2022-08-02

Greta-priser på elen

Bilden är ett montage. Citatet är autentiskt.
(Bilden är ett montage. Citatet är autentiskt.)

Det finns många bidragande orsaker till inflationen. Jag är inte ekonom, men...

Det kan ha börjat med att EU beslutade om ett gigantiskt corona-stöd med pengar man inte har. Ofattbart mycket nya, lånade pengar som späder ut ekonomin och därmed gör redan existerande pengar mindre värda.

Pandemin medförde även långsiktiga konsekvenser i form av störningar i ekonomin, problem med leveranskedjorna, bemanningsproblem med mera. Detta ger företagen högre kostnader. Vilket i sin tur resulterar i högre priser.

Samma sak med kriget. Det orsakar störningar i systemet. Störningar medför kostnader och minskar inkomsterna. Så priserna måste öka.

Vilket leder oss in på energifrågan. En totalt ogenomtänkt klimatomställning - som skett mot bättre vetande - har lett till galloperande energipriser. Så kom kriget och gaskrisen - och det blev ännu värre.

Det tragiska i sammanhanget är att energikrisen i grunden är ett skapat problem. Av människor som inte tänkt igenom konsekvensen av sina handlingar. Eller som vill oss ont.

Greta krävde att vi skulle få panik. Det visade sig vara en dålig idé. Människor som handlar i panik är sällan rationella.

Att peta i energisystemen är knepiga saker. Långt över våra politikers kompetens. Speciellt som dessa tycks sakna förmåga till konsekvensanalys.

Så nu står vi här, med Greta-priser på elen. Vilket driver på inflationen. Som driver på lönekraven. Vilket ökar kostnaderna. Vilket höjer priserna. Vilket i sin tur leder till nya krav på löneökningar, i en ond cirkel.

Denna onödiga energikris riskerar i förlängningen vår ekonomi, vårt välstånd och vår samhälleliga stabilitet.

Nu måste detta redas upp, vilket är enklare sagt än gjort. Det är en sak att göra fisksoppa av ett akvarium, det motsatta är betydligt svårare.

Stabila energistrukturer som rivits ner med ett klubbslag kan ta lång tid att bygga upp igen. Och tills det är ordnat står vi här med vår tvättade hals.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.