2011-08-16

Under ytan...

"Det finns ingen anledning till oro..."

Det "allmänna medvetandet" är ett märkligt djur.

Under kriget på Balkan kände i princip alla i regionen till de vidrigheter som förekom. Men man valde att hålla locket på. Det var först när lokal tv – till slut – visade bilder på grova krigsförbrytelser som en bredare allmänhet vaknade.

För oss i omvärlden räckte det inte med information om att till exempel massakern i Srebrenica var nära förestående. Det var först när fragmentariska bilder från den samma visades på nyheterna i tv som vreden nådde ytan. Först då sjönk situationens allvar in. Men då var det redan för sent.

Ingen i den välmående västvärlden brydde sig egentligen om massakern i Rwanda förrän tv-bilderna nådde oss. Motståndet mot Vietnam-kriget föddes i allt väsentligt ur starka och vidriga bilder. Och folkmordet i Darfur har kunnat passera i stort sett i tysthet, just på grund av att det varit ett folkmord bortom medias fokus.

Så det är rätt självklart att all slags krigsherrar nu för tiden försöker hålla tv-kameror och fotografer borta.

I sin bok Propaganda skriver Martin Borgs att människor tenderar att tro det de ser. Man kan dra det ett steg till. Människor tenderar att ignorera sådant de inte ser. Även om de kanske egentligen borde veta bättre.

I dag lever vi i en post-representativ demokrati där oroväckande mycket makt ligger i händerna på själ- och ansiktslösa byråkrater. Hur illustrerar man det? Vi lever i en korporativistisk värld där särintressen och storföretag växer samman med den politiska makten – som i sin tur ger dem förmåner, särlagstiftning och beskydd. Vem kan fånga det på bild? Vi lever i en post-9-11 värld med ett war on terror. Medborgerliga fri- och rättigheter åsidosätts. Men det visas sällan upp för medborgarna, prime time.

I EU diskuterar man på fullt allvar att införa censur. Det finns redan ramlagstiftning som förbjuder vissa (förvisso inskränkta) åsikter. Man vill registrera våra resor. Man vill registrera och granska våra bankaffärer. Man vill lagra data om alla våra telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner. Man inför inskränkningar i informationsfriheten bakvägen, genom skumma avtal, i de fall man inte lyckas få igenom dem direkt. Man vill göra vissa fantasier olagliga. EU:s projekt för åsiktsregistrering är redan sjösatt, utan att någon mer än en och annan marginell publikation på vänsterflanken har uppmärksammat saken.

Inget av detta har presenterats på något riktigt påtagligt sätt för vanligt folk – i tv:s nyhetssändningar och på tidningarnas förstasidor. Och det man inte ser mår man inte illa av, typ. I vart fall inte innan det är för sent för att göra något.

I detta mörker finns någon enstaka ljusglimt. Till exempel Wikileaks. En spelare som obarmhärtigt exponerar våra makthavares dubbelspel, hemliga politik och fulspel. Som visar omskakande bilder från krig som förs i vårt namn. Sprängkraften i detta märks i maktens reaktioner. Alla mörkrets onda krafter, inom och utom lagen, nedkallas för att stoppa detta "ofog".

Vi behöver fler alternativa nyhetskanaler. Med större, verklig genomslagskraft. I en allt mer uppkopplad värld borde detta inte vara omöjligt att bygga. Speciellt inte nu, när internet håller på att flytta in i våra tv-apparater och mobiltelefoner.

7 kommentarer:

  1. Jag är kluven inför fenomenet wikileaks. Jag tror det är kontraproduktivt. Makten drar bara åt skruven hårdare inför detta hot. Europeerna är dessutom helt främmande inför byråkratisk öppenhet och arkivletande hjälpsamhet gentemot medborgaren "à la model suedoise".

    Makt (även förment demokratisk sådan) som drabbas av yttre hot av vad slag det vara må (t.ex. medborgarnas rop på större politisk och byråkratisk öppenhet) samlar sina styrkor för att antingen gå till attack eller vända ryggen till.

    SvaraRadera
  2. Någon vis sa att egentligen började förra årtiondet inte 2000-01-01 utan 2001-09-11.

    Jag önskar att jag kan fira nytt årtionde 2011-09-10. Men det ser mörkt ut nu med all övervakningshysteri etc etc.

    SvaraRadera
  3. FreedomBox är tänkt att finnas där för att lösa en massa tekniska problem med nätet. Jag är galet entusiastisk! Det kommer att bli så bra!!

    EPFSUG ordnar föredrag 7 september.

    Och medan vi väntar kan vi pilla lite på projektet Handbok för anonyma.

    Släng upp en 10 sekunders video om varför just du skulle vilja kunna vara anonym ibland.

    Det ska va gôẗt å leva :-)

    SvaraRadera
  4. Snart kommer väl offentliga biblitek tvingas gallra ut Karin Boyes Callocain.
    Såg som hastigast något om ett nytt "plåster" som hjälper vid övervakning av hjärtsjuka(?), sades även kunna påverka hjärnan.
    Vad säger de svenskar som lär figurera i SÄPOS hemliga lista över Stasinamn, kanske de kan förklara "Du sköna nya värld" som vi är på väg in i.

    SvaraRadera
  5. 9/11 var ett hemskt terrordåd, men inte så hemskt att man behöver förklara krig - Och sätta in några slags krigsundantag som strider mot demokratin som den varit.
    Men folket bestämmer! Det är dom som vill ha det som så.
    Media, javisst! Statlig nyhetsbevakning ger jag inte mycket för. Samma skit

    SvaraRadera
  6. Det behövs inte bilder nödvändigtvis, utan det gäller att koppla detaljer i vardagen till större händelser. Samtidigt som det är viktigt att visa på fungerande alternativ, dysterkvistar är det inte brist på

    Se t.ex.

    http://www.svd.se/kultur/understrecket/tiden-mogen-att-begrava-kreditkortet_6303402.svd

    SvaraRadera
  7. Hela vår situation är sprungen ur det sk "kriget mot terrorismen". Denna amerikanska ide har vi svalt med hull och hår och vi har lojalt , i dess namn, ställt upp med både pengar, flyktingmottagning, lagändringar och krigshandlingar. Och nej, kriget mot terrorismen startades inte 11/9, det startades redan på 90-talet när NATO bestämde att islam var nästa fiende efter kommunismen. 11/9 var dagen då kriget blev tydligt och allt blev värre.

    Detta okritiska deltagande i något som egentligen aldrig hotat oss har lett till att vi fått ett främlingsfientligt parti i riksdagen, en sjuk rädsla för muslimer, en acceptans för ett övervakningssamhälle och ett samhällsklimat som lockar högerextremister och islamister till vansinnesdåd.

    Och nu är vi så förgiftade att vi fortsätter att skylla på Islam trots att USA's krig orsakas av att man stödjer diktaturer, startas på lögner, genomförs genom dödande av obeväpnade människor och underhålls genom tortyr och förnedring. Detta bryr vi oss inte om, Carl Bildt opponerar sig inte ens. Så om vi nu anser att vi hamnat i en besvärlig situation så får vi nog fan skylla oss själva. Det är också uppenbart att vi kommer att få det värre fram till den dag då vi inser det absurda i att ställa upp på allt USA säger och gör och det vansinniga i, att skylla alla problem på Islam.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.