2023-06-27

Rödgrön politik ger bruna röster


Här i Tyskland växer högernationalistiska Alternative für Deutschland så det knakar.

Med 20% är AfD nu något större än sossarna i opinionen. CDU/CSU är störst med 27%. Gröningarna har 14%, FDP 7% och Linke 4%.

Det verkligt intressanta är att 60% av dem som säger sig vilja rösta på AfD samtidigt säger sig ogilla partiet eller inte dela dess värderingar. På goda grunder, då AfD i delar är ett riktigt obehagligt parti.

När man ser intervjuer med AfD-väljare säger många av dem uppgivet att det helt enkelt inte finns något annat att rösta på.

Regeringen (SPD, die Grüne & FDP) driver en klimat- och energipolitik som bokstavligen talat riskerar driva folk från hus och hem. Plus att man har omfamnat mycket av den radikalt gröna agendan i övrigt.

CDU har total beröringsskräck mot AfD och vill helst fortsätta berömma sig själva för att ha dragit igång avvecklingen av kärnkraften och den generösa invandringspolitiken 2015. Dessutom kopplas CDU samman med de impopulära pandemi-åtgärderna. 

Verkligt motstånd mot den gröna omställningen - och försvar för den tyska tillväxten och välståndet - finns bara hos AfD.

Och ju mer AfD växer, ju hårdare försöker framförallt de gröna forcera sin agenda i regeringen. Vilket i sin tur ger AfD ännu fler väljare.

I helgen vann AfD fyllnadsvalet till Landrat i Sonneberg, Thüringen. Med 52,8%.

Rödgrön politik ger således bruna röster. The irony.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.