2017-06-24

Den humanitära stormakten är kall, omänsklig och främlingsfientlig


Sverige är ett synnerligen olämpligt land vad gäller att ta emot flyktingar.

Till att börja med – det är kallt. Ofta väldigt kallt. Så alla måste tas om hand bums. Även när systemet inte klarar de värsta topparna.

Speciellt i akuta situationer måste myndigheterna placera ut de i systemet nyinskrivna på de mest gudsförgätna platser omgivna av tyst, tät granskog. Kulturchocken måste vara ohygglig.

Och så är det lång väg hit, i vart fall för de flyktingar som tar sig genom hela Europa. Alla människor har rätt att söka asyl – men inte nödvändigtvis i Sverige. Speciellt inte om de passerar ett antal säkra, rimliga, fredliga och demokratiska länder på vägen.

Allt i Sverige bygger på personnummer. Så medan byråkratins kvarnar mal kan inte ens en fiktiv flykting som talar svenska, har en efterfrågad utbildning och entusiastisk arbetsmoral skaffa ett bankkonto, ta ett jobb eller skriva ett eget lägenhetskontrakt. Istället får många vänta i själsdödande ovisshet. Det är ovärdigt, på så många sätt.

Sverige är dessutom ett land som förlorat en stor del av sitt civilsamhälle. Visst, det finns idrottsföreningar och många andra som fyller en viktig funktion. Men mycket av det där kittet människor emellan har vittrat bort när staten har lagt sig i eller tagit över.

Jag drar mig till minnes en röst ur Erik Gandinis film »The Swedish theory of love«. Budskapet var, fritt ur minnet att man kan inte få en kram i Sverige. Istället måste man ansöka om något.

Man kan inte bara kasta in människor som i många fall levt under teokratiskt förtryck och klanvälde i ett sådant kallt och sterilt system.

Här tror jag att myndigheterna inte kan göra speciellt mycket. Vad som däremot kan fungera är breda kontaktytor mot återstoderna av det civila samhället. För att visa hur allt funkar och varför. För att skapa sammanhang. För att bygga relationer. Men det tycks vara lättare sagt än gjort.

Ett annat problem är att skattemyndigheterna är nazister. Nu har de tydligen någon satsning på gång mot typiska invandrarföretag i förorterna. Och där stängdes en bakdörr till den svenska arbetsmarknaden för många, många tusen nya svenskar. Jag vill till och med påstå att en livskraftig svart ekonomi är nödvändig för väldigt många människors integration i samhället.

Och invandrare som etablerat sig, jobbar, betalar skatt och byggt ett liv – dem kastar vi ut om någon avtalsförsäkring någon gång råkat bli felbetald. Det är sinnessjukt. Och det sänder absurda signaler så väl till migranter som till svenska folket.

Sedan har vi den svenska rasismen. Som för mig symboliseras av identitetspolitiken. Den åstadkommer förvirring. Plus en samhällelig signal om att människor skall struktureras in i olika fack beroende på faktorer som etnicitet, kön, sexuell läggning etcetera. Det vill säga att sätta icke påverkbara attribut framför individen och hennes kompetens. Hur kan det vara något annat än rasism?

Jag kan som sagt inte tänka mig ett mer olämpligt land för flyktingmottagande än Sverige. Det ironiska är att mycket av allt detta beror på missriktad välvilja toppad med inkompetens. Man kan tycka att det väl ändå borde finnas expertis och rationella människor att ta in för att styra upp det här... eller?

Det är alltså inte bara flyktingarna det kan vara »fel« på. Sverigekoden håller på att spinna iväg bortom all kontroll och vansinnet eskalerar. Så sluta tramsa – och försök istället att hantera verkligheten som den är.

Slutligen – hur mycket statsminister Löfven än försöker få resten av EU att dela bördan, så kommer det inte att ske. Vi sitter med den hand vi fått. Sverige borde därför hålla inne med sin medlemsavgift i EU till dess den gemensamma flyktingpolitiken drabbar alla som varit med om att skapa den lika.

