2017-07-20

Den moraliska stormaktens dubbelmoral


Polen kritiseras – med rätta – för att man lägger utnämningen av domare i Högsta Domstolen under politisk kontroll.

– Regeringen avskaffar kollektivt all juridisk självständighet och tar full kontroll över rättsväsendet, säger EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans.

Men ingen tycks regera över att det är precis så det är i Sverige. Här utser regeringen justitieråden (domarna) i Högsta Domstolen.

Vad är det som gör att det som anses utgöra ett hot mot demokratin i ett EU-land anses normalt i ett annat? Varför använder man olika måttstockar? Varför är det ingen som reagerar mot dubbelmoralen?

Visst, den polska regeringen verkar osympatisk och möjligen farlig. Men när man diskuterar konstitutionella frågor, maktdelning och demokrati – då måste det väl ändå vara principen som är det viktiga?

Sverige har direkt anmärkningsvärda demokratiska brister, inte minst vad gäller maktdelning.

Utöver att regeringen utser domarna i HD – så utses nästan alla nämndemän (lekmannadomare) i de de lägre rätterna av de politiska partierna. Det vattentäta skott som måste finnas mellan den lagstiftande och den dömande makten i en rättsstat existerar helt enkelt inte.

Avslutningsvis kan man konstatera att dubbelmoralen även står i full blom vad gäller media. Såväl EU som Sverige kritiserar Polen och Ungern för politisk styrning av public service-media. Åter är Sverige minst lika klandervärt som de länder vi kritiserar – då styrelsen för den ägarstiftelse som förvaltar SVT, SR och UR utses av regeringen.

Dubbelmoralen och maktkorruptionen i Sverige är motbjudande.

6 kommentarer:

 1. "Dubbelmoralen och maktkorruptionen i Sverige är motbjudande"

  Ja, kan bara hålla med. Det är faktiskt riktigt vidrigt.


  underhunden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tankeexperiment; hade det låtit annorlunda om PiS var ett socialistiskt parti?

   Radera
 2. HAX, inget att oroa sig för! Vi har ju goda politiker som med socialistisk rättvisekänsla tar från de rika och skänker åt de fattiga. Politikerna har också hög sexualmoral och förbjuder allt som kan väcka avund eller äckelkänslor! Man förbjuder också otrevliga (osocialistiska) tankar via långtgående övervakning av språk och vanor på internet! Sen har man också kraftfulla doningar att åtala allehanda kritiker för allehanda tankar och åsikter som inte gynnar godhetens apostlar genom allehanda lämpliga förolämpningslagar!!

  SvaraRadera
 3. ...förlåt jag glömde renhetdygden..svensk narkotikapolitik är också synnerligen förträfflig och ligger väl i linje med den empiriska forskningen! Tack vare denna fantastiska neonazistiska renlighetsiver kan kan upp till 10 gånger så många narkomaner per befolkningsenhet elimineras årligen!

  SvaraRadera
 4. Det ena landet är blint lojalt till eu , det andra kritiskt. Hela förklaringen.

  SvaraRadera
 5. För en gångs skull något verkligt läsvärt!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.