2024-01-29

AI ljuger medvetet om politik


AI döljer medvetet politiska partiers existens. Det är både problematiskt och dumt.

Förra veckan skrev jag en text om det politiska kaoset i Tyskland som fick stor spridning: Tyskland på gränsen till nervsammanbrott »

Som vanligt kompletterade jag min research med att se om AI hade något att tillföra. Jag är väl medveten om att artificiell intelligens emellanåt hittar på. Men ibland kan den ge något.

För någon månad sedan uppfann ChatGPT ett icke existerande EU-direktiv med korrekt formaterat ärendenummer och allt som svar på en av mina frågor. Och nyligen trollade Google Bard fram en icke existerande svensk konstnär.

Men detta tar priset! Google Bard visade märkliga opinionsmätningar rörande det tyska politiska läget när jag researchade för min text.

Inte nog med det. Bard har fått för sig att alla partier inte skall redovisas.

Bard skrev som svar (skärmdumpar i slutet av denna post) på min fråga om detta...

»AfD är inte med i listan eftersom det är ett så kallat "misstänkt extremistiskt parti" enligt det tyska författningsskyddet. Det innebär att partiets ideologi och program "riskerar att skada den tyska demokratin".«

Jag kan förvisso hålla med om att högerradikala AfD på många sätt är ett problematiskt parti. Men just därför är det väl kontraproduktivt, rent av farligt att låtsas att partiet inte existerar?

Att förtiga AfDs existens är att vilseleda användarna om den rådande politiska situationen i Tyskland. Partiet är just nu näst störst i opinionen, dubbelt så stort som de tyska sossarna.

Bard påstår vidare att det är förbjudet att ha med AfD som svarsalternativ i tyska opinionsmätningar. Vilket verkar märkligt då partiet de facto redovisas i alla opinionsmätningar jag sett.

Att ChatGPT bara kan hantera information fram till januari 2022 är känt. Men Bard påstår sig vara mer uppdaterad och kollar saker online i realtid. Vilket gör det här än märkligare.

Det är lätt att misstänka att det ligger mänsklig påverkan av systemet bakom denna dikeskörning. Med ett politiskt syfte. Eller att Bard är tränad på tvivelaktig eller subjektiv information.

Bard förteg även existensen av ett annat tyskt politiskt parti som är på snabb frammarsch i opinionen - BSW. Men det kan möjligen förklaras med att partiet är helt nybildat. Vilket dock inte ursäktar att Bard lever i sin egen värld.

För mer av Bards märkliga svar, se skärmdumparna nedan.

Det skall tilläggas att jag naturligtvis inte använde Bards märkliga påståenden i min text. (Läs den gärna, den är rätt intressant.)

Nedan två bilder från min session med Bard och därefter en riktig opinionsmätning. Klicka på dem för en större variant.

Bard.

Bard.


En verklig tysk opinionsmätning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.