ut.

      Med metoden sist in först ut, tills alla boenden har kunnat stängas. Sen får man organisera därifrån

      Radera
  8. Det ser ut som ett mönster: 15 kommentarer och i princip alla utom HAX spyr SD-propaganda.

    http://ng.se/blogs/damon-rasti/sverigedemokrater-pa-facebook-del-2

    Det är en minst sagt ful metod SD använder sig av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller om det beror på att libertarianer av rätt ideologiskt virke bara blir färre och färre?
      Men den förklaringen passar väl inte berättelsen?

      Radera
    2. Det är ju uppnebart SD som ligger bakom vad som hände i Köln och Hamburg över nyår. Har också hört rykten att SD ligger bakom kriget i Syrien och ISIS, finns inga gränser för deras djävulskap. *facepalm*

      Radera
  9. Tanken är väl god, men risken/chansen är ju stor att det bara blir en massa kåkstäder. Avlopp och elnät måste ju minst till om det skal bli något sånär. Troligtvis blir ju andrahandsvärdet såpass lågt att de blir i princip osäljbara, även om grundläggande faciliteter finnes. I varje fall om man släpper på byggnormerna, vilket nog är ett krav om man tänker sig att de skall kunna bygga själva.

    Däremot kanske många kan fungera som billig arbetskraft om man får fart på byggnationen, men då börjar väl fack och polacker/balter att protestera.

    Problemet ligger nog snarare i volymen.

    SvaraRadera
  10. En sak man skulle kunna tänka sig är att människor som *äger* mark skall tillåtas bebygga den mer eller mindre som de själva vill - för att sedan hyra ut till exempel enklare småhus till flyktingar, migranter och för all del även svenskar som kan behöva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men den gode markägaren slipper väl stå för bidragen?
      Låter som ett ideologiskt försvar för Bert Karlsson och Jan Emmanuel.Tänka sig.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.