2022-04-07

Putins energifälla slår igen


Tyskland motsätter sig ett importstopp för rysk olja och gas. Vilket leder till att man fortsätter finansiera Putins krig. Men samtidigt går det att begripa, på ett praktiskt plan.

Hade det bara handlat om el skulle Tyskland klara sig genom att dra igång de kolkraftverk som idag ligger i malpåse. Landet har all kol som krävs inom sina gränser.

Uppvärmning kan vara knepigare. Men det är när det gäller industrin som energifällan verkligen slår igen. Man är beroende av rysk gas för mycket av sin produktion.

För några år sedan brann det i en tysk kemifabrik. Resultatet blev en världsomfattande brist på en viss kemikalie, som jag vill minnas behövs för bilarnas bromsvätska. Vilket drabbade bilindustrin runt om i världen.

På samma sätt tillverkar Tyskland massor av nyckelprodukter som är av betydelse för att upprätthålla produktion och konsumtion långt utanför landets gränser.

På tv-nyheterna såg jag hur det till exempel varnades för global brist på slangar till dialysmaskiner om gastillförseln till Tyskland stryps. Konstgödsel är ett annat av ett stort antal exempel.

De indirekta konsekvenserna av att sluta använda gas kan bli katastrofala.

Så man tvings göra något som är moraliskt förkastligt (köpa olja och gas av ett krigförande Ryssland) för att inte orsaka ett industriellt sammanbrott som kan drabba hela Europa och resten av världen.

Det talas till och med om en risk för sociala oroligheter som en konsekvens av ett importstopp för gas.

Som man bäddar får man ligga. Beroendet av rysk gas, den gröna energiomställningen och avvecklingen av kärnkraften tvingar Tyskland att betala för Putins slakt av det ukrainska folket.

Som om inte detta är allvarligt nog meddelar den tyska regeringen att man står fast vid att stänga de sista tre tyska kärnkraftsreaktorerna innan nästa årsskifte.

Hela denna soppa är konsekvensen av medvetet fattade politiska beslut - mot bättre vetande och mot varningar från folk som uppenbarligen såg faran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.