2008-10-21

Övervakningsstaten


Polisen får redan avlyssna folk utan konkret misstanke om brott.

FRA-lagen i dess olika varianter innebär att en stor del av våra data- och telekommunikationer kommer att överföras till staten för analys.

I morgon klubbas lagstiftning som uttalat ger Säpo rätt till avlyssning och övervakning på politiska grunder.

Den piratjägarlag som regeringen överlämnat till lagrådet innebär att information om enskilda internetanvändare kan lämnas ut till privata aktörer, i syfte att bekämpa ett skitbrott.

Under våren kommer lagen om teledatalagring. Den innebär att staten kan få ut information (trafikdata) om alla våra telefonsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar. Lagrad positionsdata för våra mobiltelefoner gör att staten kan få reda på var du har befunnit dig vid en viss tidpunkt.

Snart kommer även lagen om hemlig dataavläsning – som ger staten rätt att installera spionprogram i din dator.

ACTA-avtalet kan komma att leda till att myndigheterna får rätt att snoka i din dator och i dina digitala lagringsmedia när du reser in i eller ut ur till exempel EU och USA.

Steg för steg blir vi allt mer övervakade. Och nya förslag till övervakning presenteras på löpande band.

Man kan undra om ens politikerna själva har något grepp om allt de föreslår.

Vad politikerna först och främst borde göra är att sätta sig ner och diskutera vilken samlad grad av övervakning av medborgarna som kan vara rimlig i en fri, öppen och demokratisk rättsstat.

Men de gör de alltså inte. Istället läggs förslag till förslag, lag till lag. Det går inte att se någon bortre gräns för hur mycket vi medborgare kan komma att övervakas och hur mycket vår integritet kan komma att kränkas.

Och nu har övervakningen fått tydliga politiska förtecken. Den avlyssningslag som riksdagen klubbar i morgon riktar sig, delvis, mot politiska mål. Politiska mål, som definieras av den politiska situationen i landet.

Nynazister, vänsteranarkister och miljöaktivister är självklara måltavlor. Sedan är det bara en fråga om politik ifall även andra grupper skall komma att övervakas. Abortmotståndare? Abortförespråkare? Frikyrkor? Djävulsdyrkare? Folk som är skeptiska mot klimatalarmismen? Drogliberaler? Vi som kampanjar mot övervakningsstaten?

Det går att konstruera mer eller mindre krystade case mot alla de ovanstående grupperna. Och mot många, många andra. Med tanke på allt som politikerna brukar få moralpanik över, så är det inte svårt att göra listan längre...

(Använd och sprid gärna bilden ovan. En större variant hittar du genom att klicka på bilden. För att politiker skall bry sig om saker och ting måste det bli lite obekvämt och jobbigt för dem. Och då är satir ett utmärkt vapen.)

22 kommentarer:

 1. Börjar nästan tro att de som idag sitter i riksdagen från borgerliga partier inte vill bli omvalda.

  Fast det kanske är lika bra om de inte blir.

  SvaraRadera
 2. I Sverige 2008 är Demokrati, Trygghet och Frihet på väg att ersättas med Tyranni, Rädsla och Övervakning. När jag gick på Journalisthögskolan i slutet av 60-talet ansågs en sådan utveckling som helt otänkbar. Jag kommer att kämpa emot den så länge och så mycket jag förmår. Djävla Arrogansregering!

  För övrigt anser jag att FRA-lagen ska rivas upp.

  SvaraRadera
 3. Du borde ha ett större förtroende för våra kloka riksdagsledamöter!

  Se bifogad länk så förstår alla och envar att det inte kommer att bli så farligt.

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/2696031/Anti-terrorism-laws-used-to-spy-on-noisy-children.html

  SvaraRadera
 4. Äh. Sossarna är likadana. Om inte värre. Mycket av det vi ser just nu är resultat av Bodströms trixande som justitieminister.

  Hos vänsterpartiet finns inget ideologikt betingat motstånd mot övervakning. Enda skälet till att de protesterar är att de själva varit drabbade. De skulle inte dra sig för att använda övervakningsstaten för egna syften.

  Och vad gäller miljöpartiet har jag en otäck känsla om att det nog bara handlar om *vad* övervakningen skall användas till. Från England ser vi redan hur den används / kan komma att användas med hänsvisning till miljö och klimat.

  Vad som gör det så jävligt att borgarna driver allt det här - det är att de, ideologisk, borde veta att det de gör är fel...

