2009-09-20

Så franskt!

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, tänker föreslå en speciell bankskatt – en så kallad Tobin-skatt – vid G20-mötet nästa vecka.

En skatt på banktransaktioner kommer naturligtvis inte att drabba några bankdirektörer. Istället blir det vanligt folk som får betala, vanligen genom högre priser på varor i butikerna. Man kan också ana att detta kommer att hämma världshandeln, speciellt när det gäller företag i fattiga länder som inte har några smarta alternativ till vanliga banktransaktioner.

En redan sönderreglerad finansmarknad håller på att regleras än mer. Och nu skall den alltså även skattas sönder. Så franskt!

Länk»

6 kommentarer:

  1. Det verkar vara många som inte tycker att man behöver respektera den privata äganderätten. Så tråkigt.

    SvaraRadera
  2. En finess är ju också att *staten* får ännu bättre insyn i de enskildas ekonomi. Man kan visserligen redan idag gå in i en bank och leta uppgifter men på detta "fiffiga" sätt får man ju egna register i statlig regi.

    Underrättelsetjänstens datorer kan ju då söka kontinuerligt...

    SvaraRadera
  3. Det går jättebra att resa med en portfölj med pengar. Frågan är var brytpunkten för fysisk transport kommer att gå. Man kan inte transportera mer än några miljoner på ett bekvämt sätt. Sen kan det bli lite knorr när man kommer med småsedlar till den där killen som sålde ett nytt tåg eller en jumbojet.

    SvaraRadera
  4. Har du inte fått det här litet om bakfoten? Tobin-skatten är en skatt på gränsöverskridande transaktioner och dess syfte är att eliminera kortsiktiga spekulationsflöden som kan skada små staters ekonomi. Med en tobin-skatt är det tänkt att valutahandel i rent spekulativt syfte mer eller mindre skall upphöra. Detta är något helt skilt ifrån en skatt som drabbar vanliga människor.

    SvaraRadera
  5. vänsterwiki: In eller ut ur USA får du iallafall inte ta med dig mer än 10000$ och även under den summan så kan du råka på obehagligheter om du inte vill redovisa var pengarna kommer ifrån (även om tulltjänstemännen inte har befogenheter att hålla dig på så lösa grunder egentligen). Inte ens den stränga lag som finns räcker för vissa tullare idag (vilket naturligtvis leder till att folk inte vet vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet längre)...

    SvaraRadera
  6. En Tobinskatt är en skatt på omsättningen, vilket motsvarar att mäklarfirmans courtage ökar. Det är en jättebra idé som ökar skatteintäkterna och bara drabbar korttidspekulanterna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.