2016-02-03
Hur långt åt helvete skall det få gå innan någon reagerar?
Låt oss ta ett steg tillbaka och betrakta saker och ting ur ett vidare tidsperspektiv.
Den långsiktiga trenden är att skatterna bara blir högre och högre. Man kan undra hur långt politikerna är beredda att gå. Nu är systemet visserligen teoretiskt sett självreglerande. Höjer man skatterna över en viss nivå – då minskar betalningsviljan, folk jobbar mindre och skatteintäkterna sjunker. Men det verkar som om våra politiker inte tar någon hänsyn till den saken.
Den långsiktiga trenden är att övervakningsstaten blir allt mer omfattande. Tänk dig övervakningen som en skala från noll till tio, där noll är ingen övervakning alls och tio är övervakning av alla, överallt, hela tiden. Var på skalan befinner vi oss? Hur långt är vi beredda att gå? När börjar det bli farligt, på riktigt? Har vi kanske redan passerat den punkten?
Den långsiktiga trenden är att de grundläggande fri- och rättigheterna inskränks. Gång på gång får vi höra att vi måste göra en avvägning mellan dessa och annat. Det kan handla om säkerhet. Senast i dag var ursäkten näthat. Sammantaget blir alla dessa små steg rejäla kliv. Frågan är när våra fri- och rättigheter blir så urholkade att de blir meningslösa. Och vad betyder det för vårt öppna, demokratiska samhällsskick?
Man kan ta fler exempel, men du fattar. Vi befinner oss på ett sluttande plan. Förr eller senare kommer saker att börja gå åt helvete på allvar. Och när det sker – då kan vi mycket väl redan ha passerat the point of no return.
Just sayin'.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Svenska folket är som grodan i den kokande kastrullen, temperaturen höjs en grad i taget så de märker inget.. (De är inte intresserade av principer så de kan gå med på vilken nedmontering (av rättssäkerhet/friheter/rättigheter) som helst så länge en puritansk högertant eller feminsttoka kan servera ett argument -hållbart eller ej-som låter trevligt och jämlikt..)
SvaraRaderaFaktum är att politikerna inte har några vettiga lösningar alls på de utmaningar samhället står inför, vad de dock KAN är att nedmontera de institutioner som skyddar individen från förtryck- så för att visa handlingskraft -tar de i med alla krafter för att dölja sin egentliga handlingaförlamning/inkompetens..
SvaraRaderaAlla som vurmar för Agenda 2030 visar nog vart vi är på väg. Under alla förföriska argument finns en maktöverföring och ett totalitärt samhälle där vi inte längre kan påverka politiken och där vi inte ens får bestämma över våra egna liv. Den vidrige fascisten bakom allt smink utger sig som vanligt att bara vilja ta hand om oss och lösa "våra" problem...
SvaraRaderaMitt intryck är att svensk konsumtion av varor och tjänster, liksom produktionen av desamma, har ökat under det senaste decenniet. Jag har svårigheter att koppla detta intryck logiskt till repression av olika slag.
SvaraRadera