2019-03-13

Sverige, ett lyxigare DDR?


På sätt och vis påminner dagens Sverige om de gamla öststaterna.

Makten måste upprätthållas till varje pris. Samtidigt befinner sig delar av statens verksamhet i kris. Systemets funktionärer tar på skygglappar och gör på sin höjd sitt - men ingen tar ansvar för varesig delarna eller helheten.

Det finns även något i tonläget som får mig att tänka på det gamla Östtyskland. Humorlöshet och fruktan för frihet. En stat som skriver folket på näsan vad det förväntas tycka. Ett rättsväsende under politisk kontroll. Kontrollmani kombinerad med oförmåga.

Sedan finns naturligtvis mycket som skiljer Sverige från det forna DDR. Det mesta utanför den politiska sfären, rent av. För det här handlar om en politisk kris - som är förhållandevis isolerad från mycket annat i samhället.

Min poäng är att det är samma politiska mekanismer som är i rörelse. En överhet som blir allt mer desperat vad gäller att behålla sin kontroll och sina privilegier. Och ju mer den försöker stärka sitt grepp, ju sämre går det.

Socialismen fungerar helt enkelt illa även i svensk tappning. Och dess sammanbrott har många gemensamma nämnare med öststatssocialismens fall.

7 kommentarer:

 1. Men men, de lovade ju att det skulle bli annorlunda den här gången...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har sett din desinformation och vi kommer att spåra dig.

   SVASI

   Radera
 2. "På sikt blir det lönsamt"....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en arbetsgrupp som tittar på hur vi kan lösa även det problemet i god tid.

   Radera
 3. Ygeman har hållit en uppvisning om hur Sveriges IT-säkerhet skall tryggas...
  Morgan Johansson har förklarat vilka lagar Sverige kommer att få för att bli säkert mot terrorister...

  SvaraRadera
 4. Problemet är ju vad som kommer efter sammanbrottet. Frihet vore ju trevligt men Svenska folket är ju till mångt och mycket helt psykotiskt. En del verkar vara medvetna om det DDR liknande förhållandet i landet men en stor del av Svenskarna flyr in i en huslåns och köksrenoverings PK hets där man stödröstar på sossarna "för att hålla SD borta" samtidigt som man med nämnda huslån köper sig fri från Statens invandringsprogram i bättre och belånade områden.

  SvaraRadera
 5. Psykos helas lämpligen i samklang med sanning, kärlek och öppna samtal.

  Det som ledde oss hit är raka motsatsen.
  Verklighet, sammanhang och tillit har sedan hedenös dagar varit

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.