2008-08-08

Den demokratiska processen är hotad


Ursäkta mig, men har den demokratiska processen avskaffats eller är den bara tillfälligt avstängd?

På senare tid har ett antal inskränkningar i våra fri- och rättigheter avslöjats. De är på EU-nivå. Och de har alla det gemensamt att man försökt hemlighålla dem för vanligt folk, media och samhällsdebattörer. Ja, till och med riksdagen har hållits ovetande.

Detta är naturligtvis mycket allvarligt. Det vi inte vet att vi inte vet, det kan vi inte förhålla oss till. Det kan vi inte granska eller kritisera. Det kan vi inte debattera, motarbeta eller stödja.

Här och här kan du läsa om hur regeringen till och med höll riksdagen ovetande om att man givit EU-kommissionen klartecken att förhandla fram det så kallade ACTA-avtalet. Detta avtal innebär bland annat stora inskränkningar i informationsfriheten.

Här och här kan du läsa mer om hur EU, utan insyn, håller på att bygga upp en gigantisk säkerhetsbyråkrati – vars själva existens blir ett hot mot vår integritet och frihet. De dokument som nu flutit upp till ytan har varit sekretessbelagda, så att bara vissa politiker och tjänstemän haft tillgång till dem.

Och det finns säkert fler exempel – som vi inte ens känner till att vi inte känner till.

Detta borde orsaka vidsint debatt – och en kritikstorm – inom så väl politik som media, juridiken och i Organisationssverige. Hela den demokratiska processen har satts på undantag. Våra fri- och rättigheter inskränks utan debatt eller insyn, fram till dess att vi ställs inför fullbordat faktum.

Detta är en fråga som alla borde hugga på. Hårt och omedelbart. Att tiga är att acceptera att makten utövas utan mandat, insyn eller debatt.

25 kommentarer:

  1. Tack för dina bloggposter!
    Jag vill INTE acceptera!!
    En sak som verkligen upprör mej är hur alla dessa frågor hålls på ett så gigantiskt avstånd från "vanligt" folk!
    Jag har svårigheter att följa & förstå kanslispråket, plocka ut vad som är viktigt, se den röda tråden etc. Jag VILL veta, förstå & vara med, men det känns som om jag (fler med mej) inte är ett dugg önskvärda i sammanhanget!

    Demokrati my as!

    Du flyttar ner problematiken på en klar & tydlig nivå, det behöver jag! Tack igen...

    Jag har ett hjärta som BRINNER för frihet intergritet & varje individs okränkbara space! Vill engagera mej MER!
    Vad kan jag göra?
    Vill inte stå maktlös & bara titta på längre!!!

    SvaraRadera
  2. @Urban, mitt förslag är att rösta på piratpartiet i eu valet och i nästa val i sverige. De är dom enda som (i alla fall enligt mig) tar dessa frågot på allvar och inte tänker stå och bara ser på när våra friheter tas ifrån oss.

    SvaraRadera
  3. Det jag inte förstår i det här är varför inte senil-media har reagerat på det här?

    Någon form av demokratikänsla och journalistisk integritet måste väl ändå finnas kvar på våra redaktioner?

    SvaraRadera
  4. Vi behöver riktig demokrati, ingen skendemokrati som vi nu har. Val vart 4e år? Ska det kallas folkstyre?
    E-demokrati är framtiden och det är väl det som påbörjats i bla. denna blogg?

    SvaraRadera
  5. ironi

    Tycker vi ska försöka befria Tibet istället. Jag föredrar att gnälla över problem som är väldigt långt bort. Blir arg när folk säger att vårat land är dåligt. Sjaskigt ju.

    /ironi

    SvaraRadera
  6. Det jag inte förstår i det här är varför inte senil-media har reagerat på det här?

    Är inte det minsta förvånad. Media vill bara skriva om skandaler, troligtvis för folk vill läsa om det. Eller iaf, för pressen tror det.

    Det är därför ungefär 100 ggr mer intressant om Jan O Karlsson har sagt "jävla texas gubbe" eller om nån politiker har betalat en barnflicka utan att ta upp det i deklarationen jmf. med om regeringen/riksdag håller på avcskaffa våra grundläggande rättigheter.

    SvaraRadera
  7. Keep them rolling in, HAX. :)

    Blir det tillräckligt med publicitet etc (inte troligt), så är det kanske inte för sent..

    SvaraRadera
  8. Hemskt när den rådande utvecklingen bäst kan sammanfattas med några repliker ut senaste Star Wars-filmen "Revenge of the Sith":


    PALPATINE: In order to ensure our security and continuing stability, the Republic will be reorganized into the first Galactic Empire, for a safe and secure society, which I assure you will last for ten thousand years.

