2016-08-10

Därför hatar politikerna internet


De flesta politiker avskyr internet.

Internet innebär att människor lägger sig i. Jobbiga fakta och förhållanden kommer till allmän kännedom. Folk ifrågasätter och käftar emot. Nya idéer rubbar den härskande politiska klassens cirklar. Gör en makthavare bort sig kan det snabbt spridas till en jättelik publik.

Sett ur ett demokratiskt perspektiv är internet fantastiskt. Vanliga människor kan göra sina röster hörda – inför en stor publik, om de har något intressant att säga. Den officiella verklighetsbilden kan ifrågasättas och ibland rent av krossas. Människor kan lätt organisera sig för motstånd eller förändring. Politiska beslut kan påverkas.

Information brukade flöda uppifrån och ner. Med internet skapas istället ett ekosystem som bygger på att människor kommunicerar och sprider information sinsemellan. Det är på många sätt revolutionerande – och håller på att slå sönder samhällets gamla informationsstrukturer.

Information är makt – som våra politiska ledare nu motvilligt tvingas dela med folket.

Det är i detta ljus man skall betrakta att EU nu kommit överens med Facebook, Twitter och Youtube om att företagen skall censurera sådant som makthavarna ogillar. Inte domstolarna, under lagarna. Utan de sociala nätverken, under de användarvillkor vi godkänt men aldrig läst.

På så sätt rundar våra politiska ledare den demokratiska rättsstatens mest grundläggande principer.

Vi vet ju hur det kommer att gå. När de väl börjat censurera – då kommer det bara att bli värre och värre. Då kommer censuren att breda ut sig. Då kommer det fria ordet och den fria debatten att inskränkas.

Frågan är om vi kommer att reagera nu, när vi ser detta hända – eller om vi tänker vänta tills det är för sent?


Läs även: A free and open Internet is crucial for a free and open society »

2 kommentarer:

  1. Överdriver du inte effekterna lite nu?
    Att de kommer att göra allt för att censurera kan vi vara överrens om.
    Men effekterna?
    Om vi säger att twitter, Youtube och Facebook är som napster var för musikdelning en gång i tiden.
    Då har de inget annat att vänta än en fruktlös kamp i framtiden.
    Jag är inte orolig, jag förlitar mig på Bitcoinprotokollet.

    SvaraRadera
  2. Lite som när tidningarna öppnade kommentarsfälten, men tog bort dem för man gillade inte innehållet.
    Mer censur kommer leda till att folk vänder sig ifrån FYT (facebook, youtube och twitter), och då öppnar det för alternativ. Kapitalism är demokratins vän.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.