2016-03-10

Landet styrs av dårfinkar


Det är en smula turbulent just nu. Flyktingkrisen är ett stort svart moln som hänger över landet. Polisen håller på att gå samma väg som försvaret. Fattigpensionärerna blir allt fattigare. Skola, vård och omsorg dras med systemproblem.

Skall man se något positivt i det som nu sker, då är det att svenska folket kanske håller på att fatta: Landet styrs av dårfinkar.

Insikt är ett nödvändigt första steg mot förändring.

Politikerna vill väldigt gärna styra och ställa över andra. Men det blir allt mer uppenbart att de inte begriper vad de sysslar med. Många av dem tycks inte ha minsta kontakt med verkligheten.

Tro inte att SD är ett dugg bättre. De är precis lika svarslösa som alla andra inför frågan om vad vi skall göra nu, i den rådande situationen. Och de saknar fullständigt insikt om välfärdsstatens problem – till exempel som magnet för en viss typ av migration.

Så vad kan man göra åt saken? Det är en sak att göra fisksoppa av ett akvarium. Det omvända är betydligt svårare.

Sverige behöver en omstart! Rensa upp och börja om från början. Fokusera på sådant som är av samhällskritisk betydelse. Gör få saker riktigt bra – och lämna resten till medborgarna och marknaden.

Folket och marknaden är betydligt mer lyhörda, kreativa och snabbtänkta än politiker. De fixar spontant det mesta som behöver fixas. Då brukar det som regel även uppstå flera olika alternativ – vilket innebär att människor kan välja det som passar dem själva bäst.

Frivilliga samarbeten och valfrihet ger både bättre resultat och nöjdare medborgare. En fri marknad är dessutom oöverträffad vad gäller att allokera resurser på ett optimalt sätt.

När makt decentraliseras ner till folket och marknadens aktörer – då undviker man att skapa single points of failure. Många olika, mindre och individuellt fattade beslut kan helt enkelt inte få samma katastrofala effekter som centrala politiska beslut om att allt skall vara likadant överallt.

Sådana förändringar kräver mer eller mindre något slags revolution, där folket tar tillbaka makten från den härskande politiska klassen. För politiker och byråkrater kommer aldrig att frivilligt lämna ifrån sig makt till medborgarna.

Tyvärr är väldigt många svenskar är så hårt programmerade till inlärd hjälplöshet att de varken förstår eller förmår att ta tillbaka makten över sina egna liv. De känner inte ens till att det finns alternativ, än mindre vilka möjligheter dessa alternativ erbjuder.

Sverige är i akut behov av en politisk opposition.

5 kommentarer:

 1. Det vi behöver är "F-IW".

  SvaraRadera
 2. 'SD har inga lösningar' upprepas det som ett mantra. Trots det kommer både regeringen och Moderaterna med gamla SD-förslag var och varannan dag. SD vill inte betala ut bidrag till migranter. De vill bl.a. införa återvändarbidrag för de som är här och införa asylstopp. Läs deras partiprogram och lyssna på vad deras företrädare säger innan du sprider slaskmedias desinformation om partiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt slår de i portalparagrafen i sitt partiprogram fast att de sätter välfärdsstaten på sitt husaltare.

   Men deras politik är alltså att de vill göra avsteg från den, beroende på vem det handlar om.

   Det känns inte helt genomtänkt.

   Radera
 3. Ett grundläggande problem för Sverige är det parlamentariska systemet. En handfull personer i valberedningarna avgör de facto vilka som blir förtroendevalda istället för väljarna.

  Enmansvalkretsar ger däremot väljarna mycket starkt inflytande, det skapar förtroendevalda med auktoritet och styrka samt underlättar ansvarsutkrävande.

  SvaraRadera
 4. Låter som när man läser inlägg som amerikanska republikaner skriver. Och vi vet ju hur bra saker och ting fungerar där.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.