2009-09-26

Konsten att kuva ett folk


Staten låter, genom sin folkhälsobyråkrati, oss veta att den som dricker mer än något enstaka glas vin då och då lever farligt och är en dålig människa. Den som röker en enda cigarett förväntas skämmas. Tar man flyget istället för att fotvandra till semestern i Thailand, då betraktas man som ett hot mot mänskligheten. Om någon protesterar mot att vi tvingas ge statsapparaten mer än hälften av de pengar som vi har arbetat ihop, då stämplas denna individ genast som osolidarisk. Och den som har åsikter om att rättsstaten och rättssäkerheten är på dekis avskrivs som rättshaverist. Detta för att nu bara ta några exempel.

Gör si! Gör inte så! Gör som vi säger, inte som vi gör! Händerna på täcket! Och lyder du inte, då kan vi tvinga dig...

Redan från barnsben får vi veta att vi är dåliga människor som inte vet vårt eget bästa. Som vuxna förväntas vi falla undan för allsköns moraltanter, politiker, elitistiska tyckare, byråkrater och Prussiluskor som har ögonen på oss.

Människor som ständigt får höra att de är dåliga, okunniga och svaga, de utvecklar knepiga beteenden. De blir osäkra, undfallande, urskuldande, hjälplösa, ansvarsskygga och principlösa ögontjänare. De blir undersåtar – inte fria, oberoende, starka och självständiga medborgare.

Det är då vi låter oss övervakas, utan att speciellt många protesterar speciellt mycket. Det är då staten kan ta kontroll över våra liv på allvar. Och då är det bara att hoppas att staten för tillfället inte styrs av allt för dåliga människor.

22 kommentarer:

 1. Hayek hade rätt i Vägen till träldom.

  PH

  SvaraRadera
 2. Efraim Långstrump26 september, 2009 15:08

  spooky

  SvaraRadera
 3. "Håll en hyfsad, saklig och anständig samtalston" skriver du som regel för kommentar...

  Jag försöker men det är svårt att inte skrika när man blir våldtagen!

  SvaraRadera
 4. Nu kommer ännu ett puckoförslag utav "vi vill dig väl"-maffian i Bryssel:
  http://www.idg.se/2.1085/1.254701/eu-vill-sanka-volymen-i-din-ipod-ytterligare

  SvaraRadera
 5. ah just det, köpte just en ipod och tyvärr så fungerar inte gopod (programmet som kringgår spärren) med 4e generationens ipod än.
  tack EU, jag ville nej, men kunde inte för jag var bara 15 då stockholmarna röstade in oss.

  SvaraRadera
 6. Enligt EU:s statistik löper cirka 10 procent av de som dagligen lyssnar på musik i sina mp3-spelare/musikmobiler risk för att få permanenta hörselskador.
  ---
  http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=5199

  SvaraRadera
 7. Det finns en uppsjö av dem. Det gäller att hålla tungan rätt i mun: Präster, Prelater, Politiker och Prussiluskor.

  Sen får vi inte glömma bort alla småpåvar, proselyter, nickedockor och goddagspiltar. ;-)


  /LD

  SvaraRadera
 8. Vi kommer i från riara? Vadf är Riara?

  Vad betyder Aske daske da? Vad symboliserar denna lek i filmklippet? Kommer ihåg att jag hatade den här leken som liten och att jag inte ville gå över till det andra laget, bara för att de sa att de skulle ringa polisen.

  Jag fatta aldrig den här jävla leken, va fan handla den om????

  SvaraRadera
 9. Hax, Hur kan du tycka om Fjellner som är för Lissabonfördraget, Ipredlagen och FRA lagen och nafta? Detta ger dig grova trovärdighets problem Hax.

  SvaraRadera
 10. Kära nå'n då ...

  Vad blir nästa grej som ni oroar er för? Kanske att Reinfelt, i maskopi med Bodström, skall bortföra alla piratpartister till ett hemligt läger i Kebnekaise-massivet där de rycker naglar och tarmsköljer er?

  Johan

  SvaraRadera
 11. Vi uppfostras (hjärntvättas) alla till lydiga slavar av religionen, politiken, föräldrar, dagis och skolor. Jag har svårt att se den "stat" som vill bekosta utbildningen av människor som kan och törs tänka själv, de utgör ett klart hot mot systemet.

  Staten tillhandahåller allt skit som alkohol, tobak och spel och gnuggar händerna för att människor blir utslagna och dör i förtid.

  Fy tusan vilken dubbelmoral.

  // tyckare

  SvaraRadera
 12. @Johan:

  Varför läser du här överhuvudtaget?

  Menar du att du inte "oroar" dig för någonting eller oroar du dig bara för att det ska regna imorgon och sådant?

  FRA är ett allvarligt hot och det tycker uppenbarligen SÄPO-chefen och många andra också.

