2018-10-05

Om dubbeltänk och fri information


Jag läste just en artikel på Aftonbladet Kultur. Det är en intervju med den rysk-amerikanska författaren Masha Gessen.

Speciellt fastnade jag för två intressanta stycken:
"Gessen har ägnat stort utrymme av sin prisbelönade faktabok Framtiden är historia åt att förklara hur medborgare i den totalitära Sovjetunionen tränades i dubbeltänk för att överleva. Man säger en sak privat och andra saker offentligt, logiken upphör att existera och man kan både fira segern över nazismen och hylla dess tankegods."
...vilket på något sätt för tankarna till debattklimatet i Sverige.
"Gessen betonar i sina böcker och i sina kolumner för tidskriften The New Yorker betydelsen av 'public space', det publika rummet där offentlig information flödar fritt.
– För en akademiskt skolad ekonom finns det mycket i Ryssland som är oförklarligt. Om ekonomin är på tillbakagång, varför finns det inga protester och panikreaktioner? Varför tar inte folk ut sina besparingar? Därför att det inte existerar något offentligt rum. Den ekonomiska krisen finns inte till beskådan. Landet är som en kropp där olika organ är sjuka och dör men hjärnan vet inte om att njurarna har lagt av."
Där har vi argumenten för fri information, ett fritt och öppet internet och yttrandefrihet i ett nötskal.

Länk »

1 kommentar:

  1. Sluta nu, den goda demokratin är spröd och bör inte kritiseras om det ska fungera som önskat.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.