2019-11-06

Sverige är ett synnerligen nationalistiskt land


Ni kanske inte ser det, eftersom ni befinner er mitt i det. Men jag kan berätta att utifrån framstår Sverige som ett synnerligen nationalistiskt land.

Sverige är bäst i världen - är det envisa budskapet från det land där ordningsmakt, försvar och utbildning uppenbarligen inte levererar. Detta trots att landet har världens kanske högsta skatter.

Svenska folket har invaggats i något slags tro på att det bara finns ett sätt att sköta saker och ting - det svenska sättet. I själva verket finns det ett oändligt antal sätt att göra saker och utföra samhällsservice. Många av dem är betydligt bättre än de svenska, inte sällan till lägre kostnad. Det räcker med att se sig om i våra grannländer för att inse att så är fallet.

Sverige är en moralisk stormakt - proklamerar regeringen stolt. Says who? - frågar sig syrligt den omvärld som i enlighet med detta uttalande måste antas vara mindre moraliskt utvecklad.

Speciellt det där sista, tron på sin egen moraliska överlägsenhet framför andra folk är riktigt unken nationalism.

Sverige hade - på logiska grunder - kunnat hävda den västerländska civilisationens, rättsstatens och demokratins överlägsenhet. Det hade varit en sak. Men när det istället handlar om identitetspolitik, en feministisk utrikespolitik och politiskt korrekt moralpanik - då blir det bara löjligt.

Dessutom finns det ett utbrett missnöje i Europa mot att Sverige genom sin generösa bidragspolitik lockar flyktingar och migranter till vår kontinent. Vi har blivit dåliga grannar, så att säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.