2016-03-07

Färre lagar – mer ordning


Sverige har massor av lagar. Ingen människa kan ha mer än en skissartad uppfattning om vad som är tillåtet respektive förbjudet.

Vissa lagar har inget att göra med att någon kränker någon annan – utan handlar om att överheten vill tvinga på befolkningen sina egna moraliska käpphästar. Man skapar brott utan offer.

Tramsiga, idiotiska och moraliserande lagar undergräver dessutom respekten för alla lagar, även de riktigt viktiga.

Samtidigt upplever människor att deras säkerhet blir allt sämre. Inte ens om de drabbas av något som uppenbarligen är både olagligt och en allvarlig kränkning – som inbrott – kan de vara säkra på att ordningsmakten bryr sig.

Vi måste rensa upp i svensk lagstiftning. Den måste fokusera på det som verkligen är viktigt och mindre på hur folk vill leva sina liv. Lagarna behöver bli färre, tydligare och mer begripliga. Det bör i stort sett räcka med lite sunt förnuft och folkvett för att själv kunna räkna ut vad som är lagligt eller ej.

Sedan skall dessa lagar upprätthållas. Noga. Människor skall kunna känna sig rimligt trygga på gator och torg – och de skall veta att ordningsmakten skyddar deras säkerhet och egendom.

Detta kräver fler poliser. Inte bakom skrivbord och dataskärmar – utan på gator och torg och i polisbilar.

Så enkelt skulle det kunna vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.