  SvaraRadera
 5. Ugh, sluta smutskasta de enda konsistenta motståndarna i riksdagen, vänsterpartiet och miljöpartiet.
  Sluta tolka allt som en vänster-höger fråga. Det här är en fascism-demokrati fråga.

  SvaraRadera
 6. Det här handlar om att försvara grundläggande principer för Rule of Law och den västerländska rättsstaten.

  Jag är ganska säker på att vi kan lita på (v) i denna fråga eftersom de logiskt måste inse att de under överskådlig framtid kommer att vara en maktlös minoritet och att övervakningsbyråkraterna har sina lojaliteter hos USAs storföretagshöger, militär-industriella komplex och Tysk-Fransk-Brittisk militärhöger.

  Samma sak gäller för (mp). NSA har bevisligen spionerat på Greenpeace i syfte att hjälpa amerikansk miljöförstörande industri.

  SvaraRadera
 7. Min arbetsgivare brukar också prata om de radikala förändringarna i samhället vad gäller straffsyn. På 60-70-talen diskuterades straffnivåer och de flesta tyckte att 10-12 år var hiskeligt länge att låsa in en människa även för mord. Man upprördes över att människor kunde låsas in så länge som 16 år i USA, det var helt otänkbart här.

  Nu sitter livstidsdömda normalt över 20 år här.

  Demokratin dog där någon gång på 70-talet.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Bara en teknisk sak:
  Bilden är onödig att ha i formatet JPEG för den blir både fulare och onödigt stor (i KB att ladda ner).

  Jag föreslår att du snor min variant so jag gjorde:
  http://ssargon.se/nyastatsi.png

  Den ser identisk ut förutom några fula JPEGartifakter som försvann iom min omkomprimering men är en fjärdedel så stor. :-)

  SvaraRadera
 10. Förstår inte varför man kan vara negativ mot den här lagen. det är ju bara ännu en lag för att staten ska övervaka vänsterpartiet. Alla liberaler borde ju istället fira den här lagen. För enl. alla liberaler är ju vänsterpartiet det enda sanna hotet mot rikets säkerhet.

  SvaraRadera
 11. Daniel: Troll är sällan söta, speciellt om de är alltför uppenbara.

  Personligen skall jag göra mitt bästa för att öka medvetenheten om vad som faktiskt håller på att hända bland de kring mig och de jag kan få kontakt med i riksdag och på departement..

  SvaraRadera
 12. Som FRA har uppgivit, så kommer deras tjänster att vara tillgängliga inom statens alla myndigheter, likt en slags "affär" där myndigheter kan "handla" tjänster helt fritt.

  Det betyder att även t.ex. försäkringskassan, socialnämnden samt skattemyndigheten kan beställa material över valfria medborgare. Speciellt i fallet skattemyndigheten är det illa, eftersom de jobbar och dömer efter omvänd bevisföring. Dvs den "mistänkte" är skyldig tills denne kan bevisa annat.

  Vem skall förresten granska om det begås några överträdelser osv? Tja... Blir väl myndigheterna själva då. Alltså lika med obefintligt.

  SvaraRadera
 13. @pettter

  Inlägget är helt ironi, misstron mot vänsterpartiet är egentligen patetiskt när man kan fråga var alla gamla hederliga liberaler än nånstans. Dom finns i alla fall inte i alliansen mer än i politiskt korrekta floskler.
  Jag brukar ta Ingrid Segerstedt-Wiberg som exempel, och att hon och hennes far var (och är fortfarande) ett hot mot rikets säkerhet. Hon är den gamla sortens liberal som inte står och förespråkar krig och övervakning som dagens gör. Hon har ju gått ut ur fp p.g.a. deras förkärlek för detta. Skulle hon varit politiskt aktiv idag så skulle hon blivit kallad kommunist. Det vänsterpartiet har idagens politik är mycket sånt som liberaler för 100 år sedan förespråkade.

  SvaraRadera
 14. http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2008/10/instrumentiell-rationalitet.html

  "... ännu en avlyssningslag i riksdagen ... Jag undrar varför våra ledare är så rädda, vi lever ju inte i en tid av..."

  "The Depression: A Long-Term View" http://www.binghamton.edu/fbc/commentr.htm

  "Vad som gör det så jävligt att borgarna driver allt det här - det är att de, ideologisk, borde veta att det de gör är fel...
  ...
  Sluta tolka allt som en vänster-höger fråga. Det här är en fascism-demokrati fråga.
  ...
  Det vänsterpartiet har idagens politik är mycket sånt som liberaler för 100 år sedan förespråkade."

