2023-11-08

Så inskränks vårt nationella självbestämmande och våra fri- och rättigheter i tysthet


Vad skall man säga om att en organisation som är underställd FN stryker grundläggande mänskliga fri- och rättigheter ur sina stadgar - och ersätter dem med luddiga formuleringar om rättvisa, samstämmighet och inkludering?

Vad skall man tycka om att denna organisation håller på att få makt att censurera vad den anser vara desinformation? Att den kan ges makt över enskilda länders produktionsmedel? Och att den kan komma att få makt över våra resedokument och därmed över vår rörlighet?

Hur skall man förhålla sig till att denna organisation kan komma att upphäva vårt nationella självbestämmande? Och vår kroppsliga autonomi?

Spelar det någon roll att organisationen i fråga har begränsad demokratisk insyn, till stora delar är finansierad av privata aktörer och delvis kontrollerad av skurkstater?

Svaret tycks vara att frågan skall förbigås med tystnad.

Människor hör av sig och är frustrerade över att ingen politisk diskussion förekommer om saken och att inga traditionella media visar något som helst intresse.

De enda som tycks intressera sig är viss alternativmedia och en och annan politisk vilde. Vilket i sin tur gör politiken och gammelmedia än mindre intresserade av att ta upp frågan.

Vad det handlar om är Världshälsoorganisationen (WHO) och dess styrdokument International Health Regulations (IHR), som just nu håller på att omarbetas.

Sista chansen att stoppa ändringarna är om WHO:s medlemsstater inkommer med skriftliga invändningar innan den 1 december. Annars blir allt det ovanstående och mer därtill verklighet.

Det finnas inga tecken på att Sverige tänker reagera eller att någon i svensk politik bryr sig. Och det finns inte heller något opinionstryck i frågan.

Det känns bekymmersamt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.