2017-08-10

Därför behövs det libertarianer i riksdagen


Libertarianer gillar när beslut fattas utifrån fakta och på logiska grunder. Saker och ting måste fungera. Vi är en smula petiga på den punkten.

Svensk politik är till synes tvärt om.

Därför behöver ni välja in libertarianer i riksdagen. Vår själva närvaro skulle bli en demokratisk chock. Vi skulle vara precis så där obstinata som vi kan vara under våra långa nattliga diskussioner och på Facebook. Vi skulle kräva bevis och korten på bordet. Vi skulle kräva argument som håller för en närmare granskning. Vi skulle kräva att saker går ihop och är rimliga. Vi skulle exponera trams, dumheter och slöseri. Vi skulle kräva ansvar. Vi skulle göra det svårare att godtyckligt styra och ställa över folk.

Så man behöver inte ha egen majoritet för att skaka om systemet. Man kan komma rätt långt bara genom att göra det obekvämt för makteliten.

Dessutom vill vi överföra makt från staten (i alla dess olika former) till individen. Här har vi ett gyllene tillfälle – i och med att det kollektiva beslutsfattandet börjar uppvisa allt allvarligare brister. Vi måste helt enkelt sluta vara så flata inför inkompetens. Mycket löser man genom att avskaffa onödiga lagar och regler – och låta folk bestämma mer själva. Annat genom att se till att grundlagen (som bland annat ställer krav på kompetens vid offentlig anställning) följs. Här finns utmärkta tillfällen att föra högljudd oppositionspolitik.

Visst vore det trevligt om i vart fall ett av riksdagens partier såg sig som de grundläggande medborgerliga fri- & rättigheternas väktare? Speciellt i dessa tider när till exempel yttrandefriheten, människans rätt till privatliv, offentlighetsprincipen och demokratins öppna beslutsprocesser är hotade. Ofta räcker det med att belysa avsteg från den demokratiska rättsstatens principer för att få stopp på dem. Men någon måste göra det.

Kanske vore det spännande att föra in lite libertarianska principer i migrationsdebatten. Vi tycker att folk har rätt att bo var de vill – men inte på andras bekostnad. Krångligare än så behöver det inte vara.

Vilket för mig in på den övergripande libertarianska principen: Människor skall ha så stor frihet som möjligt. Gränsen för denna frihet går där man kränker någon annans frihet, säkerhet eller egendom. Därtill skall alla vara lika inför lagen och ha lika rättigheter och skyldigheter inför det offentliga.

Snacka om en värdegrund som det behövs mer av i svensk politik.

Och så har vi allt det roliga. Vi libertarianer vill att man skall kunna köpa öl, vin och sprit på ICA. Vi vill låta klubbar och barer ha öppet hur länge de vill, så länge de inte stör kringboende om nätterna. Vi sätter oss upp mot den misslyckade svenska drogpolitik som skapar samma elände som förbudstiden i USA. Vi anser att staten inte har något att göra med under vilka former samtyckande vuxna människor har sex. Vi skulle kämpa för att avskaffa massor av onödiga och moraliserande regler som inte har med människors grundläggande säkerhet att göra. Vi vill att människor skall få behålla så mycket som möjligt av sin lön.

Visst vore det värt ett försök – att göra Sverige lite rimligare?

-

Jag står till förfogande som riksdagskandidat för Liberala Partiet. Om du inte får tag i partiets valsedlar, gör så här: Ta en blank valsedel till riksdagen. Skriv Klassiskt Liberala Partiet på den. Lägg den i sitt kuvert – och rösta för frihet.

Relaterat: Här får du något bättre att rösta på... »

2 kommentarer:


 1. "Kanske vore det spännande att föra in lite libertarianska principer i migrationsdebatten. Vi tycker att folk har rätt att bo var de vill – men inte på andras bekostnad. Krångligare än så behöver det inte vara."

  Kan ju va kul på lång sikt dock väldigt fluffigt , men vad är era konkreta lösningar på det akuta problem vi har idag?

  SvaraRadera
 2. Har Sverige tillräckligt med libertarianer för att kunna fylla platserna? Risken finns att när KLP blir populärt, om det ens finns platser för att fylla en ursprunglig libertariansk kärna, så kommer det infiltreras av vänsterlibertarianer och feminster med färgat hår som vill ha lagar "så folk kan vara sig själva" Dvs,
  speciallagar för HBTQ.

  Kom ihåg Robert Conquest’s Three Laws of Politics
  där den andra lyder:

  Any organization not explicitly right-wing sooner or later becomes left-wing.

  Och det var så libertarianska partiet i USA blev ett vänsterdekadent skämt.

  Därför, läs och praktisera Hoppe.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.