2009-05-26

Marknad eller politik?

Väldigt mycket konspirationsteorier i kommentarerna just nu...

Jag är skeptisk. Skit händer. Because it can. Det finns nästan aldrig någon stor plan. I vart fall väldigt, väldigt sällan. Och om någon sådan finns, då brukar den rätt bums stå på näsan.

De människor vi ger makt tar chansen och använder den för att bli mäktigare. Konstigare än så är det inte.

Det är därför jag föredrar marknad före politiska beslut.

På marknaden finns tusentals alternativ, politiken tvingar på alla en lösning. Marknaden bygger på frivilliga överenskommelser, politiken på tvång. För att få mer makt än andra på marknaden måste man vara duktig och framgångsrik, i politiken räcker det med att vara myglare.

Visst finns det fula fiskar på marknaden också. Men de brukar inte bli... "omvalda".

22 kommentarer:

 1. Henrik!

  Här är länken till Margits brev:

  http://www.nejtillemu.com/mg/
  Pressmeddelande2009maj25pdf.pdf

  /Mikael G

  SvaraRadera
 2. Framförallt gör marknaden så att företag förr eller senare måste omprövas eller dö och lämna över till någon konkurrent. Det händer aldrig med staten.

  Ett företag som bygger en allt större och destruktivare snårskog av byråkrati och regler går till slut under om de inte reder upp härvan. Staten tvingas aldrig till det. Det kan växa, kasta bort pengar och bli allt mer destruktiv utan att det någonsin tar stopp.

  SvaraRadera
 3. Nåja. Att upprätthålla en s.k. "fri marknad" är också ett politiskt beslut.

  SvaraRadera
 4. MEn HAx, det är just det som är grejen. Marknaden styrs av bankerna, Federal Reserve. Bankerna styr politikerna.

  Hur som helst du vet nu förvarnings rapport om Bildt och Lissabonföredraget, vi får se om det överensstämmer med vad som skrivs i framtiden.

  Givetvis finns det fraktioner inom Bilderberggruppen, CFR mfl, men de drar i stort åt samma håll.

  Håller annars med dig om marknaden, du talar exakt som Ron Paul, men problemet är att våra politiker i EU som påstår sig vara för fri marknad bluffar. Bara kolla vad de gör så ser man. Samt analysera krisen och bankernas makt i detta och hur de som driver bankerna knappast tagit skada av detta, samtidigt som vanligt folks liv har förstörts.

  Förstår att man vill tro att det är mer rörigt och spretigt än vad som beskrivs om Bilderberg. Men allt är relativt. Självfallet är även dessa skuggmakter rörliga och spretiga, annars skulle de tagit över direkt som du säger.

  Men vi kan se att det är mörka krafter som ändå sakta men säkert drar åt samma håll, även Bilderbergarna strider sinsemellan, men knappast om vi ska ha frihet eller ej. Utan snarare, hur fort ska man genomföra processen, samt vilken grad av våld kan man använda sig av för att få total makt.

  Så det finns ingen fri marknad att upprätthålla, detta är monopolens marknad vi lever i, försök att se det.

  SvaraRadera
 5. De fula fiskarna på marknaden blir omvalda hela tiden, eftersom dessa fula fiskar är de som styr våra politiker att fatta de beslut de gör. Politiker har ingen makt om de tillhör bankerna, de är deras tjänare och lakejer.

  SvaraRadera
 6. Det bästa sättet att få människor att förslavas är att de själva vill det, därför bearbetas vi sakta men säkert emot en diktaturstat.

  Men nu har eliten satt i växel 2, för att öka på, för människor börja märka vad som händer. I det avseendet är man desperat. Men än sover cirka 80% av befolkningen, och vaknar de upp så kommer de vara till en mardröm.

  SvaraRadera
 7. En av alla Anders26 maj, 2009 14:34

  @Anonym 12:27
  Ja, marknaden som den ser ut idag, inte en fri marknad.

  Det verkar som att en massa personer använder ordet marknad i olika betydelser.

  Jag ser marknaden som ett övergripande ord på byte mellan människor som sker på frivillig grund. Där finns inget tvång.

  Vad menar du men marknaden?

  SvaraRadera
 8. Jag menar att marknaden styrs av monopolen och att små företag stängs ut från marknaden via olika trick.

  Distributions vägar är den viktigaste, därav kriget emot Internet.

  Men det handlar även om massmedierna som bara marknadsför de stora företagen, samt skatter som slår hårdare emot små verksamheter än stora, det handlar om att det inte är samma villkor för alla.

  Stora monopolbolag ligger till sängs med politiker och vice versa, så är det bara. Bonniers, wallenberg är tydligast i Sverige, USA är GE, Rupert Murdoc andra jättar som styr marknaden, samt påverkar politiken.

  Genom att stötta EU:S såkallade marknad så stöttar man de som styr denna marknad oärligt.

  Därför måste nationer bli självständiga ekonomiskt och bedriva fri handel utifrån det.

  Faller man för globaliseringen, slutar det med att ingen har makt utom några få och du blir deras slav.

  SvaraRadera
 9. Klart det konspireras och paktas.

  När den globaliserade rövaroligarkin frimurare sekterister och deras korrumperade politikeralibin träffas i Bilderberg sitter de inte och diskuteras frimärksamlingar. Man gör sig sådant sjå för att tysta ned mediekonglomeraten för ingenting.

  SvaraRadera
 10. Det finns naturligtvis ingen stor konspiration av näringslivstoppar; men det råkar trots allt vara så att marknadens alla individuella aktörer tenderar att agera som om det fanns en övergripande plan. Det beror väl på den beryktade osynliga handen antar jag...