    (There is a loud, sustained cheer from the Senate. Bail Organa and Padme sit, dumbfounded.)

    PALPATINE: An empire that will continue to be ruled by this august body, and a sovereign ruler chosen for life . . .

    (The Senate cheers again. Bail and Padme are devastated. Padme begins to cry.)

    PALPATINE: An empire ruled by the majority . . . Ruled by a new constitution . . .

    (The Senate applauds.)

    PADME: So this is how liberty dies, to the sound of thunderous applause . . .

    SvaraRadera
  9. Den har aldrig funnits.

    SvaraRadera
  10. Begreppen "Security" och "Liberty" förefaller oförenliga.

    Överdriven säkerhet kväver själva meningen med livet. I den trygga madrasserade och välutrustade buren där maten kommer på bestämda tider, där är livet meningslöst.

    Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ?

    SvaraRadera
  11. Urban Cat: Gå med i föreningen som HAX är ordförande för, Frihetsfronten. Eller åk på deras sommarseminarium som äger rum snart... :-)

    SvaraRadera
  12. Star Wars-parallellen har också slagit mej många gånger under FRA-debatten. Lucas lånade den rakt av från 30-talets Tyskland och History Channel analyserade myterna i Star Wars, The Legacy Revealed. Kolla den om ni har tid. Väldans intressant.

    Star Wars, The Legacy Revealed

    SvaraRadera
  13. I slutet av 1800-talet var det den animala magnetismen som förföljde paranoiker. I början av 1900-talet var det radiovågor fram till dess att radarn var etablerad. Då var det dess vågor som osunt påverkade paranoida patienter.
    Nu är det FRA´s signalspaning.
    "Le plus qui change, le plus va la mème"

    SvaraRadera
  14. Ang. "Rosta pa mitt parti" - det ar for lite, det ar att var fjarde ar satta sin tilltro till samma skrot och korn med ett annorlunda eblem.

    Opinionsbilda! Gor era roster horda.
    Politiker ar som flaggor I vinden, de gar I den riktning vinden blaser om de kan vinna nagra roster pa det.

    SvaraRadera
  15. Hoppas Anonym (18.37) är bättre på amatörpsykologi än på historia och franska (animal magnetism var väl snarare aktuellt under tidigt 1800-tal och sentensen är helt vanställd). För allas skull vore det ju bäst om oron över FRA-lagen bara är ett utslag av paranoia. Två frågor inställer sig emellertid.
    1) Är alla kritiker av USA:s åtgärder i "kriget mot terrorismen" också paranoiker?
    2) Var IB-affären också bara paranoida vanföreställningar?
    Samt avslutningsvis: uppvisar inte den senaste tidens förslag om ökad kontroll och utvidgad "signalspaning" ett ganska paranoia-liknande tänkesätt, liksom de skiftande rättfärdiganden man åberopat?
    /The Paranoid

    SvaraRadera
  16. Tack för detta inlägg HAX. Det låter nästan som om du nu börjar trycka ner foliehatten stadigt på plats.

    Hur länge ska konspirationsteoretikerna bespottas innan de uppdateras till kospirationsrealistiker? Det börjar liksom bli dags när sammansvärjningen går att utläsa ur sådana lagar du beskriver i din bloggpost. Lagar vi inte ens fattat att de uppstått. Finns lagarna plötsligt bara som en konsekvens av ingångna avtal utan att någon demokratisk instans belutat om dem går de ju heller inte att rösta bort.

    Nu är bara en fråga som alla verkar undvika. Vem står att vinna på att våra rättigeheter blir utraderade? Vilka intressen drar alltså i tåtarna?

    Fortsätter FRA-debatten i den här stilen kommer vi snart nog få reda på det. Jag personligen tror att det är stora globala vinstintressen som ligger bakom. Den som lever får se.

    / Mårten

    SvaraRadera
  17. Den indirekta demokratin tar till sig den tekniska utvecklingen för att stärka den indirekta makten.

    Om tanken om demokrati vore sann så skulle de, istället för att använda den till att öka sin kontroll över medborgarna,kunna utveckla demokratin.

    För, med dagens teknik, så skulle vi ju lätt kunna närma oss en riktig demokrati. Tänk en regering som föreslår, ett folk som godkänner...

