2017-04-29

Påven är en hycklare


En fatwa hade möjligen varit väntad. Men en... bannbulla, typ?

Det handlar om den idéströmning som driver icke-aggressionsprincipen längst av alla – libertarianismen.

Påven ogillar den öppet. Han menar bland annat att den inte verkar för det allmännas bästa.

Ursäkta? En rimligt fri ekonomi (som är ett av libertarianismens ben) är det enda som förmår att åstadkomma frivilligt, spontant samarbete för att skapa allt sådant som människor behöver i ett samhälle. Detta är mer socialt och till större nytta för andra människor än något annat system. Detta är en modell som växer ur delaktighet underifrån istället för order uppifrån.

Alternativen leder till brödköer, lidande och förtryck. Alltid. Detta har, om inte annat, historien visat gång på gång.

Men varför skulle påven bry sig om verkliga förhållanden? Hans affärsidé är ju att hänvisa till osynliga, kringsvävande andeväsen – för att upprätthålla sin kyrkas makt över människor.

Och det teologiska! Libertarianism bygger på att människor skall ha så stor frihet som möjligt och att gränsen för denna frihet går där man inskränker någon annans frihet, säkerhet eller egendom. Samt att alla skall ha lika rättigheter inför det offentliga och vara lika inför lagen. Detta är idéer om frihet, respekt och humanism. Detta handlar om att leva och låta leva. Detta är en åsiktsriktning som – trots att den inte har med religion att skaffa – är den som är mest kristligt humanistisk.

Möjligen är den, kulturellt, sprungen ur själva kärleksbudskapet.

Just den idén vill Vatikanen stigmatisera. Get real.

För oss libertarianer är det helt OK om människor vill vara katoliker, eller något annat. Det är deras sak. Men för katolska kyrkan är tanken på frihet uppenbarligen ett problem.

Naturligtvis är det så. Frihet, enskilt ansvar och egenmakt är raka antitesen till den underkastelse som religionen kräver. Det är väl där skon klämmer. Det är väl därför påven väljer att kritisera just den idétradition som mest av alla hyllar människan, hennes framsteg och hennes förnuft. Den förbjudna frukten.

Var är Illuminati när man behöver dem?

• Breitbart: Pope Francis Warns Against ‘Invasion’ of Libertarians »
• Reason: On the 'Invasion' of 'Libertarianism,' Pope Francis' Ignorance Is Showing »
• Target Freedom: Pope Francis Attacks Libertarianism »

4 kommentarer:

 1. Styxhexenhammer666 - Theocratic Marxist Catholic Pope Doesn't Like Libertarianism... Boo Hoo Hoo

  https://www.youtube.com/watch?v=4bk2XWX3TOk
  https://www.youtube.com/watch?v=4bk2XWX3TOk

  Vilken bättre youtube kommentar till detta om inte från en långhårig före detta satanist som kallar sig
  Styxhexenhammer666

  På sistone har jag kollat in en del videos av denne snubbe som kommenterar nyheter, klappar katten, rör om i temuggen och fortsätter att analysera omvärlden. Det är ju så här det ska vara, riktiga människor peer to peer kommunicerande och inte en central nyhetsförmedling, och definitivt inte som i påvens fall... toppstyrda organisationer (pun intended)

  SvaraRadera
 2. Vad gäller Illuminati så är det nog påven som är det i så fall. Den tidigare påven som drog tillbaka sitt ämbete innan den här konstige påven blev tillsatt
  var ju i sig en konstig händelse. Sen att hela katolska kyrkan och vatikanstaten verkar vara illuminati gör ju inte saken bättre. Man kanske bör konstatera att organiserad religion med asmycket pengar och hemligheter = wierd shit. Det är ju rätt sjukt att så många människor följer den organisationen, och Islam och deras bullshit också.

  SvaraRadera
 3. Svårt att bedöma svepande påståenden när påvens påstådda bannbulla inte framgår.

  Varför skulle det vara så orimligt att kritisera den aspekten av libertarianismen: det allmännas bästa behöver varken utgå från individens bästa eller katolska kyrkans bästa.

  SvaraRadera
 4. JP2 ansåg att "liberalismen" var ett större hot mot mänskligheten än kommunismen. Detta av en polack vars hemland var ockuperat av Sovjet (även om han gjorde stora insatser i arbetet för att störta kommunismen).

  Nuvarande påven kommer från det Latinamerika där libertarianismen aldrig fått fäste, utan concquistadorernas och krigsherrarnas ättlingar tillskansat sig såväl politiken som näringslivet.

  Påvens mentala bild av "företagare" är inte Ingvar Kamprad, utan någon kleptokrat som hämtad ur "Atlas Shrugged" vilken tack vare politiskt inflytande levererar dåliga och dyra varor till kunderna.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.