2008-10-21

Kvällssvep

Att de aldrig lär sig...
Moderaterna har låtit bli att förnya web-adressen www.bytstatsminister.nu. Trodde de verkligen att ingen annan skulle ta den?

Flygsäkerhet?
Se upp när säkerhetspersonalen på flygplatserna beslagtar dina prylar. De kan hamna på E-bay.

Lösenordet gäller låset till cellen.
En brittisk domstol har beslutat att du kan sättas i fängelse i två till fem år om du inte ger polisen nycklarna till krypterade mail eller krypterad lagringsmedia.

EU och demokratin.
Läs piratpartisten Christian Engströms bloggpost om Europaparlamentet, EU-Kommissionen och EU:s ministerråd. Den borde vara obligatorisk läsning i skolorna.

Information Operations Roadmap.
Här är sådant där papper vars existens jag skulle betvivla om det inte vore för att BBC har rapporterat om det, jag själv har sett det och självaste Donald Rumsfelds namn står under det. Information Operations Roadmap heter detta Pentagondokument, som George Washington University lyckats få loss.

Dokumentet är rätt hårt censurerat. Men även de delar som går att läsa i klartext är uppseendeväckande...

 • Den amerikanska militären skall betrakta internet som ett fientligt vapensystem.
 • USA har problem med att desinfomation som planteras för utländska mottagare ofta letar sig tillbaka till amerikanska media som nyheter.
 • En global websida – med information från förment oberoende källor – bör sättas upp för att stödja USA:s strategiska mål.
 • USA skall skaffa sig förmåga att "provide maximum control of the entire electromagnetic spectrum". Målet med detta är att kunna slå ut till exempel alla telefoner och nätverk.

Intressant.

17 kommentarer:

 1. Två års fängelse för att inte lämna ut sitt password!

  Tänk om man har filer på sin hårddisk som man la password på (utan att rikigt veta vad man gjorde) för att ens barn inte skulle tjuvläsa dessa och nu har man glömt lösenordet några år senare.

  Det borde gå att sabotera denna lag genom att konstruera virus/trojaner/spyware som laddar ner krypterade filer av slumpmässig storlek som inte går att avkryptera på så många användares PC som möjligt.

  När väl detta virus varit ute på nätet ett tag kan alla som blir anklagade för att vägra att lämna ut sitt password skylla på att filen hamnat där pga av ett datavirus.

  Vilket sagolikt självmål av vår överhet när jag som egentligen avkyr brottslingar och är för Lag & Ordning börjar se myndigheterna som en fiende och använder all min fantasi för att sabotera deras förmenta "brottsbekämpning".

  SvaraRadera
 2. H.A.A.R.P - Blue Beam Project

  SvaraRadera
 3. Om du känner dig tagen av "Information Operations Roadmap", så är det nog dags att du rannsakar dig själv och vilka kognitiv och gamla dogmer du bär på. Har du läst "Rebuilding Americas Defences: Strategy, Forces and Resources for a new century" som publicerades år 2000? Den har funnits därute i drygt 8 år nu. Det har varit deras "roadmap", de har bara gjort vad de lovade redan innan de ens kom till makten, och det dokumentet är undertecknat av bra många fler kända namn än bara Rumsfeldt.

  Engelsmännen. Det där förslaget om straff för att inte lämna ut sina kryptonycklar lades redan år 2000, och det har varit uppe på ett flertal svenska bloggar långt senare. ZDNet skrev om det redan 2001, 2002 och 2006. Det är en form av en modern häxprocess, samma sorts "bevisning" och samma sorts avsteg från rättstraditioner. Det som kännetecknar en god kryptering är att informationsflödet ser ut som brus, slumpmässig skräpdata. Således kan de påstå att du har något krypterat, och det enda som kan bevisa att de har rätt är om du har nycklar till det. Rasmus skrev om det 23 maj 2006 Radiobruset är hemlig information, tills du kan bevisa motsatsen, men även för drygt ett år sedan under rubriken Kriminalisering av glömska. Kortfattat innebär det att man är tvungen att lämna ut nycklarna till krypterad data om en myndighet begär så.

  Ett av alla problem är som sagt att en god kryptering inte kan skiljas från slumpmässig data utan rätt nycklar. Således kan man få 2 års fängelse för något som en myndighet bara påstår är krypterad data, för till något som verkligen är slumpmässig data kan man givetvis inte ha några nycklar. Men det innebär också ett brott mot rättsprincipen att det aldrig är fel att hålla tyst, amerikanarna har ju en välkänd fras för det: "You have the right to remain silent ...". Riktigt knasigt blir det ju för gammal och krypterad data där man har glömt bort lösenordet, eller för den som har någon annans krypterade data på sin dator. Dessutom, den som blir anklagad för det här förses med munkavle och får inte berätta det för någon annan än sin advokat. Så har ni någon data ni misstänker ligger på en engelsk server, se till att radera den, för ingen i england kan numer garantera någonting.

  Liknar starkt häxprocessrnas "bevisföring", en omvänd bevisföring som strider mot allt vad rättsmedvetande heter, att den anklagade måste visa upp något för att visa sig oskyldig. Har du någonting krypterat som du inte vill visa upp, så åker du dit. Är det skräpdata som de bara påstår är krypterad information, så åker du också dit. Ungefär som när de hade "häxorna" att gå på vatten, där anklagesegrunden bara bestod i att någon pojke påstod någonting helt grundlöst. En lag för att kunna sätt dit precis vem som helst, och i dagens datorer finns alltid något krypterat, i synnerhet i proprietära program. Rättsmedvetandemässigt är england, med sverige på god väg, tillbaks på medeltiden.