10 kommentarer:

 1. Är fortfarande inte flyktingar det är frågan om.
  http://www.friatider.se/svt-invandrarna-ser-europa-som-en-enda-stor-bankomat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men suck. Snacka om att bara läsa utvalda delar.

   De diskuterade specifikt de som kommer över MEDELHAVET.

   Det finns andra vägar till Europa och Sverige har i främsta hand tagit emot folk från andra delar.

   Radera
  2. @Unknown

   Men suck. Snacka om att bara tänka i enkla spår.

   Även de som kommer från andra håll är vanligen inte flyktingar utan ofta bidragssuktande unga män utan asylskäl som slängt sina pass för att låtsas vara barn.


   underhunden

   Radera
  3. Men suck. Snacka om att inte ha koll på läget.

   Det där med låtsas vara barn är bara skitsnack. Och ja, du lär hänvisa till de 75% (eller vad exakt siffran nu var) som inte stämde, men det var bland en liten del tveksamma fall. Och att de kommer hit bara för bidrag är rent skitsnack - det är mycket möjligt att de kommer för att de tror att man lättare tjänar pengar här, men för att leva på bidrag? Bullshit. Sen gör den svenska modellen (som HAx skriver ovan) att det lätt blir så, men det är ju knappast deras fel i så fall utan vår idiotiska byråkrati.

   Sen från vilka länder (https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Syrier-vanligast-bland-asylsokande-under-2015/) - så 2015 var det Syrien, Afghanistan och Irak som stod för 71% av asylsökande där Syrien var störst. Knappast länder där allt är jättepeachy och fint.

   Visst Iraq och Afghanistan är bättre nu än vad det var förut och det finns de som inte kommer hit av akuta asykskäl, men alla från Syrien? Really?

   Så. Det finns fall av bidragssuktande unga män utan asylskäl som slänger sina pass som kommer hit. Absolut.

   Men det är fanimig inte massan av de som kommer hit som stämmer på det. Ta och få lite kontakt med verkligheten.

   Radera
 2. Först och främst skall vi avskaffa asylsystemet som bygger på en helt annan värld. Tanken med asyl var inte att det skulle komma tusentals människor från fattiga länder för att få bättre levnadsstandard.
  Sedan är det bara att bita i det sura äpplet för den som är nyliberal och inse att det parti som har haft rätt i frågan om invandring hela tiden var SD. De har även rätt angående att vi inte skall ha ett mångkulturellt samhälle.
  Sedan ubdrar jag om du har träffat folk från MENA-länder eller Somalia. Om inte förr så botar det alla vanföreställningar om att invandrare skulle vara gulliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två fel gör inte ett rätt. Det är kombinationen av en generell välfärdsstat och öppna gränser som är grundproblemet.

   En rimligare - nyliberal - approach är att alla människor skall ha rätt att bo där de vill, men inte på andras bekostnad. Liksom all annan frihet går gränsen för denna frihet där någon kränker någon annans frihet, säkerhet eller egendom.

   Slutligen - jag bor i ett synnerligen blandat och multikulturellt område och upplever att det mesta fungerar hyggligt.

   Radera
  2. Det verkar som om du tror att migration fungerar så som Migro beskriver den. Migration är inte en individuell företeelse utan en kollektiv.
   Nej, vi kan inte ha öppna gränser ens om vi avskaffar välfärdsstaten för då är det inget land utan ett territorium.

   Radera
  3. Hej.

   Hur löser den nyliberala approachen situationen att en majoritet röstar för införande av teokratiskt, auktoritärt och intolerant styre?

   Verkligheten är som den är, inte som man vill att den borde skola vara enligt ideologin.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Radera
  4. Rikard, fd lärare

   Karim Segerfeldt blir nog glad om vi inför sharia i Sverige.

   Radera
 3. Så sent omsider och när det just inte kostar kommer Hax ut med samma argument som SD.
  Hjälpa på plats i närområdet kan man tänka.
  För inte så hemskt länge sedan skulle det ha kostat Hax en plats på bålet.
  Nu är det många som gör sin stämma hörd.
  "Alltid i opposition"....jo när det är gratis och garanterat ofarligt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.