    SvaraRadera
  18. I am liberal to a degree. I want everybody to be free. But if you think I´d let Barry Goldwater move in next door and marry my daughter, you´re cracy cause I wouldn´t for all my farms on Cuba.
    Vad som nu behövs är en jordbävning, vulkanutbrott eller ett eller annat krig för att det liberala, landsförrädiska, slödder som inte vill att Sverige skall ha en fungerande underrättelsetjänst skall överröstas i debatten.

    SvaraRadera
  19. @ senaste anonym, så du vill alltså att nått "skit" ska hända så sverige och eu ska få det lite lättare att montera in "skydd" för att förhindra att "skit" händer?

    låter som en grym plan,... eller vänta nu lite... den var ju riktigt dålig!

    För min del så kan en självmordsbombare spränga globen, jag vill fortfarande ha mina mänskliga rättigheter i behåll om jag så måste dö i ett terroristdåd på kuppen.

    om vi i dagsläget skulle bli invaderade av den "elaka ryssen" så kan du dock hoppa upp och sätta dig på att jag inte tänker dö för "mitt" land som jobbar stenhårt på att montera bort mina mänskliga rättigheter.

    SvaraRadera
  20. Den där anonyme personen verkar vara av samma skrot och korn som troligtvis applåderar "säkerhetsförbättringarna" (ni vet, de där som många gånger kritiserats för att dom är helt fel ute) efter 11/9...

    SvaraRadera
  21. Hotet mot demokratin är långtmer generellt. Hela FRA-köret är t ex de välbeställdas lyx, och tränger undan allt annat som en gökunge. Folket har andra, långt mer hotfullt trängande problem. Men det har ingen röst i debatten.

    SvaraRadera
  22. Till det allmänna grupparbetet vill jag bidraga med följande rapporter i vilka jag hittat ordet "SitCen":

    Annual report 2005 on CFSP (INI/2006/2217)

    European Security Strategy (INI/2004/2167)

    Det finns säkert mer skrivet.

    Det jag nu skulle vilja se är att nån MEP skriver en fråga till kommissionen om FRA på nåt sätt "ingår" i SitCen, eller på nåt sätt är kopplat dit. Om den nu svarar ja så blir svaret på MEP Hamons fråga väldigt svårt att förstå (att ingen informerat kommissionen om FRA). Men om den svarar nej så kanske vi kan lugna ner oss en smula?

    SvaraRadera
  23. Här är fler dokument som ger insyn i vad SitCen är:

    For our eyes only? Shaping an intelligence community within the EU
    http://www.iss.europa.eu/uploads/media/occ50.pdf

    NOTICE OF VACANCY Ref. A/015
    http://www.biuletyn.ukie.gov.pl/HLP/files.nsf/0f93de09147035b3c1256ef5004250b8/0eb26188a85724e3c1256f47004cd80f?OpenDocument

    /Putte

    SvaraRadera
  24. "Samt avslutningsvis: uppvisar inte den senaste tidens förslag om ökad kontroll och utvidgad "signalspaning" ett ganska paranoia-liknande tänkesätt, liksom de skiftande rättfärdiganden man åberopat?"
    /The Paranoid

    Självklart.

    Inom all form av säkerhetstänkande, säkerhetsmedvetenhet, finns ju en hälsosam paranoia mentalitet. (Eller kreativt själv-inducerad galenskap, för att hitta på det "skurken" kanske kan hitta på, innan "skurken" hittar på det, så att man kan skydda sig mot ett sånt potentiellt hot. :()

    Nackdelen är att ju längre en individ utsätter sig för ett tanke/beteende mönster ju mer indoktrinerad blir individen i det tanke/beteende mönster, dvs mindre objektiv.

    (Inte att tas för att den processen alltid är negativ, (utan antagligen långt ifrån,) i form av destruktiva tankar/beteende.)

    Problematiken är snarare att världen åskådas med feta skygglappar. Eller som en neuropsykiatriker sa: På det här stället har vi skygglappar, och det vi ser är ju bara symptom, och det är ju det vi tittar efter.

    Översatt till någon inom FRA, NSA, ...: På det här stället har vi skygglappar, och det vi ser är bara hot, och det är ju det vi spanar efter.

    Poängen är att ju längre man jobbar inom ett och samma område, destå mer skådas världen via skygglappar som skärmar av allt annat än det man håller på med. (Det objektiva tänkandet/resonerandet blir lidande. Och inom då t ex skydd och säkerhets områdena så färgas det objektiva till att bli selektivt, för tänk om ...)

    //ST

    SvaraRadera
  25. Just av denna anledning är jag EU-motståndare. Jag tror att frihandel och samarbete kan ske utan denna odemokratiska överstatliga apparat som påverkar våra liv utan att vi kan säga till om någonting.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.