2016-02-22

Moderaterna säger det som borde vara självklart

Den svenska samhällslabyrinten

Från SVT text...
"Moderaterna vill införa obligatorisk närvaro och examensprov på den samhällsorienterande kurs som erbjuds nyanlända, rapporterar TV4.

Kursen är i dag frivillig och enligt M är det bara en tredjedel som gått den efter mer än 18 månader. M föreslår att etableringsersättningen ska utebli om eleven inte har tillräcklig närvaro eller klarar kunskapstestet."
Tack. Men visst är det absurt att så inte redan är fallet?

Kommer man från ett samhälle med klansystem, då måste man informeras om att och varför Sverige har ett våldsmonopol. Kommer man från ett samhälle med stark hederskultur, då måste man informeras om att i Sverige är privata relationer en fråga som är upp till individen. Kommer man från ett samhälle med medeltida syn på kvinnor (och där de flesta ogifta män aldrig fått se så mycket som en bar ankel), då måste man berätta hur det är i Sverige innan man ger asylsökande kort till simhallen.

Nyanlända måste informeras om det demokratiska parlamentariska systemet, om grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter, om sina skyldigheter och om vikten av ett öppet, tolerant samhälle.

Det borde vara självklart.

Länk till TV4 (video) »

11 kommentarer:

 1. ...och sen kan man undra om det räcker med en kurs, men det är en senare fråga.

  SvaraRadera
 2. Har den där kursen publicerats och granskats i något sammahang?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den lämnar säkert en del i övrigt att önska. Men det är nästa fråga.

   Radera
  2. Javisst, tänkte bara att den tydligen redan existerar och genomförs av en tredjedel.

   Radera
  3. Japp. Jag har just frågat Migrationsverket om de kan sända över kursmaterialet. Återkommer i ämnet när jag har sett det.

   Radera
 3. Migrationsverket glömde att skicka information om detta kurs till mig då jag ankom till Sverige. Henrik, kan du skicka mig en kopia av materialet?

  SvaraRadera
 4. Kontakta istället Arbetsförmedlingen eftersom det är de som ansvarar för etableringsplanen.

  SvaraRadera
 5. Det finns väldigt många som föreslagit liknande för länge sedan, även i Sveriges Riksdag. Dit hör inte vare sig de gamla eller nya moderaterna, tyvärr.

  SvaraRadera
 6. 2014 fälldes den borgerliga regeringen i riksdagen i en fråga om att utveckla den frivilliga delen av samhällsorienteringen till att omfatta fler grupper av nyanlända.

  http://korta.nu/XQd

  Moderaterna motsatte sig detta kraftigt. Som företrädare för SD var Mattias Karlsson ensam i kammaren om att förespråka obligatorisk samhällsorientering och han fick utstå hård kritik från Moderaterna när frågan diskuterades.

  Ansvarig minister var vid den tidpunkten *trumvirvel* - Elisabeth Svantesson!

  Visst är det bra att Moderaterna svänger och kopierar SDs politik på område efter område, men hur kan partiledningen gång på gång komma undan med att säga att man inte kan samarbeta med SD för att de inte har någon integrationspolitik och inte har några lösningar på samhällsproblemen samtidigt som man direktkopierar just SDs lösningar på samhällsproblemen och SDs integrationspolitik? Lösningar som man själva aktivt motarbetade och bekämpade för mindre än 2 år sedan.

  När nu M kopierar SDs politik kallas det en självklarhet. I Sverige handlar allt om vem som är avsändaren, innehållet kan man strunta i...

  SvaraRadera
 7. Är det inte mot frihetlighet att staten tvingar folk att gå kurser? Varför är alla här så överens om att statens propaganda ska vara obligatorisk?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.