2016-04-11

Kapitalism – ett bättre verktyg mot hemodlade IS-krigare och terrorister


Jag tycker att de flesta – från Mona Sahlin till SD – har en förenklad bild av de unga människor som reser till Mellanöstern för att bli IS-krigare eller hemodlade terrorister.

Min teori (diskutera gärna) är att det inte handlar om en kontext, utan om många olika och samverkande faktorer.


RELIGION
Naturligtvis har religion med saken att göra, det handlar ju om islamism. Men jag tror att man skall akta sig för att betrakta de ivägresta IS-krigarna som djupt teologiskt bildade. Det finns skäl att tro att så ofta inte alls är fallet – utan att deras muslimska tro "bara" är ett sammanhang som ger ett slags ramverk och en möjlighet att nå något annat.

En intressant text på detta tema: Jihadi Cool – Why Belgium’s new extremists are as shallow as they are deadly »

Denna insikt handlar inte om att legitimera eller om att relativisera mord, förtryck och terror. Tvärt om. Den handlar om att finna motmedel som är mer effektiva än att bara oja sig.


SAMMANHANG
Alla människor söker sammanhang i sina liv. För unga, arbetslösa män i utsatta områden är det inte så lätt. Det som finns, där de kan känna sig delaktiga och välkomna, är ofta bara kriminella gäng eller religiösa miljöer.

Sett i det perspektivet kan man kanske förstå att vissa av dem lockas av något annat, större. Speciellt om detta något innebär att de kan ge fingret åt ett samhälle som de tycker att de aldrig kunnat bli en del av. (I detta har de en del gemensamt med de arga, unga män i småorter som röstar på SD, för att de känner sig övergivna eller svikna av samhället.)


FÖR ATT!
När det gäller människors handlande kan man aldrig förvänta sig att det skall vara logiskt. Det kan vara så djävligt att unga män låter sig värvas till att kriga, plundra, våldta och begå attentat helt enkelt eftersom de tycker att det verkar häftigt. För att imponera på andra. För att de inte har något bättre för sig. För att det bara blev så.


Det finns säkert fler faktorer som spelar in. Ingen av dem ursäktar det IS krigare och terrorister ägnar sig åt. Men det hjälper oss att förstå mekanismerna. Och det är det första steget för att över huvud taget kunna göra något åt saken.

Här hjälper inga fältassistenter från socialen, inga praktikplatser hos Parkförvaltningen, ingen samtalsterapi och inga statliga kampanjer.

Istället handlar det om att dessa unga människor måste erbjudas en lockande målbild och en mening med sina liv, något att eftersträva. Något bättre. Precis som när det gäller alla andra människor.

Ibland umgås jag med tanken att sjösätta något slags projekt som hjälper unga (oavsett ursprung) att starta och driva eget, att tränga in i den svenska samhällskoden, att få kontakter inom näringslivet, att bli entreprenörer och att bli betrodda med ansvar. Att hjälpa dem att bygga status och välstånd genom att skapa något. Att göra dem till en del av något större, som är lockande och som har en mening. Och till förebilder för andra.

Jag tror att det är en bättre plan än att bara peka finger åt dem.

6 kommentarer:

 1. Det här är faktiskt en delikat fråga. Många i väst kan inte föreställa sig att intelligenta människor på allvar kan tro att Muhammed flög på en bevingad häst till himlen. Frågan är om vi inte skall lyssna lite till Sam Harris här: https://m.youtube.com/watch?v=_uPXf-nyG6Q

  SvaraRadera
 2. På ett initialt plan kan dock en välmående kapitalism vara motmedel. För de som verkligen blivit troende på riktigt biter dock inte sådan kontext; Muhammed Atta o Co var välutbildade ingenjörer -dvs både socialt och ekonomiskt välartade..

  SvaraRadera
 3. Det är viktigt att förstå att terroristerna är fullkomligt rationella GIVET att Koranen är sann, för en övertygad islamist så händer följande med offren till deras olika attentat, de rättroende hamnar i det fantastiska paradiset och de otrogna i helvetet (vilket de förtjänar enligt Koranen). Ingen skada kan alltså ske vid attentaten enligt islamisten som i enlighet med sin tro är maximalt god genom att spränga sina medmänniskor. Det är därför det är av sådan vikt att sekularism förordas inom ramen för den svenska skolan: det är där fighten med medeltidsideerna skall tas. All religion är dålig. All religion är dock inte lika dålig.

  SvaraRadera
 4. Detta ömmande för presumtiva massmördare och våldtäktsmän är vansinne. Jag har själv inte haft det så jävla lätt heller, mellan varven. Men det har aldrig fallit mig in att åka på mord- och våldtäktsorgie skulle vara lösningen på mina problem. Men jag kanske skulle göra det för då kan jag ju få en gratis lägenhet av Måna och starta eget hjälp av HAX. Förstår du inte att även detta är ett incitament att bli islamist?
  De som ansluter sig till islamisterna förtjänar inget förtroende. De måste mötas med skoningslös nolltolerans, ty islams historia visar med eftertryck att det är det enda sättet att hantera dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggposten handlar väl mer om att hindra att folk blir islamister. De som redan är där får nog betraktas som förlorade fall.

   Radera
  2. Jo men det gäller att UTBILDA dem INNAN det är försent -lite anglosaxisk filosofi kan vara behjälplig. Men då krävs det att kulturrelativisterna slutar härja om att skillnaden mellan låt oss säga Einsteins relativitetsteori och Koranen inte enbart är kulturell (vilket en sann kulturrelativist faktiskt tror på fullaste allvar). Sen behöver inte staten uppmuntra till moskéer föreningar o dylikt (det gäller förövrigt även den kristna sidan osv)..

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.