2016-11-08

Medieutredningen: För det etablerade och makten – mot fria media och mångfald


Information är makt. Den som kontrollerar och styr informationsflödet kontrollerar och styr också samhället.

För socialister är detta ett verktyg för att skapa ett socialistiskt samhälle, forma den socialistiska människan och säkra ett socialistiskt maktinnehav.

En klassiskt borgerlig, liberal syn på information är att pluralism är av godo. Genom mångfald kan människor skapa sin egen bild av samhället och fatta informerade beslut.

Detta är en konfliktlinje där den nu presenterade statliga medieutredningen tar ställning: Informationsflödet skall stöpas om för att passa en politisk agenda.

Presstödet föreslås omvandlas till ett plattformsoberoende mediestöd som skall fördelas av de aktörer som i dag kontrollerar gammelmedia. Det syftar inte till mångfald, utan till att stödja en viss agenda – en värdegrund som kan sammanfattas i det luddiga begreppet »alla människors lika värde«.

Till skillnad från konkreta och observerbara begrepp som allas lika rättigheter är talet om lika värde luddigt – och kan anpassas till vad som för stunden anses vara politiskt lämpligt och korrekt. [Länk»]

Det ligger även nära till hands att misstänka att om gammelmedias intressenter sätts att fördela det nya mediestödet – då kommer det knappast att komma nya aktörer, uppstickare och alternativa röster till del. Istället kommer det att satsas på att ge redan etablerad media ett starkare grepp över det digitala informationsflödet.

Man kan också anta att de som får del av det nya mediestödet inte gärna biter den hand som föder dem. Ett ökat beroende av skattemedel kommer att leda till lydiga, välkammade media som ängsligt försöker vara makten till lags.

Alternativa media, fria röster och samhällskritiska digitala kanaler får klara sig på egen hand. Vilket är lika så gott och principiellt hederligt. Problemet är dock att de kommer att trängas tillbaka av nya skattefinansierade digitala plattformar under de etablerade mediehusens vingar. På så sätt kan mångfalden och den fria debatten komma att begränsas av medieutredningens förslag.

Det enda rimliga är att alla media skall stå fria från staten.

Några länkar:
• Spela inte roulette med yttrandefriheten »
• Medieutredningen kan mycket väl öppna helvetets portar »
• På främmande språk »
• Människors lika värde eller lika rättigheter? »

Stöd verkligt fria media, stöd denna blogg »

4 kommentarer:

 1. Hej.

  Helt enig med dig - jag trodde aldrig jag skulle uppleva den dag där man i Sverige öppet från staten säger: "Om detta må ni berätta, och om detta inte."

  "Informationsflödet skall stöpas om för att passa en politisk agenda." Här anser jag dock att du är alltför snäll, eller optimistisk. 'Informationsflödet är den politiska agendan', snarare.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Fast dom behöver ju huvudsakligen mediestödet för att ingen läser deras tidningar längre pga av deras agendasättande journalistik. Frågan är om alternativmedia kommer trängas tillbaka av något som inte har det innehåll folk vill ha.

  SvaraRadera
 3. Värdegrundsbaserad yttrandefrihet.

  Borde det inte räcka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo! Men för det behövs fler bestyckade drönare.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.