2017-06-21

Så får vi ordning på våra problemförorter


Vi har problem med våld, stök och gängkriminalitet i våra förorter. Antalet »problemförorter« a.k.a. »no-go-zoner« ökar – och polisen ber resten av samhället om hjälp för att hantera ett par hundra kriminella nätverk, som omfattar uppskattningsvis 5.000 personer.

Många faktorer spelar in, men polisen säger själv att det stora problemet är narkotikan.

Här skall man komma ihåg att Sverige sedan 40-50 år tillbaka har en drogpolitik som är bland Europas mest restriktiva och repressiva. Någon kontroll över hanteringen av drogerna har man dock inte lyckats åstadkomma. Däremot ligger de drogrelaterade dödsfallen i Sverige fem gånger högre än snittet i EU (där de flesta lander har en mer liberal drogpolitik).

Med andra ord: Den svenska drogpolitiken har misslyckats på så gott som alla områden – och leder dessutom till uppgörelser och (ibland dödligt) våld i det offentliga rummet.

Vilka ytterligare bevis krävs för att den rådande politiken är kontraproduktiv?

Vill man slå undan benen för de kriminella nätverken – då bör man gå rakt motsatt väg.

Till att börja med bör man legalisera innehav av droger för personligt bruk.

 • Det skulle minska det onödiga lidande som missbrukare utsätts för när de som i dag stigmatiseras av samhället, istället för att erbjudas hjälp.
 • Det skulle innebära att polisen slutar lägga resurser på att jaga icke-problematiska brukare, som varken skadar eller hotar någon annan.
 • Det skulle frigöra de 2-4.000 årstjänster inom polisen som i dag går åt till att jaga brukare. (Här är inte de resurser som läggs på att bekämpa tillverkning, smuggling och kriminella nätverk medräknade.)
 • Det skulle innebära att många skulle odla sitt gräs själva, istället för att köpa droger på gatan. Vilket vore en bra sak.

Detta vore ett stort steg framåt i sig – och skulle innebära att polisen istället kan fokusera på verkliga problem, på att hantera människor som hotar andras liv, säkerhet och egendom. Vilket i sig skulle ge oss ett tryggare samhälle.

Men för att verkligen komma åt de kriminella grupperna bör man ta steget fullt ut och göra som till exempel Portugal: Att de facto-legalisera drogerna fullt ut.

Då rycker man dels undan den ekonomiska grunden för de flesta kriminella nätverk – samtidigt som de farligaste och sämsta drogerna försvinner från marknaden. Allt kommer att bli mycket bättre om det sköts öppet av det civila samhället istället för av kriminella grupper.

Man kan i vart fall göra som i många amerikanska delstater och legalisera de lättare och mer välkända drogerna. (I Colorado har legaliseringen av marijuana lett till ökade skatteinkomster, fler jobb, mindre bråk och våld, färre elever som hoppar av skolan och kapade band till internationella drogkarteller.) Och vem behöver pröva nya, sämre och farligare droger om det finns marijuana av känd styrka och kvalitet att köpa i vanliga affärer?

Avkriminalisering eller legalisering skulle ta en knepig faktor ur samhällsekvationen – om man vill skapa en tryggare och bättre livsmiljö i våra förorter och i samhället i övrigt.

Naturligtvis finns det även annat som spelar in. Unga människor kommer säkert att söka andra sätt att skaffa snabba pengar. Vissa kommer att fortsätta bråka för bråkandets egen skull. Men en radikalt omlagd drogpolitik är det enskilt viktigaste man kan göra för att återupprätta ordning och säkerhet i vårt land.

Detta är dock inget våra politiker vill förstå. Allt de har att komma med är att tala om hårdare straff – vilket i sig bara kommer att höja insatserna, göra problemen värre och leda till mer våld.

15 kommentarer:

 1. Förmodligen är det en ohelig allians mellan puritanister/moralister (som njuter av att trakassera och mobba) och de som har sin födkrok på det hela (narkotikapoliser jurister lobbyister läkare osv som satsat hela sin karriär på nollvisionen). Lägg därtill alla oinsatta personer som indoktrinerats i skolan om den "Sanna vägen". Det är enda förklaringen till att stolligheterna kan fortsätta...

  SvaraRadera
 2. Holland har exakt samma problem i sina förorter i bla. Amsterdam, Rotterdam och Haag, även fast dom har i stort sett gjort vad du föreslår. (Avkriminaliserat narkotika för eget bruk, kontrollerat och skattat den populäraste, Cannabis) Intresserad att höra vad du tror är orsaken bakom det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två fel gör inte.... HAX poäng är nog inte att ALLA problem löses med en vettig narkotikapolitik. Förutom detta bör vi naturligtvis avreglera arbetsmarknaden och bostadsmarknaden osv. Avskaffa alla bidrag till moskéer och suspekta föreningar. Undervisa i religionskritik i skolan osv.

   Radera
  2. Här en sida som jämför brottslighet mellan Sverige Holland BTW https://www.numbeo.com/crime/compare_countries_result.jsp?country1=Netherlands&country2=Sweden

   Radera
  3. Så det är alltså värre i Sverige. Plus att Sverige har betydligt fler drogrelaterade dödsfall.

   Radera
  4. Holländska polisen gick precis ut med att det finns 40 officiella No-Go Zoner i Holland, en kraftig ökning sen sista mätningen. Redan 2013 fanns över 1200 kriminella nätverk, nu säger polisen att man helt tappat kontrollen över denna utveckling. Så det ser ju inte speciellt ljust ut i Holland heller tyvärr.

   Radera
  5. Problem relaterade till religiös extremism försvinner inte med en evidensbaserad narkotikapolitik tyvärr.

   Radera
  6. Du har helt rätt, tyvärr är den religiösa och kulturella kopplingen fortfarande extremt tabu och elefanten i rummet när det kommer till dessa problem. Liberaler och fritänkare i alla väst-länder relativiserar fortfarande hejvilt och är livrädda att peka på denna koppling.

   Radera
  7. Men vi kan väl i vart fall enas om att plocka bort de faktorer vi kan ur ekvationen?

   Att det sedan finns andra stora systemproblematiska frågor att hantera behöver ju inte hindra en från att göra vad man ändå kan.

   Radera
 3. Varför inte legalisera mord, dråp, vapeninnehav, utpressning och vad det nu är de sysslar med i problemområdena också?

  I praktiken har vi ju redan gjort det, men så länge det faktiskt finns lagar mot det så kommer folk att fortsätta envisas med att anmäla, och då blir det svårt för Eliasson och Ygeman att uppvisa någon "vändning".

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att mord, dråp, etc. är kränkningar av andra människors säkerhet och egendom medan användning av droger inte drabbar någon annan?

   Radera
  2. Att berusa sig är inget brott.
   Att kriminalisera något som inte innebär ett brott mot någon eller något och dessutom något som man själv gör...det är dubbelmoral och hyckleri

   Radera
 4. Portugal har väl inte de facto legaliserat droger?
  Hade de gjort det hade det sålts droger i butiker ungefär som i Nederländerna för cannabis.

  SvaraRadera
 5. Håller med det som står i artiklen kämpar för det och strider för det. Har varit tung missbrukare i 19 år och 10 år av dem hemlös. Är ren sedan 9 år nu och lever som Vilken Svensson som helst. Barn villa vovve o allt som ingår. Ändå fast jag vet hur det är på bägge sidor kämpar jag för en legalisering på just de belägg som skriva om här. Låt människor va människor Jaga dem som tar in skiten el vågar inte polisen det undrat man för brukare är mer harmlösa Hm.. Free the weed

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.