  / --

  SvaraRadera
 4. Simon Sundén som äger domänet till bytstatminister.nu är mufare. Kampanjansvarig för att vara exakt.

  SvaraRadera
 5. Den brittiska krypteringslagen fick även hård kritik av näringslivet.

  Exempelvis kan en korrumperad poliskommissare gripa finanschefen för ett storföretag eller en kapitalförvaltare i City och med svepande argument om att utreda transaktioner med anknytning till terrorism kräva att få ut huvudkrypteringsnyckeln.

  Med tillgång till denna är det sen bara att överföra så många miljarder pund, euro och dollar som finns i kassan till ett annat konto.

  Den gripne direktören har inga möjligheter att försvara sig eller varna sina kollegor.

  SvaraRadera
 6. Det kan alltså bli två till fem år i fängelse om man inte ger polisen nycklarna till krypterade mail eller krypterad lagringsmedia.

  Är det ingen som märker vilket enormt polis och kontrollsamhälle som håller på att byggas upp? Vi medborgare blir fullständigt rättslösa och helt utan integritet. EU kommer att bli värre än vad sovjetunionen någonsin var. Medborgarna blir integritetsmässigt behandlade som om dessa vore fångar i ett enormt koncentrationsläger.

  Jag vill inte ha ett sånt här samhälle!

  SvaraRadera
 7. Rumsfeldt ja...
  Han som äger rättigheterna till Aspartam och där detta blev godkänt för att läggas i livsmedel, enbart pga att han vid den tiden hade goda politiska kontakter. Hans bolag försåg det motsvarande amerikanska livsmedelsverket med dokument där företagets egna tester (?) visade att ämnet var ofarligt för människor. Aspartam blev därefter godkänt i USA. I EU blev det godkänt därför att det var godkänt i USA.

  USA:s politiker och makthavare är fullkompligt korrupta och ser till endast företagens behov framför medborgarnas hälsa och väl. Skulle aldrig någonsin vilja besätta mig i USA. Men märker att mitt egna hemland och det omliggande EU är på väg att bli lika korrumperat som USA. Det var ett stort misstag att överhuvudtaget gå med i EU. Det hela handlar bara om målet att skapa en sorts världsregering under ett enda styre, där medborgarna bara har att välja på mellan att bli styrda eller bestraffade.

  Usch!

  SvaraRadera
 8. jörgen: Dessutom försågs medlet stevia med förbud utan någon egentligen orsak. Stevia är för övrigt ett medel utvunnet ur växter och finns världen runt så det är inte patenterbart. Det har använts i japan under mycket lång tid utan några kända biverkningar.

  Behöver jag påpeka att den som anmälde stevia till det amerikanska livsmedelsverket var anonym?

  SvaraRadera
 9. Mer info om Stevia finns naturligtvis på wikipedia. Skulle önska att man fick ett alternativ till grejjorna dom har i blasket nuförtiden. Jag har hört att Coca Cola är intresserade av att få bort förbudet så förhoppningsvis kör dom påtryckningar för detta.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia

  SvaraRadera
 10. Om hundratals oskyldiga människor kastas i fängelse för att de har krypterade filer på sin PC där de glömt lösenordet kommer legitimiten för denna lagstiftning att undergrävas.

  De som vill ge igen för gamla oförätter kan t.ex. stoppa ner preparerade små USB eller Flash-minnen i folks handväskor, kavajfickor och resväskor och sedan anonymt polisanmäla dessa personer.

  Eller att 100-tals personer deltar i gatudemonstrationer mot denna lag, där alla har med sig ett krypterat USB-minne.

  Eller att hämndlystna krogvakter
  som griper bråkiga gäster placerar ett preparerat USB-minne på dessa personer.

  Eller att skicka ett mejl till folk man vill åt som innehåller ett dolt attachment (en krypterad fil).

  Möjligheterna att missbruka denna lag är enorma.

  SvaraRadera
 11. Ssargon: "Dessutom försågs medlet stevia med förbud utan någon egentligen orsak."

  Visar bara hur korrupt detta land verkligen är.

  SvaraRadera
 12. I U-världen heter det korruption när politiker och myndigheter tar emot pengar för att vissa intressen skall få sin vilja igenom.

  I väst heter det lobbyverksamhet!

  SvaraRadera
 13. HAX, glömmer du att läsa Pär Ströms blogg?

  EU vill ha obligatoriska nakenkameror på alla flygplatser:

  http://parstrom.wordpress.com/2008/10/17/nakenkameror-och-de-tva-konen/

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Truecrypt med dold volym is the shit.

  Då kan de få sin kära nyckel om de vill men hittar inget man inte vill de ska hitta. Ytterst tandlös lag som vanligt - de enda drabbade är de oskyldiga, några terrorister lär de nite hitta.

  SvaraRadera
 16. Truecrypt verkar ha vissa brister:

  http://news.zdnet.co.uk/security/0,1000000189,39448526,00.htm

  SvaraRadera
 17. Inte Truecrypt det är fel på. Det är platsformen det inmplementeras i, som är problemet. I Windows så skapas det genvägar i "My last documents" som skvallrar om att något har använts på en speciell plats och disk. Windows är fullt av saker som "kommer ihåg" senast använda filer och "Historia" i datorn. Man får stänga av allt sådant, om TrueCrypts existens inte skall övslöjas. Däremot så lär ingen obehörig kunna komma åt innehållet i det krypterade filsystemet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.