  Världen är full av blinda människor som aldrig ser några problem.

  De (och vi) har de andra att tacka för att de kan fortsätta så. Folk har dött för vår frihet.

  Demokratin och friheten måste hela tiden erövras på nytt. Den måste vaktas! Annars...

  SvaraRadera
 13. Eller den som kritiserar invandringspolitiken stämplas som rasist.

  "Jaså, du vill inte ha 100,000 nya socialbidragstagare till Sverige i år igen? Du är ju för fan rasist!"

  /Werner

  SvaraRadera
 14. Om någon protesterar mot att vi tvingas ge statsapparaten mer än hälften av de pengar som vi har arbetat ihop, då stämplas denna individ genast som osolidarisk

  Det är ju osolidariskt. Men solidaritet är ett moraliskt ställningstagande och borde således kanske inte vara ett tvång.

  Intressant blogg på ämnet
  http://mutualism.blogg.se/2009/september/solidaritet-och-egoism.html

  SvaraRadera
 15. Det här är nog det bästa Du har skrivit någon gång herr Alexandersson. Svenskarna har gått i träldom till staten. Det säger väl sig själv i ett land med skattetrycket ligger på 50%. Häften av vårt arbete får vi behålla.

  De 50% som blir kvar får man dock än så länge sedan fördela till farn och familj...

  Det ser inte jag som ett land för fria människor.

  SvaraRadera
 16. Hans J:

  Vore det inte bottenlöst tråkigt om alla tyckte likadant?

  Jag kan oroa mig för datalagringsdirektivet där samtliga skall punktmarkeras.
  FRA oroar mig dock inte särskilt mycket. Däremot oroar jag mig för de som vill lägga ner myndigheten. Sossarna må systematiskt ha berövat försvaret både vapen och personal men det vore ju övermåttan korkat att göra spillran som är kvar både blind och döv.

  Johan

  SvaraRadera
 17. Johan:

  Jo, det vore bottenlöst tråkigt om alla tyckte likadant!

  Jag tycker inte (heller) om datalagringsdirektivet.

  Det är många som inte oroar sig för FRA. Det var inte många som oroade sig för Estonia heller.

  FRA är väldigt hemlig. Du får inte veta vad som händer där, hur skulle du kunna oroa dig då?

  De som vill ha FRA verkar inte vilja ha kvar myndigheten med mindre än att de får övervaka allt som går in och ut ur Sverige. Då är det ju de som vill lägga ned denna. Många vill uppenbarligen göra spillran av försvaret både blind och döv. Till dessa hör inte Piratpartiet.

  Jag personligen anser att militärtjänsten ska vara kvar. Den är fostrande och sammanhållande. Det är Sveriges försvar inte regeringens.

  Men att alla kablar ska gå till FRA, för att de ska kunna filtrera ut något (vad är "hemligt") och sedan registrera återstoden i en av världens största och mest kraftfulla datorer när EN hårddisk för tusen kronor räcker för att registrera ALLA telefonsamtal som görs under ETT HELT ÅR i hela Sverige (Vad ska de göra med sin superdator?!?), är helt sjukt.

  FRA oroar dig inte särskilt mycket?
  Vad grundar du det på? (egentligen)

  SvaraRadera
 18. FYI: The Economist sågar Margot Wallström när de betygsätter EU-kommissionärerna:

  "Other disappointments include Margot Wallstrom (communications), a Swede whose “kum-bay-yah” approach grated with colleagues;"


  http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=14505501

  SvaraRadera
 19. Vill ni bekämpa den politiska klassen med deras egna spelregler? Genom ett nytillskott till den politiska klassen? Det är dömt att misslyckas.

  Asymmetriska problem har asymmetriska lösningar.

  Ni är påförda en kostnad. Vill ni returnera kostnaden.

  Finns viljan? Finns modet?

  Pratkvarnar som moraliserar över andra. Vilka hjältar.

  SvaraRadera
 20. Plötsligt dräller det av anonyma kommentatorer. Finns det en teknisk orsak, eller är det ett uttryck för ökad försiktighet, läs rädsla?

  Det är viktigt att motståndet mot storebrorssamhället har ett mänskligt ansikte, tror jag. Nej, många. Kontrollivrarnas drivkraft är rädsla. Om vi också ger efter för rädsla lär slaget bli svårt att vinna.

  SvaraRadera
 21. Konsten att kuva folk ...


  Byråkratisera allt in absurdum. Ingeting pasificerar människor så effektivt som brutal byråkrati, eller myndigheter för den delen. ;-)


  //ST

  SvaraRadera
 22. Micko,
  om du är intresserad av att lyssna på musik har du nog fortfarande en del hörselceller som fungerar. Det är de som riskerar att dö. Utsätt inte hörseln i onödan...har man redan en skada på hörseln är det lätt att den försämras mera.

  /Egen erfarenhet

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.