2016-02-16

Den svarta ekonomin är de nya svenskarnas (och välfärdsstatens) räddning


Debatten om lägre ingångslöner är infantil.

Nej till lägre löner på grund av etnicitet, säger LO. Vilket naturligtvis är trams. Etnicitet har inte ett skvatt med saken att göra. Det handlar om utbud och efterfrågan. Utbudet av potentiell arbetskraft som saknar utbildning, meriter och språkkunskaper är betydligt större än efterfrågan. (I vart fall på den vita marknaden.) Att sänka priset är då det enda verklighetsförankrade alternativet.

"Nästa gång är det din lön de sänker" utbrister Aftonbladet. Nej, om du inte är nyanländ, outbildad och utan kunskaper om svenska språket – då är det fel. Men det är effektiv skrämseltaktik.

Men borgarna gör det också väl lätt för sig. Att leva på 14.000 kr går kanske. (Det är ungefär samma minimilön som i Tyskland, men där är det mesta betydligt billigare.) Men knappast som ensamstående. I vart fall inte i en storstad, om man vill ha en egen bostad.

Skall människor kunna leva på 14.000 kr – då måste de i princip vara helt skattebefriade.

Samtidigt tycks de flesta missa grejen: Sverige valde för länge sedan en annan väg. Vi svenskar finner oss i sämre service i affären och på krogen än andra folk. Kvalificerad personal finner sig i att även utföra okvalificerade uppgifter. Många saker blir över huvud taget aldrig utförda, eftersom det svenska kostnadsläget är för högt.

Genom ett antal direkta och indirekta val har svenska folket valt en väg där det helt enkelt inte finns utrymme för okvalificerad arbetskraft som gör enkla saker för låg lön.

I vart fall inte i den vita ekonomin. (Vilket, just nu och just här, har blivit ett stort och tämligen akut problem.)

Men i den svarta ekonomin, däremot! Där finns det hur mycket som helst att uträtta, som annars aldrig skulle bli gjort.

Även med en marknadsmässig lön är den totala lönekostnaden på den svarta marknaden ungefär en tredjedel jämfört med den vita. (1/3 lön, 1/3 skatt, 1/3 sociala avgifter.)

Den svarta ekonomin är vad som kan få nyanlända flyktingar och migranter (och annan okvalificerad arbetskraft) i arbete. Och det skulle kunna ske snabbare än de flesta kan föreställa sig.

Vilket politiker och myndigheter naturligtvis aldrig kommer att tillåta.

Vad staten möjligen skulle kunna göra är att befria alla inkomster upp till – låt säga – 15.000 kr i månaden från skatter, sociala avgifter, byråkrati och krångel. Så väl ur arbetstagarens som arbetsgivarens perspektiv. En allmän grundnivå, under vilken staten skall skita i vad folk har för sig.

Det vore ett helt realistiskt alternativ. Men politiker och myndigheter kommer när allt kommer till kritan inte heller att tillåta detta. Hellre håller de människor i arbetslöshet, bidragsberoende och utanförskap. Vilket kommer att bli dyrt för alla andra. Det riskerar rent av att knäcka hela välfärdsstaten. Men det låtsas man inte om.

Sverige har nått en punkt där det finns goda skäl att anta att oredan skulle vara mindre om vi gjorde oss av med staten och gick in i ett tillstånd av anarki.

6 kommentarer:

 1. Hursomhelst så kommer skattekraften per capita att falla framöver eftersom produktiviteten per capita faller framöver. Det är det heller ingen som vill/vågar prata om, trots att det är huvudproblemet.

  Det är inte de "elaka" politikernas fel, det är bara en naturlig konsekvens av en skola i fritt fall och massinvandring av lågutbildade personer.

  SvaraRadera
 2. Vad är det för trams att man inte kan leva på 15 papp? Alliansen sänkte a-kassan t 11. Och de flesta som har aktivitetsstöd har ca 6. Väldigt många har bara 3-3,5 att leva på - innan hyran.

  SvaraRadera
 3. "Men politiker och myndigheter kommer när allt kommer till kritan inte heller att tillåta detta."

  Fast det är inte riktigt sant. Politiker har väl i princip givit sitt tysta medgivande till de momsbefriade zoner flera invandrartäta stadsdelar utvecklats till, och de branscher med överrepresentation av invandrare.

  SvaraRadera
 4. Vad jag förstår fungerar det redan så i många länder, t.ex. i Australien, att man kan tjäna så pass mycket skattefritt att det går att leva på. MVH Lasse

  SvaraRadera
 5. Slopad skatt på låga inkomster är sympatisk men skulle riskera att leda till oerhörda marginaleffekter. Möjligen om man började betala skatt på den första hundralappen efter ex. 10 000 kr, dvs. att alla fick tjäna 120 000 kr per år skattefritt. Kanske.

  SvaraRadera
 6. Whoa! Vågat att helt öppet publicera något som den här artikeln i dagens tidevarv... Staten är med all säkerhet mer rädd för sådana tankar än för terrorister.

  (Det är vågat, eller så är det bara jag själv som är feg...)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.