2009-07-27

EU-miljarder för att styra vad du skall tycka


EU använder varje år miljarder och åter miljarder kronor av medborgarnas skattepengar till propaganda. Dess syfte är att övertyga oss om unionens förträfflighet.

Till att börja med kan man tycka att det är ett våldsamt slöseri med pengar. Vill EU ha bättre anseende borde man istället börja med att hantera det demokratiska underskottet, öppna beslutsprocesserna och öka transparensen. Det skulle kunna ske utan att sätta sprätt på en massa pengar.

Sedan är det inte speciellt smakfullt att pungslå oss medborgare på pengar som sedan används för att utsätta oss för politisk propaganda. Information må vara en sak. Men miljarder till tv-kanaler, radiostationer, tankesmedjor, trycksaker, kampanjer och mutresor för journalister – i syfte att påverka vad folket skall tycka – är ett von oben-perspektiv som inte hör hemma i en vital demokrati.

Om allt detta handlar en rapport som tankesmedjan Timbro i dag presenterar.

Rapporten presenteras på DN Debatt»

Läs mer och hämta hem rapporten hos Timbro. Svenska» Engelska»

3 kommentarer:

  1. Ja eller nej till euro. Vad tycker du?

    SvaraRadera
  2. Om vi vänder på steken - skulle det vara OK om staten använde skattepengar för att informera om den svenska demokratin, om den gängse medborgaren var lika okunnig om Sverige som om EU?

    SvaraRadera
  3. Alla som röstar i EU-valet (eller arbetar inom EU) är naturligtvis de som legitimerar denna propaganda.

    Gillar ni inte propagandan - sluta stödja EU.

    Angie: Nej till alla tvångsvalutor.

    Höger"liberal": Nej. Tvång är aldrig OK.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.