  SvaraRadera
 11. Det beror på vad du menar med osynlig hans, men Yes vi styrs av eliter.

  http://www.youtube.com/watch?v=BfRz7oYiCLQ

  SvaraRadera
 12. I sin sista dokumentärfilm America: Freedom to Fascism tar Aaron Russo en titt på USA:s skattesystem och upptäcker en hel del märkliga saker. Klart sevärd.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-1656880303867390173&ei=CvAbSoGILaG02gLknJzkDg&q=aron+russo

  http://thepiratebay.org/torrent/3519240/Aaron_Russo_-_America_From_Freedom_to_Facism

  SvaraRadera
 13. "För att få mer makt än andra på marknaden måste man vara duktig och framgångsrik, i politiken räcker det med att vara myglare": ...och som en logisk följd av det resonemanget så måste medborgarna vara/bli myglare i det samhälle dessa politiker konstruerar med sina regler.

  För det är väl det många av medborgarna i landet Sverige tvingats bli genom några generationer av såsse-styre, eller hur?

  Det verkar ju vara ett framgångsrikt recept dessutom, då till och med Borgarna sviker sina ideal för att bli ett "arbetarparti".

  Jag har snart 'arbetat' halva den yrkesverksamma delen av mitt liv och har då aldrig sett mygelfolkets politik eller deras hantlangarverksamhet, facket, göra den minsta nytta.


  /LD

  SvaraRadera
 14. Johan Tjäder

  "Att upprätthålla en s.k. "fri marknad" är också ett politiskt beslut"

  Det där var väl en ganska skruvad sanning. Marknader upstår och finns helt utan politiska beslut eller närvaro av 'överheter'.

  Man skulle lika gärna säga att folk inte får slå ihäl varandra om de vill bedriva handla på sådana marknader vore ett politiskt beslut.

  Men då missar man poängen hlet och hållet ...

  SvaraRadera
 15. Håller inte med dig om att...
  "Visst finns det fula fiskar på marknaden också. Men de brukar inte bli... "omvalda"."
  Som jag upplever det så blir de omvalda gång på gång på gång

  SvaraRadera
 16. meningen med usa's grundande var att kolonierna ville utfärda sina egna pengar, det fick dom inte för bank of england som då var privat.
  genom en kupp liknande vår FRA omröstning fick dom tillslut federal reserve.
  en privat bank som lånar ut pengar till usa med ränta, köper statsobligationer som är räntebärande, och usa måste låna mer pengar av banken för att betala räntan banken.
  det blir ett moment 22, och landet hamnar i skuld.
  jag är för en fri marknad, men då ska det vara landet som utfärdar pengarna och inte ett privat monopol.
  det är som att någon har monopol på vattnet du dricker.
  sverige har en statlig riksbank, men även den kör med fractional reserve banking som gör att folk går på knäna mer än vad dom borde göra.
  genom historien har det alltid varit en kamp mellan dom som kommer på hur man blåser och kontrollerar systemet genom att låna ut mer pengar än vad man har, och dom som vill ha solida penningar.
  det är världens viktigaste fråga just nu, tillsammans med integriteten.
  skit samma att galningar blandar in sina egna tokerier i det som faktiskt är sant.
  det finns massor med sund och vetenskapligt belagd litteratur som bekräftar det.
  banksystemet, dvs fractional reserve banking är fel.

  SvaraRadera
 17. En fri marknad förutsätter åtminstone två saker för att fungera:

  1. Informerade aktörer. Om man inte vet om alternativen väljer man inte det optimala. Dominanta aktörer försöker därför strypa informationstillgången.

  2. Inga statsskyddade monopol (definitionsmässigt). Exempel på sådana monopol är patent och upphovsrätt.

  Som en händelse finns numera ett parti som arbetar för fri information och mot monopol!

  SvaraRadera
 18. Jo, fula fiskar på marknaden kan *host*Monsanto*host* klara sig länge *host*Microsoft*host* *host*skivbolagen*host*.

  SvaraRadera
 19. Jonas N:

  Handel finns det alltid. Men utan lite vallning så urartar den. Inlåsning, karteller, oligopol, monopol exemplen är många.

  Politiken är en nödvändig förutsättning för en fri marknad, och om det inte är staten som står för politiken så blir det någon annan.

  SvaraRadera
 20. Pelle, "En fri marknad förutsätter åtminstone två saker för att fungera:

  1. Informerade aktörer. Om man inte vet om alternativen väljer man inte det optimala. Dominanta aktörer försöker därför strypa informationstillgången."


  Du utgår ifrån fel ställningstagande. En fri marknad, förutsätter att båda, eller alla parter, har all information. Vilket dom ju tordes ha rätt till. Här kan det bara finnas en "dominant" part, om den andra parten, eller dom andra parterna, inte tagit del av all information.

  "2. Inga statsskyddade monopol (definitionsmässigt). Exempel på sådana monopol är patent och upphovsrätt."

  Jag kan hålla med. Tyvärr har samhället byggs upp under tiden just immaterialrättens monopol också byggts upp. Och pga den indoktrinering som skett, med tiden, så lär det inte finnas särskilt många som inte godtar en "skyddad verkstad" för, särskilt, upphovsrätt. Det betyder å andra sidan inte att allting upphovsrätt behöver mer än nödvändigt skydd, mer skydd, än något annat immateriellt.


  "Som en händelse finns numera ett parti som arbetar för fri information och mot monopol!"

  Heh, vilket parti då? Per se arbetar ju inte ens PP, t ex, mot monopolet, bara för ett mer rationellt reformerande av ett specifikt monopol.

  //ST

  SvaraRadera
 21. Skall vi avskaffa politikerna då tycker du eller?
  Och överlåta de politiska besluten åt företagen...

  SvaraRadera
 22. Avskaffa politikerna och inför Direktdemokrati!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.