  "Vem är det som orkestrerar allt detta? Vem är det som vinner på att vi är övervakade till döds?

  "Att terrorismen segrat konstaterade jag redan i juli. Statsmakterna är skrämda, men av vad vet vi nu inte riktigt."

  ("The Depression: A Long-Term View")

  Rationality and the Dangerous Classes, se http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2008/10/instrumentiell-rationalitet.html.
  the ability to manipulate social relations - då behöver man data att behandla och studera.
  Jag tror också att statsmakten, den demokratiska oavsett partifärg, är rädd för att tappa kontrollen över förändringarna som nu sker i allt raskare takt. Hur skall de hantera befolkningen, medelklassens vrede, om ekonomin imploderar?
  Och vad händer om "vänsterns" folk vägrar att rätta sig efter sina partier?
  Den instrumentiella rationaliteten ligger djupt i det västerländska samhället.

  SvaraRadera
 15. Arrongansregeringen, ja det är ett bra uttryck. Borde vi använda mera, i bittra stunder.

  Och du har rätt Hax, vi har inget val, sossarna är inte bättre, inte i grunden.
  att de ibland hoppar på vårt tåg är ren opportunism.

  Och v och mp smutsas av sitt sällskap.
  Jag skulle tro mera på dem om de inte satt i sossarnas knä.

  DAniel m fl. Liberaler finns, men knappast ngt liberalt parti. Vi befinner oss i ett ingenmansland. Tyvärr.
  Och INgrid Segerstedt-Wiberg, ja vad vi saknar sådana liberaler idga, liksoms Adolf Hedin, Waldemar Svensson och Hans Lindblad - men den senare skriver ju än i alla fall.

  SvaraRadera
 16. Henrik Alexandersson:
  "Vad som gör det så jävligt att borgarna driver allt det här - det är att de, ideologisk, borde veta att det de gör är fel..."

  Kanske dags att börja fundera på om inte det borgeliga blocket blivit betydligt mer konservativt än liberalt. En del i samhällsutvecklingen är ju att gammalt ersätts utav nytt. Konservatism bör ersättas utav liberalism. Vill partierna således bli mer konservativa så är det således dags att byta ut dom mot nya partier.

  I längden är det inget problem. Jag hoppas dom försvinner allihop egentligen. Riksdagen har varit så stagnant sedan i början utav 90talet..

  SvaraRadera
 17. I USA finns de s.k. Neo-konservativa. Dvs "nykonservativa". Dessa är värre än de äldre vanligt konservativa. Det är bl.a. de neo-konservativa som numera är idoga påhejare för att införa en övervaknings och kontrollapparat utan dess like i USA. I deras agenda ligger även att tagga befolkningen med mikrochip inom en snar framtid. Detta mikrochip skall alltså ersätta ID-handlingar, körkort, kreditkort mm. Den vanlige medborgaren kan tycka att det är ett bekvämt sätt slippa gå runt och bära på handlingar. Men i slutändan kommer det att handla om en total kontroll över befolkningen. Sköter du inte dig eller "tär på makthavarnas tålamod", så kan detta mikchip helt enkelt stängas av och du kommer att stå på gatan med hela ditt liv borttaget. Kan inte resa, kan inte köra bil, kan inte ta ut pengar på banken, kommer inte in på jobbet osv. Låter det som science fiction? Kanske för 20-30 årsedan. Men idag? Inte det minsta.

  SvaraRadera
 18. Jag har svårt finna en klar ideologi i Arrogansen. Fyra partier, som samtliga sprungit ifrån sina ideal.
  Och moderaterna är ju en märklig mix av gammelkonservativa, nyliberaler, neokonservativa, social-konsevativa plus en massa löst folk.
  Och den mixen har blivit att det är MAKTEN som är det enda som gäller.
  Vad de ska göra av den, det vill de i varje fall inte säga.
  Och vi väljare är så konstiga att vi kräver att få veta det, av m och av alla andra partier,
  Inte bara floskler o honnörsord, utan reellt!

  SvaraRadera
 19. Enligt vissa så är det bara en handfull personer som egentligen sätter agendan för värdlen idag. Det är de s.k. "ultrarika". Dit hör Rockefeller, Rothchild, Morgan osv. Dessa är så otroligt rika att pengar inte längre betyder något för dom. Vad är då som finns kvar för dessa, som kan ge mening med livet? Jo... MAKT!

