2016-06-13

Frihet, tydliga värderingar och sunt förnuft är vårt bästa skydd mot terrorismen


Ännu ett vettlöst, omfattande terrordåd. Denna gång mot en gay-klubb i Orlando. Återigen islamistisk extremism.

Det är rent för djävligt.

Frågan är vad man kan göra åt saken.


Uppenbarligen var gärningsmannen i Orlando känd av myndigheterna sedan tidigare. (Detta börjar bli ett mönster.) Men han var inte under övervakning. Nu kan man kanske inte hålla ögonen på alla som är "flaggade". Och inte ens då är man säker.

En brittisk undersökning visar att av det material som MI5 samlar in om människor som står under aktiv, pågående övervakning grundad på faktiska misstankar – så granskas bara fem procent. Höstacken är helt enkelt för stor för att man skall hitta nålen.

Man kan generellt sett tycka att större resurser därför borde läggas på att hålla ett öga på människor som faktiskt finns på de brottsbekämpande myndigheternas radar – istället för massövervakning av vanligt, hederligt folk.


Man kan framföra mycket relevant kritik mot islam, som i vissa former är en oresonlig och våldsbejakande religion. Men bögar är å andra sidan inte populära bland till exempel fundamentalistiska kristna eller nazister heller. (Bomben på gay-puben Admiral Duncan i London, som dödade tre och skadade 70 år 1999 var ett ny-nazistiskt dåd.)

Detta ändrar förvisso inte det faktum att extrema islamister anser att homosexuella skall dö och att militant islamism nu för tiden tycks utgöra det största terrorhotet i vårt samhälle.

Sådant här riskerar naturligtvis att slå tillbaka mot alla muslimer, speciellt de som bor här i västvärlden. Det är inte speciellt konstruktivt. Dels har många som flytt hit gjort det för att lämna bland annat islamistiskt våld bakom sig. Dels riskerar sådant att skapa helt onödiga motsättningar, som i sig kan leda människor in i religiös radikalisering.

Plus detaljen att man bör bedöma människor utifrån deras handlingar, inte utifrån vilket kollektiv de råkar vara födda in i.

Samtidigt kan man inte dalta med fundamentalistiska islamister. Det västerländska, öppna, demokratiska samhället måste till varje pris försvaras. Människors frihet och lika rättigheter skall konsekvent försvaras, oavsett till exempel kön eller sexuella preferenser.


Våldshandlingar utförs ofta av unga män. Så en tanke kan vara att om Sverige skall ta emot flyktingar, då bör vi istället ta emot familjer, kvinnor och barn som UNHCR väljer ut i flyktinglägren. Då skulle vi fokusera på de mest hjälpbehövande. Och då skulle de kunna komma hit under ordnade och säkra former.


I grunden tror jag att våldsbejakande extremism här i västvärlden måste bekämpas med tydliga värderingar. Folk som kommer hit måste få den liberala, västerländska demokratin tydligt förklarad för sig. Liksom respekt för andra människors frihet. Här har inte minst skolan en uppgift.

Dock har denna plan en svag punkt. Jag är inte säker på att det offentliga, postmoderna Sverige längre klarar av att förmedla sådana värderingar. För om man inte själv vet vad som är viktigt och varför, hur skall man då kunna förklara det för andra? (Se bara på en del kommuners absurda handlingsplaner mot våldsbejakande extremism.)

Jag har upprepat detta fler gånger än jag kan hålla reda på. Vårt samhälle behöver tydliga, begripliga värderingar. Människor skall ha så stor frihet som möjligt. Detta förutsätter att man även respekterar andra människor, deras val och deras frihet. Att man respekterar andras liv, säkerhet och egendom. Samtidigt skall alla ha lika rättigheter och skyldigheter inför staten. Detta borde stå hugget i sten.

Men det är inte den väg Sverige slagit in på, eller hur?

6 kommentarer:

 1. Nej sen kan man ju fundera lite på vad de som håller på med avlyssningen egentligen håller på med: http://www.thenewamerican.com/usnews/foreign-policy/item/22123-amnesty-international-says-isis-armed-with-u-s-weapons

  SvaraRadera
 2. Jag håller egentligen med, men den här Killen fick i skolan I Martin County High och där tror jag man får en rätt bra utilising I frihetliga varderingar.
  Tror tyvärr man får vänja sig. Så länge det finns tokdårar kommer Dr hittade en anledning att ta livet av folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet vi kanske inte tillräckligt om den killen i Orlando, men problemet med islamisterna är annars att de inte alls är tokiga (om vi bortser från uppfattningen -som de hyser- att Koranen/Haditherna- är absolut sann). De som flög in i WTC var tex alla högutbildade. GIVET att Koranen är absolut sann är deras handlande fullt begripligt - kolla in vad Sam Harris har att säga..

   Radera
  2. Tokdårar och militära automatvapen som precis vem som helst kan köpa...

   Radera
 3. Jag tänker lite på massövervakningen som sker. Är denna på något sätt något som hjälper dem att lokalisera folk som hamnar på "radarn". Nu kan de bara kontrollera vissa av de på radarn mycket noga, och det är svårt att argumentera för att man ska lägga allt krut på dessa för hur många av de på radarn kommer de facto begå brott? Vad är det som gjort att de flaggats? Förvisso så är det väl så att många i dag är muslimer och vissa ursprungsområden är överrepresenterade. Men dessa områden har samtidigt stor andel som kan ha flytt på grund av dessa problem, men det finns även blivande terrorister i grupperna. Så hur hanterar man det på bästa sätt utan att riskera en enskilds integritet?

  Det finns så många å ena sidan och å andra sidan att jag på något sätt förstår att vi hamnat i läget att det bara blir bestämda "vi tar avstånd, det kommer aldrig accepteras" osv från politikerna varje gång. Vad kommer hända sen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I detta fall hade FBI haft kontakt med personen vid flera tillfällen... Det verkar det enligt experter dessutom vara så att de verkliga terroristerna inte lämnar digitala spår. Så övervakningen handlar nog mer om skatteverket och olika typer av åsiktsbrott...

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.