2016-11-20

Upplös riksdagen!


Vi kan inte ha det så här!

En regering som lägger oerhört mycket tid och kraft på att (med kulturpolitiken som verktyg) politisera allt från kulturarvet till språket – och som samtidigt missköter kärnverksamhet som polis, försvar och infrastruktur. Den ägnar sig åt trams istället för verkligheten. Stig åt sidan.

En borgerlighet som ödelagt sin ideologiska bas, saknar visioner och medverkar till den mest absurda politik. Reglementet enligt vilket utlänningar som bott årtionden i Sverige, skött sig och betalat skatt skall utvisas – det togs fram under den borgerliga regeringen. Den så hårt kritiserade polisreformen sattes igång av en moderat justitieminister. Försvaret avvisades som ett »särintresse« och avvecklades under de borgerliga regeringsåren. Och så har vi allt Reinfeldt ställde till med. Är det till denna borgerlighet vi förväntas ställa vårt hopp?

Sverigedemokraterna kan komma att bli jättestora. Men vad innebär det? Med deras syn på den generella välfärdsstaten är de snarast en del av problemet. Och de har inga som helst svar vad gäller integration, bostadspolitik och andra problem som tornar upp sig framför riksdagens port. Man skall inte heller förvänta sig att de genomför de marknadsliberala reformer som Sverige just nu är i större behov av än någonsin tidigare. Dessutom känns de opålitliga – på flera sätt.

Den här riksdagen har haft sin chans. Upplös den!

Sedan lottar vi ut de 349 platserna bland landets myndiga medborgare. Visst, vi kommer att få en del dårar i riksdagen – men vad är nytt?

Vad skulle möjligen kunna bli värre?

8 kommentarer:

 1. Som de säger i USA: Jag skulle hellre styras av de 345 första namnen i telefonkatalogen i Boston än av fakulteten vid Harvard.

  SvaraRadera
 2. Ett alternativ till att upplösa riksdagen vore att sätta fokus på partiernas interna kontrollmekanismer över sina medlemmar.

  Har du Hax några tankar om hur riksdagspartierna interna organisation ser ut och fungerar idag?

  Hur tänker du om att inskränka organisationernas frihet att kontrollera medlemmar och stärka invalda riksdagsledamöters frihet gentemot den egna partiorganisationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sådan modell finns i Europaparlamentet. Ingen får tvinga en ledamot till det ena eller andra.

   Vad gäller riksdagen är det troligt att ledamöterna tvingas skriva under odaterade avsägelser redan innan de tillträder.

   Radera
 3. Delar din syn på läget, men synd att du inte kan komma med något mer konstruktivt och seriöst alternativ... Själv tänker jag studera det nya partiet Medborgelig Samling lite närmare. Vad för andra alternativ finns? Sofflocket, nej tack..

  SvaraRadera
 4. Jag håller fullständigt med dig. Absurdistan har tidernas sämsta fjantregering och tidernas odugligaste, ryggradslösaste fjollopposition. Se bara på Nya Hyckelpartiet Moderaterna, de i vars sladdriga led någon sorts pösig elit tycker sig trampa. I sanning handlingskraft och mod i kampen mot ett olämpligt ord. Ja, så stoppades världens undergång, men ständig vuxenblöja är ett måste inför tanken att behöva ta ansvar. De patetiskt lismande clownerna kan fälla regeringen när som helst och börja lägga om kursen för landet som den beundrade Store Ledaren styrt mot isberget. Vilka ynkliga hyckelpartister i Nya Bottenskrapspartiet Moderaterna. Ingen framtida riksdag kan innehålla sämre material än alla dessa infantiliserade och feminiserade vuxenmobbare. År 2015 var Halleluja-året. 2016 har blivit Ynkedomsåret. 2017 blir Det djupa föraktets år. Sedan får vi året Skit-samma-vem-som-styr-om-bara-oduglingarna-sparkas-ut.
  / Sixten Johansson

  SvaraRadera
 5. Det verkar allt mindre sannolikt att ett nytt liberalt/borgerligt parti hinner få upp ångan innan nästa val. Kan ett rekord i blankröstning vara ett alternativ? Vad gäller regering så kan t.ex en s-m samlingsregering under skuggan av ett stort SD och hög andel blanka kanske vara det minst dåliga?

  SvaraRadera
 6. Jag tror det är dags att lägga ner fantasierna om ett nytt "riktigt" borgerligt parti. Eller åtminstone lägga det åt sidan.

  Den enda rimliga möjligheten inom överskådlig tid är att påverka, eller bredda, de befintliga partierna och där är det väl ingen större tvekan om att M eller C ligger närmast trots deras respektive stora brister (ja, jag vet att PP är ett befintligt parti men har inte de låtit chansen de hade rinna ifrån dem?).

  Det är svårt att förlåta C som drivande till decemberöverenskommelsen och deras naiva synsätt på t.ex invandring, och kanske ännu svårare att förlåta M för att de schabblade bort 8 år där de hade mandat för verklig förändring, men att samla 1000 röster i ett nytt borgerligt parti är fullständigt meningslöst.

  SvaraRadera
 7. Den enda PRAKTISKA möjligheten - hur illa det än kan smaka - är att rösta på SD.

  Ett SD som får uppemot 30% vågar man nog inte nonchalera utan man tvingas till rättning (normalisering).

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.