  Makten över världen. Makten över människor. Förmåga att forma världen på det som dessa önskar. Det sker i form av årliga möten, mellan världens allra rikaste och mest betydelsefulla. Ett av dessa årliga gruppmöten, har kommit att kallas för Bilderburger Gruppen. Det är vid dessa tillfällen som världsagendan sätts. Allt sker i tystnad och hemlighet. Vad som kommer ut ur dessa möten, är också hemligt. Men det visar sig genom världshändelser inom kort.

  Den som googlar på "Bilderburger", lär få en del träffar. Ändå är det inget som ger något betydande utrymme i den etablerade massmedian. Även Carl Bildt är en "Bilderburgare". Så det är kanske inte konstigt att det är just Moderaterna som är ivriga med att få komma igång med FRA och övervakning. Detta är något som redan har fastslagits många år tidigare under just dessa Bilderburger möten.

  SvaraRadera
 20. Örjan! Där är vi redan. Tror inte det är många som vet vilka enorma befogenheter skattemyndigheten redan har. Här några exempel:

  17.Brott som får utredas av skattebrottsenheterna

  Skatteverket får efter beslut av åklagaren utreda de brott som
  framgår av 1 § lagen om Skatteverkets medverkan i brottsutredningar.
  Förutom brott enligt skattebrottslagen (1971:69) är det
  fråga om brott mot låneförbuden i 12 kap. 7 § aktiebolagslagen –
  vilka är straffbelagda enligt 19 kap. 1 § första stycket 4 samma lag –
  och 11 § tredje stycket lagen (1967:531) om tryggande av
  pensionsutfästelse m.m. Vidare är det fråga om brott mot
  folkbokföringslagen (1991:481) och bokföringsbrott enligt 11 kap.
  5 § brottsbalken.

  Utredningarna sker i samverkan och med åklagaren som gemensam undersökningsledare.
  Det finns en ventil i lagen som tillåter åklagaren att i enskilda fall uppdra åt skattebrottsenheterna att utreda även andra brott än de som särskilt nämns i lagen, om det finns särskilda skäl för detta.

  Rättegångsbalkens regler om förundersökning är i stora delar tillämpliga på skattebrottsenheternas medverkan vid förundersökningar. Uppgifterna och befogenheterna i samband med
  förundersökning motsvarar därför i princip dem som polisen har.

  Rättegångsbalken tillåter den som leder en förundersökning
  respektive den som biträder undersökningsledaren att besluta om vissa tvångsmedel. Sådana tvångsmedel är bl.a. hämtning till förhör, gripande, beslag och husrannsakan.
  I skattebrottsenheternas förundersökningar fattas beslut om tvångsmedel alltid av åklagaren.

  Skattebrottsenheterna
  får genomföra en förenklad brottsutredning utan att åklagaren har begärt biträde, om den misstänkte har fyllt tjugoett år och kan antas erkänna gärningen (3 § lagen om Skatteverkets medverkan i brottsutredningar).

  Av 4 § punkten 2 lagen om Skatteverkets medverkan i brottsutredningar
  framgår att skattebrottsenheterna får bedriva underrättelseverksamhet
  när det gäller brott inom skatteområdet.

  Det är enligt regeringens mening en mer eller mindre självklar följd
  av inrättandet av skattebrottsenheter vid skattemyndigheterna att dessa ges befogenhet att bedriva kriminalunderrättelseverksamhet när
  det gäller brott inom skatteområdet.
  Om skattebrottsenheten inte får
  möjlighet att bedriva underrättelseverksamhet kommer den enligt vår mening att sakna ett nödvändigt verktyg för att bedriva den skattebrottsutredande verksamheten på ett effektivt sätt.

  SvaraRadera
 21. v och mp är väl de enda partier som, i modern tid, har ett cleant track record i demokrati- och MR-frågor!

  Jag begriper inte vitsen med att en krystad misstänksamhet mot dem? Allt för att bekämpa vänstern eller? Men i så fall är ju inte demokrai- och MR-frågor viktiga? Eller?

  SvaraRadera
 22. Övervakning av politikernas skithusvanor kan nog bli lite mera klämtande, för att analysera henriks inlaga om mer "krystat case"

  Men då når man iofs the hooly shit och övervakningens tredje öga.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.