2018-06-13

Politisk styrning skapar kaos, inte ordning


Politiska beslut är som regel tvingande för alla, har ett top-down-perspektiv och förutsätter enhetlighet där "en storlek skall passa alla".

De tar inte hänsyn till att människor är olika - har olika önskemål, behov, krav, förutsättningar, preferenser och viljor.

De skapar single points of failure, där ett felaktigt beslut eller att en person har en dålig dag på jobbet kan få negativa och dramatiska konsekvenser för miljontals människor.

De skapar instabilitet, då de dödar alternativa lösningar som annars kan fungera som värdefull backup.

De drabbas ständigt av oförutsedda och oönskade konsekvenser. (På engelska talar man om knowns, known unknowns och unknown unknowns. Eller fritt översatt: Sådant man vet, sådant man vet att man inte vet och sådnt man inte vet att man inte vet.)

Politisk centralstyrning dödar dessutom kreativitet, företagande, mångfald, valfrihet och civilsamhällets spontana strukturer.

Politikerna äger helt enkelt inte den övermänskliga och allomfattande insikt, kunskap och kompetens som krävs för att detaljstyra ett komplicerat modernt samhälle.

Därför skall politiken ägna sig åt så lite som möjligt. Bara åt sådant som med nödvändighet måste hanteras gemensamt. Utifrån fakta, förnuft och logik. Med klädsam ödmjukhet.

Lämna folk i fred.

Miljontals människors samlade kreativitet, visdom, företagsamhet, goda vilja och förmåga är en bättre grund för samhällsbygget än sådant som 349 besserwissers i riksdagen får för sig.

Civilsamhället, en fri ekonomi och spontan ordning är mycket bättre på att skapa ett stabilt och fungerande samhälle, byggt på erfarenhet och best practice än Socialmoderatdemokraterna.

Lämna tillbaka makten till folket!

Trust The Force!

P.S.
Jag kandiderar till riksdagen för Klassiskt Liberala Partiet »
Stöd denna blogg på Patreon »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.