2011-08-15

Egypten-affären: Korten på bordet!

Efter att Mohammad Alzery nu har släppts ur egyptiskt fängelse aktualiseras frågan om hans och Ahmed Agizas framtid.

Båda två vill tillbaka till Sverige, men regeringen och Säpo duckar.

Ingen har delgivit de två männen uppgifter om varför de utvisades ur Sverige under förnedrande former – till tortyr och skenrätt i Egypten. Den enda förklaring som framkommit är att de skall ha varit oppositionella i Egypten.

Bland insatta bedömare är uppfattningen att den egyptiska Mubark-regimen helt enkelt tog en rövare och satte upp oppositionella och andra som man ville bli av med på terrorlistorna, efter 9-11.

Nu måste regeringen, ordningsmakten och migrationsmyndigheterna lägga korten på bordet. Om det stämmer att man har något konkret på Alzery och Agiza (vilket de två själva ställer sig helt oförstående till), då bör detta underställas en rimlig och rättssäker prövning. Helst en öppen sådan. Och går regeringen inte med på en öppen prövning – då måste i vart fall Röda Korset och/eller Amnesty få insyn i processen.

Allt talar för att hela affären är en gigantisk screw-up. Möjligen kan detta vara förklaringen till att regeringen nu är så motsträvig. I någon form av "gentlemens agreement" med sossarna vill den lägga locket på sådant som kan vara pinsamt för den förra regeringen Persson. Som när man hemligstämplade tsunami-banden, till exempel. Tjänster och gentjänster. Till bröders hjälp.

Egypten-affären: Sveriges skam
Den svenska politiska lättjan
TV4: Sveriges regering svarar inte Agiza
TV4: Billström om Agiza: "Avslag rätt beslut"
TV4: Återförenades med familjen efter 10 år
TV4: Nu vill familjen återförenas i Sverige
TV4: Alzery kan söka uppehållstillstånd
TV4: Utvisade egyptierna - detta har hänt
SVT: "Känseln är borta för alltid"
SR: Ahmed Agiza ger sin första intervju

13 kommentarer:

 1. Jo, om helvetet finns är det inte osannolikt att Anna lindh brinner där för det hon har gjort i denna frågan.

  Gamla hederliga Habeas corpus, kan du åtala ska du åtala, annars ska du fria.

  Man blir så trött på det här samhället. Inse att Sverige är en banandiktatur.

  SvaraRadera
 2. Det tål att upprepas men som en vän till mig sa: "Jag har inget problem med USA:s fiender, däremot en del av deras vänner".

  SvaraRadera
 3. Abrahamsson har en poäng i frågan:

  http://www.mariaabrahamsson.nu/index.php/2011/08/11/varken-regering-eller-riksdag-ska-lagg-sig-i-provningen-av-ahmed-agiza/

  /Johan

  SvaraRadera
 4. Johan: Fast posten i sig handlar ju bara om att utreda de faktiskt omständigheterna kring fallet. Inte utreda huruvida någons ka få asyl eller ej.

  SvaraRadera
 5. Detta leder osökt tankarna till Baltutlämningen efter andra världskriget. Att lämna ut oppositionella till diktaturer av ren inställsamhet, är en socialdemokratisk paradgren.

  SvaraRadera
 6. Regeringen måste resonera på följande sätt.

  Det inträffade är en struntsak. Offren är ju svartskallar och inte "riktiga" svenskar. Har man mörk hudfärg och saknar svenskt medborgarskap så får man tåla lite tortyr på lösa grunder, inget att göra så mycket väsen över.

  Dessutom så HAR vi ju rättsäkerhet.
  För skulle det ske, nu efter Norge och hotet från högerextrimister, att säpo pekar ut någon "riktig" svensk för terrorplaner. Ja, då krävs det så klart riktiga bevis och domar i en riktig domstol. Vi är ju trots allt inga barbarer.

  SvaraRadera
 7. Nej tack. De är inte välkomna.

  Om de nu inte vill bo i Egypten finns det ett antal arabisktalande länder där de enkelt skulle kunna integreras och etablera ett nytt liv. Hur ska de kunna försörja sig i Sverige utan att tala svenska eller ha någon anställning?

  De tre miljoner stulna svenska skattekronorna räcker inte för att försörja en familj någon längre tid.

  SvaraRadera
 8. Nils, hur stort inflytande Anna Lindh hade i den här affären lär vi aldrig få veta, GP var rätt bra på att toppstyra, men hon var i alla fall mycket bekväm att skylla på när hon var död.

  SvaraRadera
 9. Att lämna ut oppositionella till diktaturer av ren inställsamhet, är en socialdemokratisk paradgren.
  ----------------------------

  Det är bara svensk höger som gör balter som stridit på tysk sida till baltisdka oppositionella.

  SvaraRadera
 10. mrKafka, Regeringen resonerar endast på ett sätt:

  Gallupundersökning, Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. Opinionsundersökning, enkät, rundfråga, frågeformulär, omröstning. etc osv ad finitum

  SvaraRadera
 11. USAs terrorlista är Sveriges. Annars blir dom arga, ju, och hur ska då politikerna kunna glassa i storsammanhang när vi inte är goda vänner med USA.
  Nästan så jag saknar Palme.
  Bildt är kvar i kalla kriget, och kommer nog alltid vara, hur Ryssland än utvecklas.
  Media skiter i utrikespolitik och utrikesbevakning, så de kan ju hålla på hur som helst.
  FY!

  SvaraRadera
 12. Kan bara bekräfta Shauns kommentar. Dessa herrar betraktas alltjämt som potentiellt farliga av USA, och därmed även av Säpo. De ingår i det gäng som står under ständig bevakning. Diffusa terroristanklagelser utreds aldrig offentligt.

  SvaraRadera
 13. Det vore bättre på lång sikt om Sverige la fokus på dom fascister som till dags dato har minst 15 politiska mord på sitt samvete.

  Eller hur Jakob?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.