2008-05-14
Det är småföretagen som bygger Sverige!
De senaste fem åren har de svenska småföretagen skapat 80.000 nya jobb.
Under samma tid har antalet arbetstillfällen hos storföretagen och i den offentliga sektorn minskat med 10.000.
Och det är ju rätt naturligt. Stora delar av den tunga industrin är inte längre lönsam i Sverige. Kostnadsläget är för högt. Då kommer istället nya företag, med nya produkter, koncept och idéer.
Småföretagen skulle kunna skapa ännu fler jobb – om skatterna sänks, krånglet minskar och fundamentalismen inom arbetsrätten tonas ner.
Det är ett val vi kan göra.
Men regeringen verkar lite handfallen. Och oppositionen (som inte alls begriper sig på företagande) tycks mest vara intresserad av att göra företagare bidragsberoende.
Länk»
(Källa: Företagarna / Swebank / Sifo)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag hänvisar till min tidigare kommentar under Tulipanaros.
SvaraRaderaSmåföretagande är enormt viktigt och enda lösningen för framtida tillväxt.
Småföretagare måste få tjäna pengar för allt risktagande och slit. Slopa dessutom arbetsrätten och LAS i sin helhet. 3.12 regelverket måste reformeras och obegränsad skattefri rätt till aktieutdelning medges.
Sverige har en enorm potential om våra politiker vågar släppa Jantetänket. Med ökad sysselsättning i privat sektor kan också nödvändiga permitteringar göras i offentlig sektor så skattetrycket och meningslös byråkrati minskar rejält.
Vi har över 550 myndigheter, de flesta klarar vi oss utan.
Avsocialisera detta landet en gång för alla och låt småfolket få behålla merparten av sina surt förvärvade slantar.
Visst, vi får fler krativa småföretag - än så länge. Och det är bara att hoppas att den utvecklingen håller i sig. Fast hur kommer det att gå när den ena avgångsklassen efter den andra från grundskola/gymnasium blir allt mer infantil och ovillig att lägga ner hårt arbete för att nå framgång?
SvaraRaderaPersonligen tycker jag att det bara rasat utför med skolväsendet och elevernas utbildningsnivå sedan jag själv gick ut... ;-)
Tänkte på det häromdagen..Vid centrumet där jag bor drivs så gott som alla butiker av småföretagare.
SvaraRaderaOm det inte fanns vanliga människor som var villiga att driva alla dessa matbutiker, restauranger, frisörsalonger, optikerbutik, spelbutik osv så skulle det förmodligen bara finnas ett Apotek här..
Så sant som det är sagt. Sossarna har alltid gynnat de stora. På 70 och 80 talen pumpade de in miljarder i stora företag för att de inte skulle gå omkull. En sosse kommer aldrig förstå något om företagande!
SvaraRaderaRoberth Ström
Peter, håll i minne, en gång i tiden var Volvo, Scandia, Asea m fl en liten skör planta i småföretagarvärlden. De fick växa och inte beskattas sönder o samman av en vilseledd sossedemokrati.
SvaraRaderaSå här kommer det alltid att vara med företagande, de flesta företag likt laxrommen, blir inga storföretag och avkommor, endast ett fåtal.
Men om vi konsekvent förgiftar vattnet där rommen skall få chans att växa, skördar vi intet. Här ligger problemet med janteriet under långvarigt sossevanstyre. Vi har i princip bara "gamla" storföretag". De som var på gång skrämdes ut ur Sverige tack vare sossarna och Meidners löntagarfonder. Så ser sanningen ut.
Jag håller med Hugo till 100%.
SvaraRaderaJag är själv småföretagare med 140 anställda och jag tycker att vårt regelverk är relativt bra (för företag i vår storlek). Det som jag tycker är det stora problemet är att det finns för mycket risker med att växa ännu mer och uppsidan är för liten. Beskattningen av små fåmansbolag är vansinnig. Varför straffa dessa entreprenörer?
LAS är värdelöst. Det ger viss falsk trygghet för den enskilde, men det skapar massa nya risker för företaget istället (och därmed otrygghet för alla anställda).
Paul, jag gav upp för 4 år sedan, sålde av eftersom jag inte orkade mer av detta totala vansinne. Betala sjukförsäkring och förslaget till rätt till heltidsanställning, fick bägaren att rinna över.
SvaraRaderaSköter mig själv nu, inga anställda, köper alla tjänster o har det gott. Men visst, kunde gjort mycket bättre och skapat arbetstillfällen, men till sist tröttnar man. Beundrar dig att du orkar stå ut.
Sedan Paul, bara ett litet tips. Driv ditt företag från någon av Baltstaterna. I Lettland har du 15%bolagskatt och obegränsad rätt till skattefri aktieutdelning för din egen del om du på "papperet" skriver dig där (d v s 85% av vinsten hamnar i egen ficka och mer pengar finns därmed till investeringar).
