2018-10-25

Sverige, ett land som styrs av idioter

Det är dags för svenska folket att se verkligheten: Våra politiska ledare är inte kompetenta nog att sköta landet.

Försvaret, civilförsvaret, polisen, rättsväsendet, bostadsfrågan, skolan, vårdköerna, integrationen, järnvägen... Bit för bit förfaller den samhälleliga kärnverksamhet som det offentliga bör sköta eller ändå lagt under sig. Samtidigt ägnar sig den härskande politiska klassen åt esoteriskt vänstertrams samt åt att försöka ändra på och uppfostra folket.

Visst, det är knepigt att sköta ett land. Allt tycks idag vara så komplext och snårigt att det inte längre går att få någon ordentlig överblick, än mindre styra vad som sker. Trots detta samlar politiken på sig ännu mer makt. Centralstyrning är dålig i sig. Utökad centralstyrning samtidigt som överheten tappat kontrollen över allt den redan lagt under sig - det är ett katastrofalt koncept.

Våra politiker är inga övermänniskor. (Ofta är de uppseendeväckande dåligt utbildade och kvalificerade.) De är som regel inte några experter på varesig försvar, ordningsfrågor, bostäder, utbildning, vård, infrastruktur eller integration. Ändå tillåts de staka ut vägen och ägnar sig inte sällan åt micro management.

Politikerna är bara bra på en sak - nämligen politik. Vilket är konsten att upprätthålla en illusion av att de har läget under kontroll (även när så inte är fallet). Politik är den liturgi och de ritualer som gör det svårt eller omöjligt för vanliga människor att få insyn och att lägga sig i. Politik är konsten att bita sig fast vid makten över andra och att parasitera på folket.

Politiken är verklighetsfrånvänd och faktaresistent. Makten har i sig en inbyggd motvilja mot inlärning och förändring. Jesuitpatern och psykoterapeuten Josef Maureder beskriver fenomenet så här: Saknas inre frihet förvrängs varseblivningen och rationella grunder överskuggas av emotionella låsningar. Då blockeras beslutsförmågan.

Lägg till detta ett allmänt utbrett dåligt omdöme, arrogans och feghet. Makten är enfaldig och bedräglig - den har förlorat sin rimliga funktion och därmed sitt existensberättigande.

Det är hög tid att skademinimera:
 • Politiken bör endast syssla med oundgängligen gemensam samhällelig kärnverksamhet.
 • Kompetens måste sättas i främsta rummet - framför partibok, byråkratisk befordringsgång, svågerpolitik, särintressen och makthavarnas egenintresse.
 • Så mycket makt som möjligt måste decentraliseras - till förmån för mångfald, institutionell konkurrens och best practice.
 • Så mycket samhällelig verksamhet som möjligt måste återföras från staten till samhället - det vill säga till civilsamhället, marknaden och de enskilda individerna.
För, allvarligt talat - vi kan väl inte låta allt fortsätta gå utför?

4 kommentarer:

 1. Visst satsade du på att bli politiker Hax?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. För att minska politikens makt, för att införa nolltolerans mot inkompetens, för att decentralisera makten och för att återföra makt till civilsamhället och individen. Men sådant är ju inget som folk röstar på.

   Radera
 2. Hej.

  Instämmer helt med resonemanget om skademinimering, men jag är så pass pessimistisk att jag tror att det endast går att genomföra på individuell eller lokal nivå. På nationell nivå verkar rötan ha gått för djupt och för långt.

  Ge inte upp din politiska karriär! Oppositionella röster, särskilt systemkritiska sådana, är viktigare än någonsin. Att jag är mer statist och betydligt mer nationalistisk än du ändrar inte på att all debatt mår bra av fler röster - låt dem inte tysta dig.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 3. Håller medom allt du skrev ock skulle vilja lägga till
  att politiker inte klarar av att prioritera på ett korrekt sätt. grundläggande mål blandas med bra att ha och finness liknande tjafs och får lika mycket tid om inte mer. jämställdhetsmål t.ex. eller mycket av miljö målen. Om dit hus håller på att brinna ner så är prio ett att hindra det från att hända. efter att det har löst så kan man kanske titta på om brandslangarna är ekologiska. Ta t.ex. msb och skyddsmaskerna och PPE eller CE märkningen,

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.