2010-05-30
En ny grundlag
På onsdag klubbar riksdagen ett antal grundlagsförändringar. (Riksdagsdebatten var förra veckan, men ingen verkar riktigt ha brytt sig.)
Det blir ingen konstitutionsdomstol. Det blir inga skilda valdagar. Riksdagsspärren blir kvar. Och trots en uppmjukning, så blir det fortfarande väldigt svårt att personkryssa sig in i riksdagen.
Det blir svårare för medborgarna, men lättare för politikerna att kräva kommunala folkomröstningar. Offentlighetsprincipen inskränks när det gäller myndigheternas "säkerhetskopior" – som en direkt följd av att man haft så svårt att hålla locket på när det gäller de så kallade tsuamibanden.
Inte bara EU-medlemskapet, utan även själva Lissabonfördraget, blir svensk grundlag. Och militär skall kunna sättas in för att upprätthålla ordningen i landet, om det blir för stökigt.
Skall man säga något positivt så är det att det blir lättare för vanliga domstolar att pröva om en lag strider mot grundlagen. Utnämningen av höga domare blir mindre uppenbart politisk. Riksdagen skall alltid pröva statsministerns / regeringens mandat efter allmänna val. Skyddet för den enskildes integritet stärks – i vart fall på pappret. Och alla människor som vistas i vårt land, inte bara svenska medborgare, skall omfattas av samma rättigheter.
Riksdagens beslut måste bekräftas i en ny omröstning efter valet, för att grundlagen skall ändras.
Låt mig avsluta med en cynism från statsvetaren Stig-Björn Ljunggren...
"När det gäller grundlagen så är den ytterst bara ett kuttersmycke som putsas vid högtidliga tillfällen. Regeringen kommer att använda den som karottunderlägg om det behövs."
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Att skriva att ingen verkar direkt ha brytt sig känns som att strö salt i öppna sår...No offense :-)
SvaraRaderaMan kan inte ta sig an allt värt att ta sig an här i livet. Love it or leave it.
Det är väl därför regeringen kör igenom många väsentliga lagar nu, i medieskugga av allt möjligt, och när knappt någon har tid att ta tag i saker.
Jag vill fråga de moderata riksdagsledamöter som inte protesterade emot att karl Sigfrid blev tvångsutkvittad hur de tänkte. Att inte jurister och statsvetare protesterade och sa att så här kan man inte göra är en stor skam.
SvaraRaderaAv den anledningen kan jag inte rösta på m i höstens riksdagsval.
Nä du, Henrik, här var det några fel.
SvaraRaderaEU-medlemskapet eller Lissabonfördraget blir inte alls svensk grundlag. Som komplettering till de redan befintliga indirekta bestämmelserna i RF om EU-medlemskapet införs i första kapitlet nu en mening som säger att Sverige ÄR medlem i EU, vilket speglar det politiska läget. EU-rätten, och därmed alla ändringar i Lissabonfördraget, står redan över all svensk rätt (inkl. grundlag), en princip som utvecklades 1964. Sålunda inget nytt.
Vilken regleringsförändring påverkar offentlighetsprincipen negativt, menar du? Att skyddet för den personliga integriteten stärks, men INTE till den grad att det inverkar på offentlighetsprincipen...?
Överdriven tolkning av ändringarna avseende försvarsmakten också.
EU:s nya fördrag fick en utträdesparagraf. Och bums fick vi en skrivning i vår grundlag som säger att vi ÄR medlemmar i EU. Vilket jag tolkar som att vi inte kommer att kunna gå ur EU med mindre än en grundlagsändring.
SvaraRaderaSedan är det alltså integriteten för medborgarna som skall stärkas - inte för politiker och byråkrater som är i tjänst.
@Johannes
SvaraRaderaOffentlighetsprincipen tar stryk i och med att den i förslaget specifikt undantar kopior ifrån offentlig insyn. Det i sig gör det otroligt enkelt och lättvindigt att mörka - tappa originalet så behöver säkerhetskopian aldrig delas ut till pressen.
Vilket konstigt nog är en relativt exakt beskrivning på hur Tsunamibanden då kommer hanteras eftersom tydligen originalet inte finns längre.
Hur man tolkar orden "kopia" och "original" när det gäller information direktinspelad på en server som automatiskt gör en backupkopia på en säker server efter en timme och därefter raderar originalet lokalt...?