SvaraRaderaDu kan fortsatt äga en s k "sommarstuga" i Sverige och fortsatt sköta din verksamhet här ändå, Baltstaterna är numera med i Schengenavtalet. Ditt nya Lettiska bolag registrerar du enbart för moms och arbetsgivaravgifter. Vinsten hamnar i Lettland. En smart lösning som få förstått sig på, den är fullt laglig.
Den enda chansen att förändra Kalle Anka landet Sverige är att rösta med fötterna. Först då fattar våra korkade politiker.
Hugo "Den enda chansen att förändra Kalle Anka landet Sverige är att rösta med fötterna. Först då fattar våra korkade politiker."
SvaraRaderaOptimist!
Henrik, det sista som överger människan är hoppet och kalla det optimism om du vill. Fast några större förändringar lär nog inte ske under min livstid även om socialmoderaterna långvarigt innehar makten.
SvaraRaderaDe är för fega för att ta kampen med sossarna/LO´s dominans i svensk politik.
Hugo: Var kan jag läsa på mera om att ha företaget i ett baltland?
SvaraRaderaAnonym 21:22,
SvaraRaderaSom det preliminärt ser ut utan ännu skriftlig bekräftelse från Skatteverket, (de aktar sig noga när luckor är legala i skattelagstiftningen enligt EG-rätten) är vad som följer.
1. Som skriven i exempelvis Lettland betalar du bara 15% bolagsskatt. Resten, d v s 85% kan du stoppa i fickan.
2 Som mantalsskriven i Sverige men med ett Lettiskt aktiebolag, betalar du 10% utdelningskatt i Lettland vilket dras av mot den svenska skatten på 20%, d v s du betalar 15 + 20 procent i skatt för vinsten du gör per år. Dubbelbeskattning är förbjuden enligt EG-fördraget så där lär Skatteverket vara torsk.
3 Svenska regler enligt 3:12 regelverket, d v s att överuttag av utdelning skall bestraffas med arbetsgivaravgift a 32 procent kan rimligtvis inte gälla för Lettiska bolag. Åter igen fråga om EG-rätt och förbudet mot dubbelbeskattning.
Skatteverket vägrar skriftligen svara, vilket är ett gott tecken, de sitter sannolikt i fällan.
Bästa utfallet blir givetvis att "skenskriva" sig i Lettland, men den andra varianten är inte fel heller. Bolagsvinst -15%-10%-10% svensk skatt och du har gått runt 3:12 regelverket. Inte så illa egentligen.
Hoppas bara HAX har vett och förnuft att sprida detta budskap. Egentligen är allt jävligt enkelt, men väntar bara på skriftlig bindande svar från Skatteverket, sedan kan socialmoderater och sossar trycka upp 3:12 regelverket där vi normalt brukar tömma tarmen. Ursäkta uttrycket, men kunde bara inte låta bli.
Det kostar f ö endast ca 50 000 att starta ett aktiebolag i Lettland. Småpengar i sammanhanget.
SvaraRaderaRösta med fötterna, heller vad tycker du själv Henrik som varandes pessimist?
Hugo: Nåt pilotfall som är igång redan?
SvaraRaderaja väntar bara på Skatteverkets skriftliga svar som blir bindande i sagrågan. Sedan går det alltid att pröva genom ett förhandsuttalande av Regerinsrätten, kostar ca 2000 kronor men är det värt.
SvaraRaderaSakfrågan gäller i huvudsak de som väljer att vara skrivna i Sverige och enbart ta aktieutdelning istället för lön. Funkar det har du själv 68% av bolagsvinsten i egen ficka , inte så illa, men sämre än skivni Lettland, då har du 85% av varje skattekrona.
Slutpoängen som svensk medborgare är huruvida svensk lag enligt 3:12 regelverket äger rätt att påföra ett utlänskt bolag arbetsgivaravgifter när aktieutdelningen blir för stor. Enligt min mening strider svensk lag i detta avseende mot EG-rätten och dess förbuf mot dubbelbeskattning. Du kan inte både skatta i Lettland + Sverige, det finns gällande praxis från EG-domstolen mot dubbelbeskattning så Skatteverket är sannolkt torsk. Sedan hur kan du belasta ett Lettiskt bolag med arbetsgivaravgifter där det inte finns några anställda? Det är korkat och ett solklart brott mot gemenskapsrätten.
Men historien rullar vidare, skall gärna informera när Skateverket gett sitt skriftliga svar. Men med 68% i egen ficka som varandes svensk är det definitivt intressant om allt fungerar. Tror det gör det med min gedigna kunskap om EG-rätt. Osvuret är dock bäst, men vi får se.
Hugo
Stryk under lönsamhet och diskutera SSAB med Gunnar Larsson
SvaraRadera