2016-02-04

Politikerna köper röster istället för att satsa på sådant som verkligen är viktigt


Det svenska militära försvaret behöver stärkas. I dag kostar det ungefär 45 miljarder SEK. Och då gav politikerna ändå intryck av att behöva lyfta sig själva i håret för att skaka fram pengarna.

Om vi skall ha en nationalstat och om den skall försvaras krävs dock mer än så. Och det är bara en fråga om politisk vilja.

Det går att skaka fram 60-70 miljarder SEK/år för flyktingmottagning, vilket är som det är i den rådande situationen. Man tänker bygga höghastighetståg för totalt 170 miljarder SEK. (Är tåg över huvud taget ett tidsenligt koncept när banorna står klara om sisådär 20 års tid?) Folk som skaffar barn får betald ledighet i nästan ett och ett halvt år på andras bekostnad för ungefär 30 miljarder SEK/år. Biståndsbudgeten är på 30-40 miljarder SEK/år. Vi betalar drygt 30 miljarder SEK/år till EU. Och vi satsar hundratals miljoner på att stödja produktionen av svensk film varje år...

Det är uppenbart att det inte handlar om att det inte finns pengar att tillgå. Det handlar om politiska prioriteringar. Och inte sällan om röstköp, om att smörja särintressen och att muta väljarna med deras egna pengar.

Nu är jag verkligen ingen vän av varesig offentlig verksamhet, offentliga utgifter eller skatter. Men när vi lever i det samhälle vi lever i – då tycker jag att man gör märkliga prioriteringar.

För att ett fritt, demokratiskt land skall fungera och vara trovärdigt krävs först och främst ett yttre försvar – och ett inre i form av polis och rättsväsende (som i dag får c:a 40 miljarder SEK/år). Allt annat får komma i andra hand.

8 kommentarer:

 1. Varför förespråkar du som påstådd libertarian en tvångsfinansierad stående armé, istället för som t.ex. Vilhelm Moberg, Fabian Månsson m.fl. ett folk beväpnat till tänderna och att alla har bössor hemma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nu är jag verkligen ingen vän av varesig offentlig verksamhet, offentliga utgifter eller skatter. Men när vi lever i det samhälle vi lever i – då tycker jag att man gör märkliga prioriteringar."

   Radera
 2. @ Hax

  Det är ju samma rundgångsresonemang som från de "libertarianer" vilka hävdar att "i det samhälle vi lever i", måste vi ha en polisstat för att hålla invandrarna ute.

  Varför vill du inte liberalisera vapenlagarna, legalisera milis och motståndsrörelser etc i stället?

  http://cornucopia.cornubot.se/2014/12/milis-och-motstandsrorelser-ar-olagliga.html?m=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte prova på livet i Syrien? Vapen, miliser och motståndsrörelser i mängder. Där har du dessutom en fantastisk mångkultur att ta del av. Både shia, sunni, zoroastrier, yazidier och kristna. För att inte tala om kebab.

   Radera
 3. 60-70 miljarder är ju bara för själva mottagningen. Sen tillkommer allt efter det..

  SvaraRadera
 4. Är inte bekant med "det yttre försvaret", vad gäller "det inre försvaret" så kan man lugnt konstatera att medlen inte hanteras effektivt...

  SvaraRadera
 5. "Och vi satsar hundratals miljoner på att stödja produktionen av svensk film varje år..."
  definiera vem satsar hur mycket? Att västra götalands regions politiker väljer att snedvrida konkurrensen mot resten av sverige med lokala medel får du gärna se om du kan göra något åt, men dessa politiker anser ju att de får tillbaka mer än de satsar så... På riksplanet är filmstödet via Svenska film institutet ca 40Mkr/år.
  vilka andra pengar menar du?

  SvaraRadera
 6. Ur statsbudgeten: 10:1 Filmstöd 334 644 (KKR)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.